De onderaardsche stam dezer planten is het deel dat ge' bruikt wordt en zoethout heet. Het gewone zoethout wordt inde meeste landen vaß

Europa verbouwd en in Spanje en voornamelijk in Sicilië eü Calabrië maakt zij een aanzienlijk handelsartikel met Engo, land uit. In Calabrië wordt het drop voornamelijk in o°' rigliano, Eossano en Cassano gefabriceerd en uitgevoerd-Het Calabrische drop verdient de voorkeur boven dat ud' Sicilië en het Italiaansche boven dat uit Spanje komt. Ook l0 de Levant groeit de zoethoutwortel in groote hoeveelheid-Het kooken van het sap vereischt de grootste zorg en voor* zigtigheid , daar het extract een onaangename reuk en aanneemt, als het slechts in ’t minste aanbrandt. Het wordt van November tot Maart bereid, daar het warme jaargetijdo daartoe niet gunstig is. Zelfs is het niet raadzaam de ver' scheping inden zomer te bewerkstelligen, daar alles in dit geval Hgtelijk inde kisten tot eene massa bijeen loopt 00 dan slechts als beschadigd drop kan verkocht worden, P0 ronde stangen zijn te verkiezen boven de platte en de goed0 qualiteit moet bros , glinsterend, zonder poriën en zuivof aangenaam van reuk zijn. De cultuur van den zoethoutwortel wordt op groote gedreven inde provinciën Sevilla, Yalencia en Catalonië 10 Spanje. Zij groeit ook in vele deelen van Griekenland 111 het wild en vooral inde provincie Achaia bij Corintb» Phihiotes en Missolunghi. Hare hoedanigheid wordt v°ot zeer goed gehouden. De volgende getallen uit de officiële invoerlijsten out' leend, geven de plaatsen van afkomst voor 1860. Pasta liquiritiae. Waarde- Centenaars. P. Bt. Guldek Frankrijk 757 2,479 28,748 Spanje 981 3,372 40,464 Napels, Sicilië . . . 5,707 18,780 237,360 Turkijë 16,790 33,578 402,936 Andere plaatsen . . . 829 2,785 33,420, 25,064 61,994 743,92*

140