„Dat was lekker..." Ja, dat is B-Q: de eerste moet nog geboren worden, dio er iets op aan te merken heeft! B-Q, het vlug -kokende gortmout van Nederlandsche gerst gemaakt (binnen 10 minuten gaar), spaart heel wat brood uit aan 't ontbijt 1 Verbazend voedzaam door zijn hooge eiwitgehalte, prettig van substantie (is niet lijmerig!) en nog véél prettiger van smaak. „Bergbeklimmers-eten", zeggen de jongens er tegen 1 Voor Moeder is het tevens 'n aanwinst als ingrediënt in puddingen en koekjes. En in gehakt, dat er bizonder lekker door wordt! N.V. KONINKLIJKE PELLERIJ .MERCURIUS" voorheen GEBROEDERS LAAN WORMERVEER Xoest 6ij sfstfima. en Woest 6,(f Bronchitis zijn de hinderlijke verschijnselen van verzwakte, prikkelbare en dikwijls ook door ontsteking aangedane slijmvliezen. Daarom is het noodig, niet alleen de kwaal zelf te bestrijden, maar tevens een gunstigen invloed op de slijmvliezen uit te oefenen en deze bestand te maken tegen schadelijke invloeden. Dat doet Silphoscalin, het door geneesheeren aanbevolen middel, op probate wijze! Let bij aankoop op den naam Silphoscalin en op de groene verpakking. Verkrijgbaar in alle Apotheken en drogisterijen. 80 tabletten ƒ 2.10. Geïllustreerde brochure gratis verkrijgbaar: W. Moll, Laan van Leeuwensteyn 40, Voorburg.

DE LOMMERD

Ik lees in ons nummer van vandaag het interessante artikel van mijn initiaalgenoot C.D. over den handel in lommerdbriefjes, een handel, even onsympathiek als begrijpelijk, geboren uit den nood der tijden; een handel, waarop het bekende gezegde van toepassing zou kunnen zijn: de één zijn dood is de ander zijn brood, als er één letter in wordt veranderd: de én zijn nood is de ander zijn brood.

De één zijn nood

Als kleine jongen heb ik nooit begrepen, wat de lommerd eigenlijk was, maar het hooren van het woord deed mij altijd onaangenaam aan; het had zelfs iets griezeligs voor mij, hoewel ik er altijd in vroolijken spottenden zin over hoorde praten: over Oome Jan en de schuine deurDe één zijn nood...

Zouden de bevoorrechten, die nog nooit in de noodzakelijkheid verkeerden om met Oome Jan in zakelijke relatie te treden wel voor een honderdste deel vermoeden, wèt er in vele van die lommerdgangers en lommerdgangsters óm moet gaan, als hun „pand" over de toonbank verdwijnt?

Zouden de grappenmakers over de schuine deur ei zich wel eens rekenschap van geven, hoe ellendig de tocht naar die deur, hoe zielig de

terugkomst voor de eigen huisdeur en hoe donker het in het kleine

huisje is?

Wie zoo'n lommerd-inventaris eens goed bekijkt, niet alleen met zijn óógen, maar ook met zijn hért, moet 'daar dunkt mij twee keer zoo veel artikelen zien staan als het inventarisboek vermeldt; want dat zakelijke boek noteert alléén maar de voorwerpen, de tastbare, zichtbare panden. Maar tusschen de regels van dat boek staan al die dingen, die het hart tusschen dien chaos ontdekt en die er toch onafscheidelijk bij hooren: vervlogen illuzies, herinneringen, intimiteiten; dingen, die tien maal méér waarde hebben dan het bijbehoorende pand, maar waarvoor de pandjeshouder geen cent geeft.

De één zijn nood

Een kan en een ketel. Een klok, e«n collier. Een ketting. Een koperen kroon, 'n Vergeten viool, 'n Gezicht op de zee. Een bontkraag, Een «tuk gramoioon. Een waaier, een wekker. Een wasleeren tasch. Horloges, (Van ieder metaal). Twee vetleeren laarzen. Een trouwpak, een lamp. Een kerkboek. Een sjofele sjaal.

Éérst kwam er een vrouw En die gaf met een zucht Wat kleertjes. Waarna zij weer ging; Toen kwam er een man Met een moe. bleek gezicht. Die lei op de toonbank Een ring. Het lóótst souvenir. Dat hij van haar bezat, Hoe of hij ook speurde En zocht ; Het leven is wreed: Het intiemst van een mensch Wordt voor een p&6r guldens Verkocht.

Agja. — U kunt hem gerust schrijven, hoe U over hem en de toekomst denkt.

Rika te S. — Dat is nu met recht een „gevoelskwestie"! Niet alleen voor U, maar vooral ook voor de tegenpartij.

Ik voor mij kan het door U toegepaste middel, hoewel het krasser is, dan U waarschijnlijk vermoedt, niet zoo heel erg vinden en ik zou zeggen: nu U eenmaal uit ondervinding weet, dat het goed helpt, moet U er maar

verder van blijven profiteeren, ondanks protesten van derden en waarschijnlijk ook van den „belanghebbende".

Laat U hem dus maar eens goed voelen, wie de baas is en denk daarbij aan de volgende spreekwoorden: Laat Uw rechterhand niet weten wat Uw linker doet, wie niet hooren wil, moet voelen, zachte heelmeesters maken leelijke wonden en — praatjes vullen geen gaatjes... Als U hem op de door U bedoelde manier geneest, kan hij in ieder geval naar waarheid