verliest de rietsuiker hare eigenschap om te kristalliseren, als zij zich in tegenwoordigheid bevindt van eene zelfs zeer geringe hoeveelheid gewijzigde suiker. Eveneens oefent het protoxydum plumbi, dat op de beide suikersoorten in afgezonderden staat zeer verschillende werking uitoefent dezelfde werking op hen uit, als zij in vermengden staat zich bevinden. 8. De methode die het beste gelukt om de rietsuiker uit de vruchten waarin zij vervat is af te zonderen, is die, welke Peligot heeft aangewezen voor de analyse der melasse, en daarin bestaat, dat men een saccharas calcicus bereidt, die men door koking afzondert en vervolgens dooreen stroom koolzuurgas ontleedt. Men bekomt alzoo deze suiker inden gekristalliseerden staat en in merkbare hoeveelheid, als men maar zorg draagt de behandeling met kalk te herhalen en de siroopachtige oplossing waaruit zij zich zal moeten afzonderen, alcoholisch te maken. Op deze wijze kon de sehiijver de gekristallisseerde suiker der persik, abrikoos, mirabel-pruim, appel enz. bekomen. 9. De overvloed waarin het zetmeel in het plantenrijk verspreid is, doet vermoeden, dat het de wezentlijke bron is der suikerachtige stof inde vruchten. Evenwel is de suiker, die het zetmeel voortbrengt, inde kunstmatige omzettingen die wij het kunnen doen ondergaan, een glucose dextrogyre met een draaijingvermogen = -f- 53°, terwijl uit de boven vermelde proefnemingen blijkt, dat de suiker die men inde zure vruchten vindt, rietsuiker is, welke geheel of gedeeltelijk gewijzigd is. 10. Inde groene vruchten bestaat een bijzonder beginsel, dat de eigenschap bezit iodium met nog meer energie dan de stijfsel te absorberen en met dit metalloïde eene volkomen ongekleurde verbinding te vormen. Dit beginsel is van nature zamentrekkend en schijnt door het meerendeel zijner eigenschappen tot de looistoffen te naderen. Men kan er met even veel gemak de hoeveelheid van bepalen, als van de suikerachtige stof zelf. Men erkent bij de waarneming daarvan op de verschillende tijdperken der

115