WAT IS INHEEMSCH ?

Het spijt ons, dat wij ons Maandblad weder moeten gebruiken voor een artikel, waarvoor wij ons blad in principe niet bestemd hebben, maar de strijdmethodes van sommige onzer concurrenten, die naarmate de tijden moeilijker worden, steeds meer aan behoorlijkheid blijken inteboeten, noodzaken ons hiertoe.

Eerst dezer dagen kwam ons een epistel onder de oogen, hetwelk in het Indisch Bouwkundig Tijdschrift No. 14 van 31 Juli 1932 is verschenen en blijkbaar door den importeur van Copalineverf is geïnspireerd. Dit epistel wordt thans in circulaire-vorm door den betreffenden importeur uitgegeven, zoo belangrijk wordt het blijkbaar gevonden. Wij laten het hieronder grootendeels volgen.

~Er is een zeer te waardeeren streven bij aankoop van materialen de voor„keur te geven aan producten van de Indische industrie, maar ook hier moet „men er zich voor wachten niet in overdrijving te vervallen en inheemsch te ~noemen, wat feitelijk dien naam niet toekomt.

„Wil een artikel als inheemsch fabrikaat worden aangemerkt, dan moeten ~er bepaalde eischen gesteld worden aan de verhouding die er bestaat tusschen ~den prijs van het artikel en dat deel daarvan, wat zuiver aan het eigen land ~ten goede komt, hetzij aan arbeidsloonen, hetzij aan verwerkte grondstoffen.

~Dit wordt maar al te dikwijls over het hoofd gezien en men is maar al „te veel geneigd om datgene wat hier uit geïmporteerde grondstoffen wordt „samengesteld, zonder meer als inheemsch fabrikaat aan te merken. Men begaat „hiermede een grove onbillijkheid tegenover importeurs van artikelen, die uiter„lijk als zuiver „import” worden aangekeken, in wezen echter, niet afwijken van „hetgeen als inheemsch product hier z.g.n. gefabriceerd wordt. Dat is niet billijk ~tegenover importeerende firma’s, die ten slotte eerstens invoerrechten betalen „en verder als regel een niet onaanzienlijk bedrag uitgeven aan arbeidsloonen „voor de behandeling en voornamelijk de distributie hunner artikelen, terwijl „ook datgene wat zij aan reclame uitgeven, heelemaal hier te lande wordt besteed.

~Als sprekend voorbeeld willen wij nu eens nemen de kortelings hier aan „de markt gebrachte Copalineverven, een product van de N.V. Chemische Fa,,briek Rijswijk. Wat is nu eigenlijk het verschil tusschen deze, door sommigen „met de benaming importverf betitelde producten en de hier te lande gefabri,,ceerde aangemaakte verven. Evenals alle andere aangemaakte verven, bestaat „Copaline uit poeder en bindmiddel. Geen dezer artikelen worden hier gewonnen „en de hier gevestigde verffabrieken dienen dus alle grondstoffen, die zij ver„werken van het buitenland te importeeren. Deze grondstoffen worden hier te „zamen gevoegd en dat samenvoegen is eigenlijk al het fabriekmatige wat er „aan het hier gefabriceerde artikel te ontdekken valt.

„Copaline wordt hier in gemengden toestand aangevoerd en het eenige „verschil dus tusschen dit importartikel en het z.g.n. inheemsche fabrikaat bestaat „in de werkloonen aan die menging ten koste gelegd en dat die werkloonen „maar een fractie bedragen van den prijs van het artikel, zal een ieder duidelijk „zijn. Copaline wordt bereid uit door fabrikanten zelf gefabriceerde oliën, welke