een soort toovermacht. Had ik een wonder voor hen kunnen doen, zij zouden mij als een machtig toovenaar gevolgd zijn; maar den afgezant van God zouden zij in mij niet hebben gezien. Er worden hun zooveel wonderen verteld, wel is waar valsche wonderen, maar dan toch wonderen waaraan zij geheel gelooven, dat een werkelijk wonder toch niet zijn zou, wat het is en wat het moest wezen, om door zijn bewijskracht voor de waarheid afdoende te getuigen.

Bovendien de Javaan is niet gewoon in te gaan op zijn eigen individueele overtuiging en daarnaar te handelen. Hij volgt de adat, of de volksgewoonte als drijfveer en als richtsnoer zijner daden.

Hij wijkt daarvan niet af, tenzij hij wordt verlokt door de schittering van eigen voordeel.

Niet het wonder zal den Javaan voor Christus winnen: maar de liefde van den Christus, levend in de liefdewerken der Christenen, en in den afgezant van Christus, den missionaris.

Onder die liefdewerken is de school geweest, het meest krachtige en het meest gewilde.

Waarom? De Javanen leefden in hun eigen land als armen en verschoppelingen, naast Nederlanders en Indo’s, die als rijken en machtigen heerschen. Door de school werd hun den weg geopend tot winstgevende betrekkingen en tot eene menschwaardige stelling in de maatschappij.

Waar de Regeering geen voldoende aantal scholen openstelde voor Javaansche kinderen, die verlangden vooruit te komen, hebben wij Katholieke missionarissen zooveel mogelijk in dat tekort aan onderwijs voorzien en wij deden dit van harte en met Christelijke liefde!

Wie in een der vorige afleveringen van de berichten (zie blz. 82) de missie-auto heeft gezien van Pastoor van Driessche, omringd door Javaansche leerlingen, of een der vele foto’s van Moentilan, heeft met één oogslag begrepen, hoe onze omgang met de kinderen is en hoe deze gewaardeerd wordt.

De groote toeloop naar onze scholen en het reuzensucces daarmee behaald, zijn bewijs voor de uiterst prettige verhouding tusschen het onderwijzend personeel en de leerlingen.

De openlijke erkenning van de onderlinge liefde tusschen de