MEDEDEELINGEN

Secretariaat.

Het officieele correspondentie-adres der Vereeniging van Gasfabrikanten in Nederland is: Ir. J. Ruiten, Neuhuyskade 77, Den Haag, Telefoon 71475.

Het privé-adres van den Directeur van het Centraal-Bureau is: G. Meijer, Johan van Oldenbarneveltlaan 106, Den Haag, Telefoon 50683.

Adreswijzigingen.

Het buitengewoon lid N. H. Jaarsma is verhuisd van Den Haag, Laan v. Meerdervoort 480, naar Den Haag, Noordeinde 124 a.

Het gewoon lid H. O. Wenink is verhuisd van Apeldoorn, Regentesselaan 5, naar Apeldoorn, Molleruslaan 8.

Ondersteuningsfonds.

Toegezegd dd. 17 Juni 1926: een bijdrage ad ƒ25, voor één maal.

Toegezegd d.d. 24 Juni 1926 een bijdrage ad f 11,28 voor één maal.

Rectificatie.

Bladz. 263. Beproevingsresultaten „H” meter. Proef 11, drukverlies in m/m, onderste cijfer van de kolom, 6, lees 9, bladz. 264, staatje. ~H”meter: 130-175—325—700 lees 105—175—350—700.

EEN NIEUWE COKESBLUSCHINRICHTING

(Systeem Dr. HELLER).

Door Dr. L. J. TERNEDEN.

Sinds jaren heeft de gastechnicus er zich aan geërgerd, dat de caloriën, opgehoopt in de gloeiende cokes, wanneer de retorten of kamers geledigd worden, verloren gingen. Wel is waar werd het bluschwater in stoom omgezet, maar deze stoom verdween in de ruimte. Bovendien was ieder er van overtuigd, dat de inwerking van het koude bluschwater op de gloeiende cokes voor de vorming van een goede cokes niet dienstig was. Door het systeem Sulzer worden deze bezwaren ondervangen. Door een circuleerende luchtstroom, die na één rondegang verbrandingsgassenstroom geworden is, worden de caloriën afgevoerd, de cokes gekoeld, en deze caloriën geven in een stoomketel stoom van hooge spanning. Naast het systeem SuLZER treedt thans een nieuw systeem naar voren, het systeem Dr. Heller.

De blussching volgens de nieuwe methode geschiedt in een stoomdicht afgesloten cokesbluschkamer door besproeien met sterk oververhit water. De hierbij onder hoogen druk ontstaande bluschdampen bestaan in hoofdzaak uit stoom en watergas en kunnen dientengevolge niet direct worden gebruikt. De bluschdampen worden dan ook gebruikt voor het verhitten van een stoomketel, waar zij hunne warmte overdragen en waarin dan zuivere stoom van hoogen druk wordt gevormd. Daarbij wordt het grootste gedeelte van den stoom gecondenseerd, zoodat achter de installatie zuiver watergas wordt gewonnen, waarvan de waarde komt bij de winst aan stoom.

In de praktijk geschiedt dit in twee

etappen. In de boven de bluschketel gelegen stoomketel wordt zuivere stoom gevormd van 8 a 10 atm. Het dan nog niet voldoende afgekoelde stoom-watergas mengsel doorloopt een tweede ketel of koeler, waarin water hoog verhit wordt. Dit water is het bluschwater voor de bluschketel. De temperatuur van dit water wordt tot 150° C. opgevoerd. Het stoom-watergasmengsel is dan afgekoeld beneden 100°C. en dus praktisch stoomvrij. Per charge van 1200 a 1500 K.G. cokes wordt 40 k 50 M®. watergas gevormd van 2600 a 2700 caloriën.

Op nevenstaande afbeelding is de cokesbluschkamer te zien met de er bovenstaande eerste stoomketel.

De afbeelding laat de inrichting zien met geopend deksel, dat door electrische aandrijving in enkele seconden kan worden gesloten. Ter zijde van de inrichting zijn de schakeltoestellen en armaturen op één punt bijeen gebracht, zoodat de bediening door één enkelen man kan plaats hebben.

Een bizonder voordeel van de nieuwe methode bestaat o.a. hierin, dat de cokes in denzelfden bak waarin ze uit den oven wordt opgevangen het geheele bluschproces doormaakt tot aan het ledigen op de zeefinrichting. Overladen van de cokes met het neerstorten en de groote gruisvorming, die daarvan een onvermijdelijk gevolg is, wordt geheel en al vermeden. Bij dit nieuwe systeem bestaan voor het blusschen van de cokes ook buitengewoon gunstige mogelijkheden. De cokes kan hetzij geheel droog, hetzij met een