heele maatschappelijke leven, maar dan geheel van christelijken geest doordrongen, zoo worde overgeplant in het heidensche werelddeel, dat het een natuurlijke aanpassing wordt aan de omstandigheden van het leven daar te lande. Daarom was de welkomstrede van B. en W. te Heerlen, bij monde van den Hoogedelachtbaren Burgemeester M. J. J. M. van Grinsven, zoo buitengewoon sympathiek, waar hij wees op den plicht van Kath. Nederland tegenover de missioneering der Koloniën.

Maar om dat te bereiken is algemeene belangstelling noodig, die missie en missioneering beschouwen als eigen zaak.

De Providentie schonk aan ons tijdsgewricht de instelling der missieweken als het ideale middel om de heele natie te bereiken. Katholiek Nederland heeft in 1929 viermaal daarvan mogen proflteeren.

Heerlen richtte als evenwaardig tegenstuk, naast de mijninstallaties van het zwarte goud, in de monumentale H.B.S. der Paters Franciscanen een missieweek in als een modern grootbedrijf, met de missietentoonstelling als toonkamers waar het missie-bedrijf de glinsterende schatten etaleert uit de zwarte schachten van het heidendom.

Arnhem vervolgde zijn acte van geloof in een acte van liefde, waarvan het niet alleen de daad, maar ook de naam wilde voeren.

Arnhemsche Missie Actie Tentoonstelling: AM AT (hij bemint). En de Muzen hebben wat haar gewijd was voor kunst en schoonheid —■ Musis Sacrum op haar beurt weer afgestaan en toegewijd aan de Waarheid.

Den Haag hield verwisseling van décor en verandering van spel toen het vacantieseizoen plaatsmaakte voor 't missieseizoen, de badgasten voor de vreemdelingen met pij en fez, Baedeker voor Hamatboek, reisgids voor missiegids, ’t vuurwerk voor missie-enthousiasme, met dit verschil dat het laatste niet op een sisser is afgeloopen.

De zee, die haar wilde golven voerde tot onder de vensters van het geel-bewimpelde Kurhaus, en met haar barenslag de slagen van de missiegong begeleidde, illustreerde op de plaats zelf het evangelisch motief, waaraan de naam ontleend was: Haagsche Missie Actie Tentoonstelling: HAM AT (ter vischvangst).

Hihersum herhaalde, maar nü bij monde van zijn Róomsche