kunstmatig ijzerwater toenemen , dat verkregen wordt, door koolzuurhoudend water op roestige spijkers te laten trekken.

Onmiddellijk verdwijnt de scherpe, ransche , bittere smaak zelfs van de walgelijkste levertraan en verandert in eene aangename naar oesters gelijkende, welke: gewoonlijk zeer goed verdragen wordt. Na het gebruik van dit water zijn de oprispingen, welke bijna altijd ondervonden worden na het gebruik van levertraan, niet onaangenaam meer. (Bulletin général de thérapeutique en Journal de Chimie médicale Octobre 1862. Benaderende bepaling van de waarde der kinabasten, door Cb. Pasquier-Nalinne. Een bepaald gewigt tot poeder gebragte kina laat men trekken met eene genoegzame hoeveelheid water, aangezuurd met eenige droppels zwavelzuur. Na het aftreksel eenigen tijd door rustte hebben laten bezinken , doet men dit vocht in eene vierkante witte flesoh en laat er door middel eener lens een bundel lichtstralen doorgaan. Daar, waar de lichtkegel door het aftreksel heengaat, is zij vau eene schoone blaauwe kleur en deze blaauwe kleur is des te schoener, naarmate de kina meer alcaloïden bevat, dus hoe beter van qualiteit zij is. Men zou welligt op dit beginsel rustende , een werktuig kunnen zamenstellen, waardoor men de waarde der kinabasten zou kunnen schatten, bijvoorbeeld, twee vierkante glazen van gelijke grootte, welke naast elkander geplaatst waren en ieder voorzien van eene lens. _ (Journal de Pharmacie d’ Anvers 1862. Octobre p. 474.)

484