UITHUIZEN WAS UITHUIZIG

REDERIJKERSKAMER EXCELSIOR JUBILEERDE

Het uitgaansleven niet alleen van iedere stad, maar ook van iedere dorpsgemeenschap kent in een jaar enige hoogtepunHet

ook van iedere dorpsgemeenschap kent in een jaar enige hoogtepunten, waarop men zich zo niet maanden, dan toch weken van te vorer. verheugd. De kleren worden tegen die tijd nog eens extra nagekeken en het zijn vooral de dames die alles op alles zetten om er toch maar charmant en elegant uit te zien. Als het enigszins kan wordt op een dergelijke avond de nieuwe jurk voor het eerst gedragen. De mannen zijn heel wat bescheidener. Bij hen behoeft er geen verf en poeder aan te pas te komen, want zij zijn van nature al zo, dat kunstmiddelen niet aangewend behoeven te worden....

Deze overpeinzing kwam over ons toen we in Uithuizen te gast waren bij de Rederijkerskamer „Excelsior", die de leeftijd der middelbaren heeft bereikt: zegge en schrijve 45 jaren. Wat ging het in de zaal van hotel Carabain gezellig toe, er heerste vreugde voor en achter het voetlicht, er was een goed contact tussen spelers en publiek-in-feestkledij, er heerste de sfeer die dergelijke avonden tot een der vreugdevolle van een dorp maakt Bij dit alles nog de kleurrijke en geurige bloemen die iets warms aan de zaal gaven en de stemming nog verhoogden. In het bijzonder was het voor de heer G. J. Tichelaar ook een dag van grote vreugde, want hij kan er zich op beroemen een der oprichters van deze rederijkerskamer te zijn, bestuurslid van de oprichting af en voorzitter van 1910. Is het een wonder dat aan deze goede stuurman woorden van erkentelijkheid werden gesproken, en cadeaux werden aangeboden? Excelsior heeft veel aan hem te danken en de vereniging steekt dat niet onder stoelen of banken.

De avond stond op een hoog peil. De stukken die werden opgevoerd konden worden gespeeld omdat het karakter daarvan zo goed werd aangevoeld. De heer H. A. Benes, de regisseur, heeft uit zijn pupillen gehaald wat er in zat. hij weet ze de moeilijke klipen te doen omzeilen en de kunst van toneelspel bij te brengen. Zo weet Excelsior zich een weg te banen naar de klasse van de beste rederijkerskamers en kan zij met ere aan wedstrijden deelnemen. Volledigheidshalve zij hier vermeld dat opgevoerd werden een stuk van Willy Corsari, een klucht waarom hartelijk is gelachen om de vele vreemde situaties: „Een Reuzen-Idee" en een blijspel van Albert Kehm: „Zoek het maar uit". Zo men ziet, geen zware kost, maar een licht verteerbare disch, die er op een avond als deze ingaat als gesmeerde koek. Voorgedragen werd nog een sprookje van Godfried Bomans: „Anita".

Uithuizen was deze avond uit-huizig, de thuisblijvers kunnen spijt hebben.

Na 45 jaar is de belangstelling voor de rederQkerskamer „Excelsior" te Uithuizen nog even groot, gezien de uitdrukking op de gezichten.

De vijt oprichters, v.l.n.r. de h;er P. IJ. H. Elings. mevr. J. M. G. van Dam-Westerhuis, M. Elings-Oosterhuis, M. Addinge, C. J. Tichelaar Gzn.

Leden en oud-leden op vrolijke wjjze bijeen. Ze voerden tesamen deze avond een blijspel op dat de vreugde naar het publiek deed overslaan.

Door de leden van de rederijkerskamer „Excelsior" werd de klucht „Een Reuzen-Idee" van Willy Corsari opgevoerd. Een scène eruit.

Moment-opname uit het komische blijspel „Zoek het maar uit" van Albert Kehm. Op deze avond werd het publiek alleen lichte kost geboden.