Van het Algemeen Secretariaat

DE AFDEELING RECHTSKUNDIGE BIJSTAND

Hoofd der afdeeling: J. Hettema, Nieuwe Gracht 41, Utrecht.

De afdeeling Rechtskundige Bijstand stelt zich ten doel den toegetredenen rechtskundigen bijstand te verleenen bij alle uit hun ambt voortvloeiende moeilijkheden, zooals daar zijn moeilijkheden bij het berekenen of uitbetalen salarissen, wachtgelden, pensioenen, het vaststellen van diensttijden, enz.

Deze bijstand wordt gratis verleend, alleen de werkelijk gemaakte kosten kunnen in rekening worden gebracht.

Wie gebruik wil maken van deze afdeeling wende zich tot het districtshoofd voor Rechtskundigen bijstand in het district, waar hij werkzaam is of woont.

DE AFDEELING GELDELIJKE BIJSTAND

Hoofd der afdeeling: A. Lapperre, Koningin Mariastraat 24, Den Haag.

De afdeeling verstrekte giften, periodieke ondersteuningen en voorschotten aan de toegetredenen, die buiten hun eigen schuld in geldeHjke moeilijkheden verkeeren.

Wie geldeUjken bijstand noodig heeft wende zich tot het districtshoofd voor geldelijken bijstand in het district, waarin hij werkzaam is of woont.

DE AFDEELING RECHT OP BIJSTAND BIJ ZIEKTE

Hoofd der afdeeling: A. Lapperre, Koningin Mariastraat 24, Den Haag.

De afd. Recht op bijstand bij ziekte is niet in den gewonen zin een verzekering tegen ziekte, doch een verzekering tegen het ontvangen van:

a. verminderd salaris wegens ziekte; of

b. het niet meer ontvangen van salaris wegens langdurig ziekteverlof.

Het A.V.L.O.N. garandeert in deze gevallen het ontvangen van het volledige salaris gedurende drie jaar.

De afdeeling heeft verder ten doel een uitkeering te verstrekken aan toegetredenen:

bü het ontslag wegens ziekte of invaliditeit;

b. bij ziekte op het tijdstip van op-wachtgeldstelling; c. bij operatie voor hemzelf, zijn echtgenoote, zijn min-

derjarige kinderen of voor hen, voor wie(n) men op het oogenblik der operatie kostwinner is (met een maximum van ƒ 75,— per jaar).

d. bij gezinsvermeerdering. (De uitkeering bedraagt ƒ 50,— te beginnen bij het derde kind).

Recht op uitkeering uit het fonds voor Bijstand bij ziekte heeft een toegetredene na één jaar wachttijd, tenzij anders wordt bepaald.

Wie meent in aanmerking te komen voor een uitkeering uit het fonds voor Bijstand bij ziekte wende zich tot het districtshoofd van het fonds in het district waarin hij werkzaam is of woont.

HET WEEZENFONDS

Hoofd van het Weezenfonds: A. Lapperre, Koningin Mariastraat 24, Den Haag.

Het Weezenfonds heeft ten doel te bevorderen, dat weezen en halve weezen een goede opvoeding en een degelijke opleiding ontvangen. De werkzaamheden van het Weezenfonds zijn opgedragen aan de districtshoofden van het Weezenfonds. Zij hebben het recht de voogdij over weezen te aanvaarden, overeenkomstig de bepalingen van de wet. Zij houden zich nauwkeurig op de hoogte van de levensomstandigheden en de opleiding der aan hun zorgen toevertrouwde weezen.

Voor voorzieningen van het Weezenfonds komen de nagelaten betrekkingen van gewone leden van het A.V.L.O.N. en van de buitengewone leden, voor zoover zij vroeger gewoon lid zijn geweest, in aanmerking.

Wie een beroep op het Weezenfonds meent te kunnen doen wende zich tot het districtshoofd van het Weezenfonds in het district waarin hij woont.

HERSTELLINGSOORD VOOR ONDERWIJZERS TE LUNTEREN

In het Herstellingsoord kunnen opgenomen worden: a. allen, die bevoegd zijn tot het geven van onderwijs;

(Voorber. Lager Onderwijs, Lager Onderwijs, Nijverheidsonderwijs, Middelbaar en Hooger Onderwijs, Openbaar, zoowel als Bijzonder).

b. Hun of haar gezinsleden.

c. Ook anderen.

Voorrang hebben allen, die in functie zijn; daarna hun gezinsleden; vervolgens niet in fuTictie zijnde bevoegdheidbezitters; en als er dan nog plaats is: anderen. In elke groep gaan voor herstelzoekenden na operatie. Voor opname wordt vereischt een medische verklaring, waaruit blijkt, dat opname gewenscht is en de patiënt niet bedlegerig is, noch lijdt aan besmettelijke ziekte ((open) tuberculose inbegrepen), noch aan krankzinnigheid, noch onafgebroken toezicht vereischt. In grensgevallen is voorafgaand overleg met den geneesheer van het H. 0., Dr. F. Gerritsen te Lunteren zeer gewenscht.

De verpleegprijs bedraagt voor de groepen a en b ƒ 2,75 per dag. Zoo noodig kan op dit bedrag gedeeltelijke of geheele reductie worden verleend. Zij die meenen reductie op den verpleegprijs noodig te hebben, wenden zich rechtstreeks tot den Isten penningmeester P. W. Akkerman, Wolfheezerweg 10 te Oosterbeek met volledige opgave van hun inkomsten, uitgaven en bezit tijdens hun H. 0.-verblijf; alsmede van den uitersten prijs dien zij denken te kunnen betalen. Dit geldt alleen voor de groepen a en b.

Voor groep c bedraagt de verpleegprijs den kostprijs, dat is ƒ 3,50 per dag. Aanvragen om toelating dienen te worden gericht tot den Secretaris van de Commissie van Beheer: A. Westerhof, Emmastraat 72 te Meppel.

VrUwillige bijdragen te storten op girorekening van den 2den penningmeester A. Pols 269280 te Amsterdam West, J. J. Cremerplein 58.

DE COMMISSIE VAN BEHEER

Uit de districten

HET A.V.L.O.N. IN NOORD-HOLLAND

Op Zaterdag 25 Maart vergaderden de districtshoofden van Noord-Holland te Hilversum.

Naar aanleiding van rondschrijven nr. 32 vormde de gezamenlijke exploitatie van het orgaan „Opvoeding in Volkschen Geest” door het A.V.L O.N. en het Opvoedersgilde' per 1 Mei a.s. een onderwerp van bespreking. De resultaten daarvan zullen op de vergadering der districtsvertegenwoordigers op 15 April worden voorgelegd.

Collega Feij verklaarde zijn hart te hebben verpand aan de afdeeling Geldelijke Bijstand, welke afdeeling hij tot 1 Maart heeft waargenomen. Hij verzocht dit mooie werk, dat hem zooveel voldoening schenkt, ook verder te mogen blijven verrichten. Collega Nijsse zou dan de afdeeling Rechtskundige Bijstand gaan verzorgen. Waarschijnlijk vloeit hier een kleine functiewijziging uit voort, die nog definitief wordt bekend gemaakt. Tot zoolang wenden de leden zich tot de in nr. 46 gepubliceerde adressen.

De 'kaart van Noord-Holland met de indeeling in kringen lag eindelijk ter tafel. Aan de hand daarvan kon met het opzetten van een-vreedzaam-veldtochtsplan voor Noord-Holland worden begonnen. Daartoe zullen vooraf de kwartiermakers zich moeten melden of in A.V.L.0.N.-taal kringvertegenwoordigers moeten worden aangesteld.

A.V.L.0.N.-leden in Noord-Holland mogen uit deze mededeeling tegelijk een verzoek aan hen lezen, om zich voor de functie van kringvertegenwoordiger beschikbaar te stellen. Het is gemeenschapswerk van de eerste orde en bestaat in hoofdzaak bü voorkomende gevallen het contact met de leden in hun kring op te nemen en de schakel te vormen tusschen die leden en de districtsvertegenwoordiger of het Algemeen Secretariaat. Een briefkaart ’t mag ook een lange brief zyn aan ondergeteekende, Kerklaan 37 te Kortenhoef, geeft U en ons voldoening.

T. NIELSEN,

Districtshoofd v, d. Afd. Vorming