Vooral in vakken als het slagers vak, vraarin de patroons over ’t algemeen niet veel contact zoeken met de organen der arbeidsbemiddeling, is dat bet geval. Er is n.l. ook bier gebleken, dat enkele slechte elementen trachten van deze zeer nuttige instelling misbruik te maken. Door te doen alsof zij werkloos zijn, daardoor de uitkeering te genieten, en intusscben clandestien te werken, bestelen dergelijke menscben hunne collega’s en de Overheid, die voor de gelden zorgen. De Overheid moet dat weer balen uit de zakken der belastingbetalers, die toch al zoo vaak moeten worden aangesproken voor noodzakelijke uitgaven.

Het ernstigste is echter, dat dergelijke menscben op een gemakkelijke manier bijna evenveel ontvangen als iemand die de gebeele week wei’kt, en daardoor soms niet genegen zijn, zich aan te bieden bij een patroon, die ben noodig beeft.

De Overheid kan zorgen dat dergelijke menschen in het vervolg geen uitkeering ontvangen, omdat is voorgeschreven, dat zij passend werk moeten aanvaarden. Zij dient dan echter ook met de gevallen bekend te zijn; is dat jammer genoeg niet steeds. Zij kan dat alleen, als alle patroons in alle gevallen steeds hun personeel aanvragen aan de organen der openbare Arbeidsbemiddeling.

Waar die Arbeidsbemiddeling aan de patroons ook andere voordeelen biedt, en waarschijnlijk de onbekendheid met haar wezen en doel de patroons nog vaak afzijdig houdt, gaf de heer Pot daarvan een korte uiteenzetting. J. E. v. E..

Het nieuwe gebouw van de gemeentelijhe arbeidsbeurs te Tilburg, Bij raadsbesluit van 26 September 1919 is voor de gemeente Tilburg ingesteld een gemeentelijken Dienst der Werkloosheidsverzekering en Arbeidsbemiddeling.

De behoefte aan goedgeorganiseerde arbeidsbemiddeling, alsmede, de daarmede verband houdende werkzaamheden tengevolge van het Werkloosheidsbesluit 1917 en de daaruit voortvloeiende ministrieele beschikkingen hebben tot dit Raadsbesluit geleid.

Hier ter stede zijn de eerste pogingen om tot arbeidsbemiddeling te geraken een tiental jaren geleden van particulieren Deze particuliere beurs leidde van den beginne af een kwijnend bestaan, omdat de organisatie niet in overeenstemming met bestaande behoeften was en aan de te stellen eischen niet voldeed. Op het laatst van 1914 kwam eene tijdegemeentelijke arbeidsbeurs, die met ingang van 1 Januari 1916 tevens optrad als districtsbeurs ten behoeve der internationale arbeidsbemiddeling voor het district Tilburg met zeventien correspondentschappen.

De natuurlijke uitgroei der beurs en de toenemende belangstelling, waarin zij zich verheugen mag, hebben tot omzetting in eene permanente beurs bij voornoemd raadsbesluit geleid. Het kleine kamertje onder het gemeentehuis, waar de beurs