hoeveelheden van de gele kleurstof der bloemen in, bekend onder den naam van xanthin.

De roode, rozee en blaauwe bloemen zijn gekleurd door cyanin. De gele bloemen door xanthin, xantheïn of crocoxantheïn. Eindelek bevatten bijna alle bloemen, even als de bladen, hetzij quercitrin, hetzij quercetin en daarenboven noembare hoeveelheden suiker. Wanneer men met het oog op den rijkdom aan quercitrin , de met zorg gedroogde en buiten toetreding der lucht, het licht en vochtigheid bewaarde bladen vergelijkt met de bladen der zelfde soorten, maar slecht geconserveerd en zoodanig als zij veelal door de droogisten geleverd worden, dan vindt men , dat deze laatsten daarvan veel minder bevatten, dan de goed geconserveerde bladen. In plaats eener kristalliseerbare en goed gedefinieerde verbinding , zondert men uit slecht gedroogde bladen niet af, dan zelfstandigheden vaneen extraetachtig aanzien , het resultaat Van de verandering der naaste bestanddeelen, oorspronkelijk inde planten aanwezig. Hetzelfde geldt voor de bloemen. Daarenboven kan men bij deze waarnemen, dat zij , naar mate zij ontkleuren, ook in suikergehalte verminderen en het is gemakkelijk waar te nemen, dat de reukgevende beginselen eveneens verdwijnen. Wanneer men de bovengenoemde plantaardige kleurstoffen isoleert, ziet men, dat deze stoffen, als zij zuiver zijn, slechts zeer langzaam in aanraking met de lucht, het water en het licht veranderen, maar geheel anders is zulks, als zij vereenigd zijn met het plantaardig weefsel inde bladen en bloemen; alsdan verdwijnen zij met groote snelheid. Men zou zeggen dat het celweefsel in dat geval werkt, even als het platina-spons, en de verbinding der elementen van de lucht of het water met de naaste bestanddeelen inde planten vervat vergemakkelijken. Dit feit is van het hoogste belang, want dewijl deze naaste bestanddeelen, die, als zij zuiver waren, onveranderd kunnen blijven, echter ontleed worden, als zij met de plantenweef-

267