leerlingen, kreeg ieder vier halve klassen voor zyn rekening, allemaal met verschillend werk. Dat zou waanzin zyn! Hetzelfde geldt voor de drie byzondere scholen. Wanneer er midden in datzelfde dorp één groote Nederlandsche lagere school stond met twaalf klassen, zou differentiatie mogeiyk en tegelijk een zegen voor de kinderen zyn. Men zou een vierde klasse A voor de vlugge leerlingen kunnen instellen en een vierde klasse B voor de minder gelukkigen. Met de vyfde en zesde klassen zou men hetzelfde kunnen doen. Onder de tegenwoordige verhoudingen echter, waarbij men uitgaat van het beginsel, dat iedere secte, iedere politieke groep en iedere stand recht op een eigen school heeft, en zelfs, wanneer men het standpunt inneemt, dat er openbare, katholieke en protestantsch christeiyke scholen behooren te zijn, is differentiatie slechts mogeiyk in de middelgroote en de enkele groote steden van Nederland, en dan nog alleen maar bij het openbaar onderwys, waar de overheid bevoegd is om regelend op te treden. Of denkt men, dat de bijzondere school er vrijwillig toe zal overgaan? leder schoolbestuur zal zyn eigen leerlingen willen vasthouden met het oog op de rykssubsidie of uit andere overwegingen. Om dezelfde redenen waren er vóór 1940 in ons land byna geen centrale scholen voor het zevende leerjaar. Haar aantal bedroeg op 31 December 1938 slechts rond 55. In de eerste hoofdinspectie, het overwegend katholieke Zuiden, was het aantal nul. Ook nu het achtste leerjaar by de wet ingevoerd is en het de bedoeling van den wetgever was om overal afzonderlyke scholen voor voortgezet lager onderwys te stichten, lydt dit loffelijk streven schipbreuk. Byna overal richten gemeentebesturen en besturen van byzondere scholen het verzoek aan den secretaris-generaal van het Departement van 0., W. en K. om. aan hun gewone lagere school een zevende en achtste leerjaar te mogen verbinden, welke verzoeken in het algemeen reeds by voorbaat zyn toegestaan. Daardoor is het speciaal voortgezet lager onderwijs met een eigen leerplan om hals gebracht en is het geworden een verlengstuk, een deel van het gewoon lager onderwijs. Elke hervorming van het onderwijs in nationaal-socialistischen geest zal in ons land onmogelijk zyn, zoolang de lager-onderwijswet van 1920 blijft bestaan.

R. V. d. MEI

II 1^— G I I Tl fT i mni,m tm miliyUM

Van het Algemeen Secretariaat "

Met ingang van 4 Louwmaand 1944 zal het Algemeen Secretariaat van het Opvoedersgilde van de Thorn Prikkerlaan 46 te Den Haag naar de Nieuwe Gracht 41 te Utrecht verplaatst worden

Zoo spoedig mogelijk zal het nieuwe telefoonnummer gepubliceerd worden

Alle correspondentie moet dus voortaan, om vertraging te voorkomen, aan het nieuwe adres gericht worden.

Dringend verzoeken wij adreswijzigingen direct aan het Alg. Secretariaat op te geven. Velen denken, dat het voldoende is om Nenasu te berichten. Dit is slechts bijzaak, als het Alg. Secretariaat gewaarschuwd is, volgt de rest vanzelf.

En nu een ernstig verzoek om medewerking. Wij weten, dat dit niet voor niets zal zijn.

Het is altijd gewoonte geweest in het Gilde, dat men zijn bijdrage in den loop van het jaar kon storten. Nu waren er vele plichtsgetrouwen, die hun contributie dan ook in December of Januari vooruit voldeden. Daarnaast waren er helaas ook, die steeds maar uitstelden. Zoodoende was er langzamerhand een groote achterstand ontstaan. In den loop van het jaar zijn wij begonnen dezen achterstand in

te halen. Door middel van postkwitanties wordt het geld geïnd. Wat blijkt nu maar al te dikwijls? Dat er kameraden zijn, die zich verontwaardigd toonen, omdat zij zooveel in eens moeten betalen. Ja, dat is niet onze schuld, maar slechts te wijten aan hun slordigheid. Gelukkig zijn deze kameraden toch maar uitzonderingen.

Wij innen nu de achterstallige contributie over 1943. Zij, die hun bijdrage nog niet voldeden, ontvangen nu een postkwitantie. Wij hopen, dat de kwitantie bij de eerste aanbieding voldaan wordt.

Om nu aan deze voor ons en vele van onze leden zoo onaangename regeling een eind te maken, zullen wij onze contributie-inning als volgt regelen:

a. De contributie over het loopende jaar kan in eens voor of in Januari worden voldaan. Desgewenscht is het ook mogelijk de bijdrage in twee termijnen te betalen en wel voor of in Januari voor het eerste halfjaar van het loopende kalenderjaar en voor of in Juli voor het tweede halfjaar.

b. De contributie kan door storting op onze girorekening 413184 voldaan worden of per postwissel. Wij verzoeken echter steeds om duidelijke vermelding van naam, adres en termijn.

c. Wie na 31 Januari de bijdrage over het komende halfjaar nog niet voldaan heeft, ontvangt een postkwitantie voor het contributiebedrag, verhoogd met 15 ct. inningskosten.

Kameraden, bespaart ons veel werk en. onkosten. Stort nu Uw bijdrage voor 1944 in den loop van Januari. Het kost zooveel tijd en papier om eenige duizenden kwitanties uit te schrijven.

Zy, die in 1943 achter waren met betaling, zullen nu twee betalingen achter elkaar moeten verrichten. Daar is niets aan te doen. In zekeren zin zijn zij zelf de schuldigen aan deze regeling.

Wij rekenen dus op Uw medewerking. Zorgt, dat Januari voor ons een contributiemaand wordt en dat er in Februari bijna geen kwitanties uit behoeven te gaan.

STORT UW BIJDRAGE 1944 VOOR 31 JANUARI a.s. OP GIROREKENING 412184

Uit de districten

afdeelingsnieuws den haag

De Afdeeling Vreemdelingenverkeer en Tourisme van Dept. van Volksvoorlichting en Kunsten vraagt tegen behoorlijke vergoeding voor het rondleiden van groepen Duitsche militairen en burgers, kameraden, die voldoende de Duitsche taal beheerschen en met de geschiedenis en het cultuurbezit van Den Haag bekend zijn. voor het laatste kan gelegenheid tot uitbreiding van de kennis gegeven worden.

Aanmelding bij den Districts-vertegenwoordiger van Opvoedersgilde in Den Haag, De Carpentierstraat 119.

aangekondigde Nat.-Soc. leergang zal vanaf Januari a.s. in de bovenzaal van het café Monofole, Veenestraat 33, gegeven worden. Prospectus verkrijgbaar ''ij D""- G. Koolman, Van Heutszstraat 33.

HEj NIEUWE JAAR IS BEGONNEN! Bespaart ons veel moeite en kosten. Stort Uw bijdrage vóór 31 Januari a.s. onder vermelding van naam, adres erp jaar op gironummer 412 18 4.