In beide gevallen heeft het overleg geleid tot oplossingen, waarmede natuurlijk niet elkeen individueel het eens zal zijn, maar die over het algemeen genomen niet ongunstig zijn en stellig zouden zonder het overleg ongunstiger regelingen of toestanden te duchten zijn geweest.

Met dat al is 1916 -een buitengewoon moeilijk jaar voor den gasfabrikant geweest. Als ! gevolg van den oorlogstoestand zijn alle mate- | rialen duur en vaak moeilijk of niet verkrijgbaar. Duurtetoeslagen aan personeel, verkoop van cokes tegen abnormaal lage prijzen en wat al niet meer dragen er toe bij, dat het telkens moeilijker wordt om de begroetingen zonder deficit te laten sluiten. Daartoe zijn ook vóór de invoering van de dwangtarieven verhoogingen van gasprijzen herhaaldelijk noodig gebleken, i zoo ook verhoogingen van de cokesprijzen voor j gewone verbruikers.

Niet minder moeilijk zal 1917 zijn zelfs al komt de vrede, waarnaar iedereen verlangt, nog spoediger dan voor het oogenblik wel kan worden verwacht.

Onder de heerschende omstandigheden mo- ' gen wij niet klagen over den stilstand in groei ; van onze Vereeniging; stilstand is in dezen nu eens geen achteruitgang. Ook is het misschien de vraag of er in normalere tijden wel ■ groei zou zijn; de mogelijkheid van uitbreiding is niet zoo bijster groot. Tijdens de Algemeene I Vergadering is de Vereeniging vergeleken bij een boom en op dat beeld doorgaande kunnen j wij ons voor den stilstand troosten met de over- i weging, dat een boom eenmaal zijn vollen was- ,1 dom bereikt weliswaar, maar dan toch nog zeer vele jaren een krachtig leven vertoont. Dat ver- ! der uitgewerkt beeld past ten volle op onze i Vereeniging: er vallen takken af, er komen nieuwe bij en onze boom prijkt jaar op jaar met een breede kroon vol leven.

Van opgewekt Vereenigingsleven gaf de drukbezochte Algemeene Vergadering blijk en sprak ook gedurende het jaar 1916 de inhoud van ons Orgaan. Daarin verschenen o. a. om slechts

de belangrijkste te noemen bijdragen over een geyser van normale capaciteit voor nauwe gasleidingen; over berekening van de gunstigste buismiddcllijn voor het leiden van gas en water over groote afstanden; over het destillatieproces in de verticale retort; over de condensatiemethode Ste-Claire Deville; over kooloxydevergiftiging door gasvlammen; over teerdestillatie; over propaganda door tentoonstellingen of toonzalen.

De Vereeniging in engeren zin raken de herdenkingen van jubilea en de artikelen gewijd aan de nagedachtenis van overledenen. Jubilea vielen te vermelden van de heeren D. A. Payens; J. W. H. Bauduin, c. i. en D. H. Holsboer, alsmede van de heeren C. P. E. Ribbius, c. i.; J. P. Zwaanswijk en Z. J. Ninaber van Eyben. Verder verschenen opstellen ter gelegenheid van de benoemingen tot Eerelid van de heeren Dr. J. J. Neurdenburg en J. Blom ,Szn.

In 1916 verloor de Vereeniging haar gewoon lid E. E. Oosterbaan, aan wien G(eerling) woorden ter herinnering wijdde, haar Eerelid Sir Corbet Woodall, door den Redacteur herdacht, en haren Secretaris W. K. N. Geerling. Het overlijden van den laatstgenoemde is voor eenige collega’s en vrienden reden geweest zijn verdiensten jegens vak en Vereeniging te schetsen en als rouwgarve vereend zijn deze bijdragen in het Decembernummer opgenomen. Niettemin zij hier nog eens met weemoed herhaald, dat ook onze Vereeniging in Geerling zeer veel heeft verloren.

In de rubriek Van Heinde en Verre is getracht een zoo getrouw mogelijk beeld te geven van hetgeen in onze gaswereld omgaat; met voldoening kan worden geconstateerd, dat telkens meer lezers er toe overgaan korte berichtjes voor deze rubriek in te zenden. Eigenlijk is het ideaal dat in deze rubriek niet anders dan berichten van de fabrieken zelf afkomstig worden opgenomen.

Meermalen blijken uit de dagbladen geknipte berichten niet volkomen juist. In de rubriek Octrooien werd gepoogd elck wat wils te bieden uit de groote hoeveelheid binnen- en buiten-