HOE ZIT DAT ?

Vragen dienen gezonden te worden aan het Hoofd van de afd. voor rechtskundigen bijstand

J. Hettema, Thorn Prikkerlaan 46, Den Haag.

Vraag 31. Collega L. J. B. te A. vraagt, wat de eischen zijn voor het examen, dat ontwikkelde niet-onderwijzers kunnen afleggen om bevoegdheid te hebben in de lagere school Duitsche les te geven.

Antwoord. Men dient dan examen te doen voor de hulpakte Duitsch 1.0. Het programma voor het examen ter verkrijging van die hulpakte is geheel gelijk aan dat voor de akte Duitsch 1.0. en luidt als volgt. Kennis der taalregels zoowel van de syntaxis als van de vormleer.

Het vertalen van een stuk in proza of poëzie uit de Hoogduitsche taal in het Nederlandsch. Het vertalen van een gemakkelijk prozastuk uit het Nederlandsch in de Hoogduitsche taal.

Eenige vaardigheid in het spreken der taal. Een goede uitspraak.

Vraag 32. Welke boeken worden voor dat examen meestal gebruikt?

Antwoord. Een lijstje van boeken, die voor dat doel uitstekend geschikt zijn, kunt U vinden in ons orgaan van 4 September jl. no. 19 en wel op blz. 6, tweede kolom.

Vraag 33. Is het zoo, dat die bevoegdheid slechts voor 5 jaren geldig is?

.\ntwoord. – Inderdaad is de bevoegdheid slechts geldig voor 5 jaar.

Vraag 34. Wanneer wordt het examen gehouden?

Antwoord. De data, waarop de examens worden gehouden, worden tijdig gepubliceerd in de Nederlandsche Staatscourant.

Vraag 35. Telt militaire diensttijd vervuld vóór de vaste aanstelling tot onderwijzer mee voor de berekening van pensioen:

a. als de militaire dienst aansluit bij den diensttijd als onderwijzer.

b. als dat niet het geval is, maar er een paar maanden tusschen liggen?

Antwoord. Zooals art. 56, Ie lid C. sub b aangeeft, telt alle militaire diensttijd, onverschillig of hij aansluit of niet aansluit bij den diensttijd als onderwijzer, mee voor pensioengeldigen diensttijd, mits al geen pensioen uit deze betrekking wordt toegekend.

Vraag 36. De toelatingsdatum voor den nieuwen cursus is aan mijn school gesteld op 1 Mei, terwdjl de scholen in de omgeving nu met 1 September kunnen beginnen. Wo.rdt dit een regeling voor het geheele land?

Antwoord. In het bepalen van den datum van aanvang van den cursus is men geheel vrij. Men laat het in het algemeen afhangen van het feit, of de school veel of weinig leerlingen aflevert aan het u. 1.0., de nijverheidsscholen of H.B.S. Is dit niet het geval, dan is het somtijds beter, dat de cursus in April eindigt, zoodat de jongens nog dat jaar op het land kunnen helpen. Bij het bepalen van den aanvangsdatum moet men zich dus laten leiden door het belang van zijn leerlingen.

DE A.V.L.0.N.-BIBLIOTHEEK

Met de organisatie van de A.V.Li.O.N.- bibliotheek zijn wij thans zoo ver gevorderd, dat wij in dit nummer een begin kunnen maken met het afdrukken van de catalogus van onze bibliotheek, voorzoover het niet de studiebibliotheek betreft.

De catalogus van de studiebibliotheek is gepubliceerd in het nummer van 4 September van ons orgaan, met het gevolg, dat er op het oogenblik een groote vraag is naar deze boeken.

Ik wil hier nog even aanhalen, hoe men in het bezit kan komen van boeken uit de A.V.L.0.N.-bibliotheek. Mh| jdient zijn aanvrage in op een daar-j Voor bestemd aanvraagformulier, dalj men kan verkrijgen bij de districtshoofden, voor dflj Vorming. De ingevulde aanvraagformulieren stuurt meß als drukwerk naar genoemde districtshoofden, die dan voor de rest zorgen. Na ontvangst van een boek dient men het| ontvangstbewijs per omgaande te zenden als brief naar Afdeelmg Vorming, van het A.V.L.0.N., Thorn Prikker-! laan 46, Den Haag Rechtstreeksche aanvragen worden H den regel niet in behandeling genomen. Ook het reglemenl kan men verkrijgen bij de districtshoofden voor de Vorming]

Men doet er goed aan, deze nummers van ons orgaan zorgvuldig te bewaren, daar men dan na verloop van tijd den geheelen catalogus bij elkaar heeft. Ook de periodieke aankoopen ten behoeve van de bibliotheek zullen in het blad worden gepubliceerd.

Hieronder volgt de catalogus,

BOEKEND IJ ST van de A.V.L.0.N.-Bibliotheek

787 Adama v. Scheltema, C. S. Van zon en zomer. 866 Adama v. Scheltema, C. S. Zwervers verzen. 867 Adama v. Scheltema, C. S. Zwervers verzen.

534 Alberdingk Thijm, J. A. Karolingsche verhalen. 641 Alberdingk Thijm, J. A. De klok van Delft. 511 Alberdingk Thijm, J. A- J. v. d. Vondel, zijn dichtwerken en oorspronkel. prozaschriften (11 din.).

513 Alberdingk Thijm, J. A. Verspreide verhalen in proza (2 din.). 516 Alberdingk Thijm, J. A. Verspreide verhalen. 518 Alberdingk Thijm, J. A. Portretten van Vondel. 771 Alberdingk Thijm, J. A. Een bloemlezing uit zijn verhalend proza.

742 Allard, H. J. De complete werken van J. v. d. Vondel. 811 Alphen, H. van Kleine Gedichten v. kinderen. 607 Ammers-Külier, J. van De appel en Eva. 837 Assenede, Diederic van Foris ende Blancefloer. 793 Baekeimans, Lode De idealisten. 852 Bastiaanse, Fr. Gedichten.

537 Beers, J. van Gedichten. 538 Beets, N. Starings gedichten. 743 Beets, N. Gedichten van Nic. Beets (5 d.) 776 Beets, N. Dichtwerken (1830-1873). 819 Beets, N. Dichtwerken. 884 Beuker, W. H. Van den Levene ons Heeren (Bloemlezing u. h. Middeleeuwsche gedicht).

520 Bilderdijk, W. Dichtwerken (4 din.). 541 Bilderdijk, W. De ondergang d. eerste wareid. 791 BUderdijk, W. De ziekte der geleerden. S2O Bilderdijk, W. Het waarachtig goed. 826 Bock, Eug. de Hendrik Conscience, zijn persoon en zijn werk.

851 Bonn, S. Zangen van Hoop. 846 Booven, Henri van Sproken. 865 Borei, Henri Een droom. 535 Bosboom-Toussaint, A.L.G. Majoor Frans. 647 Bosboom-Toussaint,A.L.G. Het huis Lauernesse. 744 Bosboom-Toussaint, A.L.G. Romantische werken (4 din.).

745 Bosboom-Toussaint, A.L.G. Een Leidsch student in 1593. 746 Bosboom-Toussaint, A.L.G. De verrassing van Hoey in 1595. 747 Bosboom-Toussaint, A.L.G. Graaf Pepoii. 748 Bosboom-Toussaint, A.L.G. Mejonkvrouw Mauiéon.

749 Bosboom-Toussaint, A.L.G. Leycester in Nederl. (2 dhi.). 750 Bosboom-Toussaint, A.L.G. Eene verteiiing aan de kaptafel en andere novellen. 751 Bosboom-Toussaint, A.L.G. De Hertog van Alba. 752 Bosboom-Toussaint, A.L.G. De Deiftsche Wonderdokter (2 dln.).

753 Bosboom-Toussaint,A.L.G. Eene kroon voor Karei den Stouten. 754 Bosboom-Toussaint,A.L.G. De Prinses Orsini. 755 Bosboom-Toussaint, A.L.G. Media Noche. 755 Bosboom-Toussaint, A.L.G. Het huis Honselaarsdijk in 1638.

805 Houtens, P. C. Carmina. 616 Brand, Dr. G. A. en Gouden aren (5 dln.). R. W. Lieve 757 Brink, J. ten De familie Muller Belmonte.