Van Januari tot Juli 1918 klom het percentage der geheel werkloozen van 2.7 tot 12.8 %, d.w.z. van 229 op 1116 bij een ledental dat om de 85 a 8600 schommelde. Het aantal gedeeltelijk werkloozen en op taak werkenden steeg van 233 op 855. Beide cijfers waren in Mei nog aanmerkelijk hooger. Het aantal verloren arbeidsdagen voor de Ie categorie bedroeg 1.066.799, (d.i. 22859 meer dan het geh .ele jaar 1917 dat vooral in den beginne ook verre van goed was te noemen !), het aantal verloren arbeidsdagen der gedeeltelijk werkloozen was 5384. Schat men het loonverlies op f 2.50 per dag, dan komt het blad tot een totaal van ƒ 313.994,50.

De uitkeeringen werden tot 23 Maart uit de kas verstrekt, daarna uit het wachtgeldfonds. In totaal waren deze bedragen het Ie halfjaar ƒ 19.843,18 + ƒ204.434,74 = ƒ224.277,92.

Trekt men het aan uitkeering door leden ontvangen bedrag af van hun loonverlies, dan komt men tot een bedrag van ƒ 89.766,58 aan gederfde inkomsten.

Volledige cijfers omtrent de laatste maanden kunnen thans nog niet gegeven worden, deze zullen echter nog erger te zien geven. Zoo blijkt b.v. dat in de laatste week van September 1344 leden geheel werkloos en 3738 gedeeltelijk werkloos waren of op taak werkten.

Voorwaar, de sigarenmakers zijn er wel slecht aan toe on ’t oogenblik!

De wachtgeldregeling in de Sigarenindustrie dreigt stopgezet te worden. Na de vroegere mededeehngen dat de stopzetting reeds had plaats gehad is het bericht dat de regeling nog slechts enkele weken zal kunnen worden voortgezet, betrekkelijk goed te noemen. 27 September berichtte het K.N.S. plotseling dat het geen geld meer verstrekken zou voor ’t wachtgeldfonds, terwijl ook het Rijksbureau van tabak geen bijdrage meer zou geven. Waar reeds eenigen tijd de uitkeeringen geschiedden uit voorschotten van het K.N.S. boven de toegezegde bijdrage van 33 %, en uit voorschotten van de vakvereenigingen, en de fabrikanten de 20 % van den steun aan hun eigen arbeiders dien zij in het fonds hadden bij te dragen, niet verstrekten, moest het te eeniger tijd spaak loopen. Gelukkig is men er in geslaagd op 5 Oct. toch nog de gewone uitkeering te verstrekken, maar er moet thans, hoe dan ook, een andere regeling worden getroffen. Een persbericht van 8 Oct. meldt thans dat de gelden die op de vroegere wijze in het fonds gestort zouden moeten worden, bij de toenemende malaise in het vak, toch niet voldoende zouden zijn om de uitkeering langer dan nog een paar weken vol te houden. ~Daarna zullen”, volgens genoemd bericht, ~de werkloozen aangewezen zijn op de hulp van plaatselijke steuncomité’s, voor zoover niet door de fabrikanten voor hun eigen personeel een wachtgeldregehng wordt getroffen op gelijke wijze als in vele andere bedrijven met