afwezige cachexie, de neiging tot epidermisatie onder JKgebruik. In de buurt van liet uitgebreide, onregelmatige, hier en daar door verdikte randen omgrensde ulcus zijn vaste knobbeltjes in de huid. De lympheklieren aan den hals zijn vergroot. In de regio cubiti ontbreekt lymphklierzwelling. De diagnose is niet zeker te stellen.

Hierna houdt de heer Grijns zijn aangekondigde voordracht over „Nieuwere onderzoekingen over Beri-beri" welke voordracht in het Tijdschrift wordt opgenomen. In aansluiting daaraan geeft de heer Kiewiet de Jonge een voorloopige mededeeling over therapeutische onderzoekingen, gemeenschappelijk met Dr. Hulshof Pol te Buitenzorg gedaan met katjang idjo en praeparaten daaruit bereid. Deze mededeeling zal ook in 't tijdschrift verschijnen.

In verband met hetzelfde onderwerp deelt de heer Schülein de beide volgende feiten mêe.

Ie Onder de gevangenen te Muntok heerschte langen tijd beri-beri. Sints men voor enkele jaren begonnen is, de rijst dagelijks versch gepeld te verstrekken, kwam de ziekte daar niet meer voor, zelfs werden gestraften, die in de gevangenis gekomen reeds beri-beri hadden, daar beter.

2e De bevolking van het eiland Lepar bij Banka bestaat gedeeltelijk uit rijstbouwende Maleiers, gedeeltelijk uit visschers (secca's). Is de vooraad rijst van eerstgenoemden ruim genoeg, dan koopen de visschers daarvan het noodige. Is er niet genoeg, dan betrekken ze de noodige rijst door import, vooral van Billiton, en waarschijnlijk rijst van minder goede kwaliteit.

Waar nu 'de gebruikers van ladangrijst vrij bleven van beri-beri, ligt de conclusie voor de hand, in de rijst de oorzaak te zoeken van de beri-beri bij hen die geen ladangrijst gebruikten.

De heer Grijns merkt op dat de rijst te Muntok waarschijnlijk uit Rangoon komt, van welke rijst het zilvervliesje min of meer gemakkelijk te verwijderen is.