stand der mijnindustrie, het verloop van de markt in Engeland voor kolen, cokes, teer, ammoniak, enz. De gasindustrie stond in het teeken van de Gas Regulation Act, dus van den verkoop van het gas per „therm”.

De gasfabrieken legden zich daarom ernstig toe op het produceeren van zooveel mogelijk

therms per ton kolen. De hooge prijzen van cokes waren oorzaak, dat de restlooze vergassing weer op den achtergrond raakte.

Het stilleggen van kleinere fabrieken en concentratie der productie had verderen voortgang.

(K.)

BERICHTEN VAN HEINDE EN VERRE.

PERSONALIA.

Door gebrek aan plaatsruimte waren wij eerst heden in de gelegenheid het feit te vermelden dat de gasmeterfabriek Elster & Co. te Rotterdam begin Januari haar 25-jarig bestaan herdacht.

1 Januari 1899 werd een klein fabrieksgebouw gesticht te Rotterdam aan de Nijverheidstraat, alwaar aanvankelijk met 3 werklieden werd begonnen, teneinde de gasmeter patent Haas ook in Holland te introduceeren, wat onder leiding van den toenmaligen energieken directeur M. A. van der Wielen al spoedig gelukte.

Werden aanvankelijk slechts onderdeden betrokken en te Rotterdam alleen meters gemonteerd en gerepareerd, spoedig bleek de noodzakelijkheid van zelfaanmaak van alle onderdeelen, waardoor het fabrieksgebouw steeds werd uitgebreid, teneinde stamperij, draaierij enz. onder te brengen en kwam de firma tot grooten bloei.

De directeur van der Wielen overleed in 1912, wat een gevoelig verlies beteekende.

De door hem tot bloei gebrachte onderneming bewees echter hare vitaliteit en wist zich ook gedurende- de oorlogsjaren staande te houden onder leiding van Mevrouw van DER Wielen en den heer van der Valk.

Het was den heer A. P. Visser, die thans 3 jaar als directeur optreedt, bijgestaan door den heer F. C. van der Valk, aangenaam op den jubileumsdag, welke tezamen met het personeel en de werklieden werd herdacht, te kunnen constateeren, dat ondanks* de moeielijke jaren, die achter ons liggen, de firma weder in bloei toegenomen is.

Onzerzijds wenschen wij de firma van harte succes en spreken den wensch uit, dat het volhardend streven der directie, de firma weer tot grooten bloei zal mogen brengen.

Met ingang van 1 Januari j.l. is door Burgemeester en Wethouders van Amsterdam eervol ontslag verleend aan den heer G. A. van Evekdingen als administrateur met den personeelen titel van adjunct-directeur der Gemeente gasfabrieken en aan den heer J. Diephuis Wzn. als hoofdingenieur, chef der afdeeling Distributie der Gemeente gasfabrieken en zijn in de plaats van genoemde heeren benoemd tot administrateur de heer L. J. Verborg en tot hoofdingenieur de heer F. M. Tadema WiELANDT, c. i. (Corr.)

GAS.

Sliedrecht. Voorstel van Burgemeester en Wethouders om te besluiten:

1. met ingang van 1 Januari 1924 den gasprijs te bepalen op 12 cent per MA;

2. met ingang van 1 Januari 1924 den prijs van het gas voor verwarming van kamers en lokalen voor den tijd van 5 jaar te bepalen op 7 cent per M 3. voor een verbruik van 201 deze prijs zal verhoogd worden met één cent per voor elke volle drie gulden, waarmede de gemiddelde prijs van een ton van de in de betrokken maand gekochte gaskolen franco voor den wal ƒ 17,— te boven gaat;

3. met ingang van 1 Januari 1924 den prijs voor industriegas te bepalen op:

8 cent per voor een verbruik van I—2oo per maand.

7 cent per M 3. voor een verbruik van 201 M-\, en hooger per maand.

4. te bepalen, dat winkeliers, die per maand minstens 100 gaspenningen afnemen, een reductie op hun gasprijs krijgen van 1 cent per bij afname van 200 penningen of meer, doch minder dan 300 bedraagt de reductie 2 cent per bij afname van 300 gaspenningen en meer bedraagt de reductie 3 cent per M-L Deze reductie zal alleen worden toegepast op het gasverbruik van 12 cent per M 3.

Gedrukt bij H. P. DE SwART & Zoon, te ’s-Gravenhage.