der de oogen gezien te worden, in hoe verre de methode ook op deze stoffen kan worden toegepast.

Het spreekt van zelf dat ook hier weer het hoofdgewicht moet worden gelegd op den graad van doorschijnendheid, die kan worden bereikt. De kleuring kan hierbij geen reden zijn voor mislukking; waar wij de beschikking hebben over blauw en rood, kunnen wij voor elke kleur van een kleedingstuk gemakkelijk een voldoend contrasteerende kleuring van de spermatozoën verkrijgen. Zoo zal men bijv. bij roode kleeren methylblauw, bij blauwe en groene fuchsine nemen.

Het blijkt nu, dat ook op de gekleurde stoffen het gebruik van de methode van Baecchi een ruime toepassing kan vinden. Na ophelderen in xylol valt gewoonlijk de doorschijnendheid van het weefsel mede.

Bij onderzoek van verschillende hier in gebruik zijnde sarongs, kains, etc, gelukte het eigenlijk alleen op de donkerblauwe en zwarte gedeelten niet, voldoende licht door het goed te laten vallen, om de spermatozoën te kunnen zien.

De lichtere kleuren daarentegen lieten nog veel meer licht door, dan men verwachten zou. Practisch schijnt het mij alleen, daarbij den kleuringsduur te verlengen. Zoo gelukte het mij bijv. bij een donkerroode sarong na een half uur kleuren met methylblauw gemakkelijk de spermatozoën in een niet zeer rijke vlek te vinden.

Uit het bovenstaande blijkt, dat de methode van Baecchi een groote aanwinst voorstelt op het gebied van het onderzoek van spermavlekken.

De voordeelen, die deze methode biedt, zijn kort samengevat, de volgende;

1°. Zij is uiterst eenvoudig: oefening is er ternauwernood voor noodig. Alleen moet men natuurlijk goed den vorm van de spermatozoën kennen!

2°. de manipulaties zijn van dien aard, dat vernietiging

27