EUGENETISCH NIEUWS

Onder redactie van Dr. Ir. S. J. Wellensiek

Mechanische tentoonstellingsdemonstratie van menschelijke erfelijkheid. Op de wereldtentoonstelling te San Francisco is op vernuftige wijze een geval van mendelisme bij den mensch gedemonstreerd. Afgebeeld zijn, als grootouders, een mannelijke pop met zwart haar en bruine oogen en een vrouwelijke pop met blond haar en blauwe oogen. Onder deze grootouders komt hun zoon voor, die zwartharig en bruinoogig is, doch heterozygoot voor deze beide kenmerken. Naast dezen zoon staan vier mogelijke bruiden, met resp. zwart haar – bruine oogen, zwart haar – blauwe oogen, blond haar – bruine oogen, blond haar – blauwe oogen. De bezoeker kan een dezer bruiden uitkiezen en zijn keuze kenbaar maken door het drukken op één van vier knoppen. De uitwerking is, dat de vier bruiden verdwijnen en worden vervangen door de eene uitverkorene, terwijl tevens het nageslacht verschijnt, dat verwacht mag worden bij de gekozen bruid.

Het mechanisme bestaat uit een groote trommel met verschillende vakken, in elk waarvan een mogelijk nageslacht is ondergebracht. Deze trommel kan door een electromotor in draaiing worden gebracht en stopt automatisch op de juiste plaats, al naar de knop, waarop gedrukt wordt. De vinding is van Jay F. W. Pearson en werd beschreven door de bekende genetici Babcock en Goldschmidt. (Journ. Heredity 30, 1939: 235-236).

Schoonmaak en psychologie. In een zeer vlot geschreven en geestig betoog heeft A. J. Koens dit onderwerp besproken. Hij vat het als volgt samen. ~De man, die, als hij een man is, steeds gereed blijkt te zijn den instinctendrang van de vrouw met zijn instinctleven tegemoet te komen, moet wel mopperen of moppen tappen op de groote schoonmaak. De schoonmaakneurose doet hem immers voorbijgaan ? Inplaats, dat de noordelijke vrouw in het voorjaar met haar verhoogde instincteischen zich tot hem wendt, werpt zij zich pervers in een lustvol kinderspel, het rommelen en plassen. Als hij zelf voor het grootste deel uit instinctendrang voortleeft, moet hij bij deze regressie der vrouw ook in spanning komen en dit dan luchten in dom gemopper of geestiger in witz of glosse. Is hij meer geneigd zijn spanningen te sublimeeren, dan komt hij o.a. tot het schrijven van een psychologische beschouwing van de voorjaarsschoonmaak”. (Mensch en Maatschappij 13, 1939: 219).