ken vrijen schop al dan niet ineens gedoelpunt mag worden.

Uit eiken vrijen schop n.l. buiten het strafschopgebied, gegeven voor een overtreding waarvoor binnen het strafschopgebied een strafschop (penalty) zou moeten worden gegeven, mag ineens gedoelpunt worden. Daaruit volgt vanzelf dat uit eiken gewonen vrijen schop binnen het strafschopgebied niet ineens gedoelpunt mag worden.

Wanneer men echter nu nog mocht twijfelen, vraag het dan aan den scheidsrechter, deze is verplicht de spelers op vragen omtrent het al of niet ineens te mogen doelpunten een positief antwoord te geven.

Regel 12.

Een speler mag geen schoenen of beenstukken dragen voorzien van metalen plaatjes, uitsteeksels, guttapercha of spijkers, welke niet met kop en al in het leder zijn geslagen. Latjes of knopjes onder zolen of hakken mogen niet verder dan I>4 c.M. uitsteken en alle hechtingen moeten gelijk met de lederoppervlakte zijn. Latjes moeten dwars verloopen en plat zijn, mogen niet smaller dan 114 c.M. zijn en moeten, zich uitstrekken over de geheele breedte van de schoen. Knopjes moeten een ronde grondvlakte hebben, niet minder dan 114 c.M. in doorsnede en in geen geval kegelvormig of puntig zijn.

leder speler die betrapt wordt op overtreding van dezen regel zal verdere deelname aan den wedstrijd worden verboden. De scheidsrechter moet, indien verlangd, de schoenen der spelers keuren vóór het begin van den wedstrijd.

Omtrent dezen regel zal wel niemand nadere toelichting wenschelijk achten, alleen is m.i. nog van belang dat, wanneer een speler wegens een overtreding van dezen regel van het veld wordt verwijderd geen andere speler de opengevallen plaats mag innemen.

Regel 13.

Er wordt een scheidsrechter aangesteld, wiens plicht het is, de regels te handhaven en te beslissen in alle punten van geschil. Zijn uitspraak in zaken op het spel betrekking hebbende, is beslissend, voor zoover het het resultaat van het spel betreft. ' De scheidsrechter moet den stand van het spel opteekenen en den tijd opnemen. Ingeval een der spelers zich onbehoorlijk gedraagt, moet de scheidsrechter den schuldige of de schuldigen waarschuwen en wanneer eenige verdere overtreding wordt begaan of in geval van gewelddadige handeling en dan zonder eenige voorafgaande waarschuwing moet hij hem of hen van het speelveld zenden

en de naam of namen van zulk een speler of spelers opgeven aan den bond, onder welks rechtsbevoegdheid het spel gespeeld wordt, welke deze aangelegenheid verder zal behandelen. De scheidsrechter moet rekening houden met verspilden tijd, verloren gegaan door ongeval of andere oorzaak, het spel staken of eindigen, wanneer door duisternis, overlast van toeschouwers of andere oorzaak hij zulks noodig acht, maar in alle gevallen in welke het spel op deze wijze beëindigd wordt, zal hij zulks mededeelen aan den bond onder welks rechtsbevoegdheid het spel gespeeld werd, welke deze aangelegenheid verder zal behandelen.

De scheidsrechter moet een vrijen schop geven telkens wanneer hij denkt, dat het gedrag van een speler gevaarlijk is of ook maar gevaar zou kunnen opleveren, doch niet zoodanig, dat hij zich gerechtigd acht gebruik te maken van de grootere bevoegdheid hem in deze gegevep. De macht van den scheidsrechter strekt zich ook uit tot vergrijpen gepleegd tijdens tijdelijke staking van het spel en wanneer de bal buiten het spel is.

Onder wangedrag zal o.a. het volgende moeten worden begrepen ;

wanneer een speler gedurende den loop van het spel het veld verlaat zonder toestemming van den scheidsrechter (uitgezonderd wegens een ongeval) ; herhaaldelijke overtreding van een der spelregels. Onder gevaarlijk spel zal o.a. verstaan moeten worden:

het misbruik maken van zijn lichaamskracht ;

het zich laten vallen op den bal, wanneer daardoor een opeenhooping van spelers ontstaat ;

het spelen van den bal met het hoofd, wanneer deze zich dicht bij den grond bevindt, en een speler der tegenpartij in de onmiddellijke nabijheid is ;

het gebruiken van de knie.

Ook deze regel behoeft m.i. geen nadere toelichting, alleen is het laatste gedeelte van den eersten zin n.l. de woorden : „en te beslissen in alle punten van geschil” niet erg duidelijk, immers de scheidsrechter heeft alleen te beslissen en met zichzelven zal hij toch denkelijk wel geen verschil van meening hebben. Dit zal dan ook wel iets zijn van ouden datum en.bij het herdrukken der spelregels steeds aan de aandacht ontsnapt zijn.

(Slot volgt.)

Bezoekt de Clubavonden.

Prima Wales Anthraciet f 3.00 p. H.L. zie advert. Rotterdamsctie r' Kolen-Centrale In dit blad.