geven namelijk met Spijkerboor aan: de verbinding tusschen Diepe sloot en Wetering, bezuiden Akkrum, en dat klopt ook met den huidigen toestand ter plaatse.

Wat tenslotte de „krite" onder Wouterswoude betreft, dit moet zijn. „draaiing in het Dokkumerdiep, welke in noordelijke richting gaat en het Spijkerboor genoemd wordt" (Nieuwsblad van Friesland 29 April 1935).

Op het hierbij afgedrukte kaartje zijn de door Winkler opgegeven plaatsen respectievelijk gemerkt met de cijfers 2, 12, 4, 11 en 1. In volgorde der cijfers behandel ik nu de overblijvende benamingen:

3. Bij een onderzoek, dat ik in 1933 instelde naar de benamingen van landerijen, wateren en wegen in Tietjerksteradeel, teekende ik uit den volksmond de benaming „Spikerboar" op voor een gedeelte van den stroom de Murk onder Giekerk, ten Zuiden van de Murkbrug.

5. In de Leeuwarder Courant van 10 Mei 1786 vond ik per advertentie te huur aangeboden „2 pondemaat greide aan den Tjissingeweg, genaamd de Spijkerboor, te bevragen bij A. P. Tinga, Roomsch priester op de Vleeschmarkt te Leeuwarden."

Bij informatie bleek mij, dat het land deze benaming tegenwoordig nog draagt. Het ligt onmiddellijk benoorden den Tjessingaweg, welke tusschen Leeuwarden en Jelsum dwars door het gebied der vroegere Middelzee loopt.

6. In 1796 werd eveneens in de Leeuw. Crt. vermeld: 13 pondemaat 1 einse greide en bouw onder Franeker, de Spijker Boor genoemd. Ook deze benaming is daar thans nog in gebruik; ik heb echter de ligging van het land niet kunnen ontdekken.

7- In het Register van den Aanbreng (1511) vond ik onder Smallebrugge aangegeven land, genoemd „dat spvkerboer op die Wymerswal". tef-wijl onder het naburige Heeg het „Spykerboersgat" genoemd wordt.

hpVptlH Innnf ^7. 4 . T~> 1

_ >-"vuu, 1 »i«- v v v 11 irri ^ vin ka

ward langs Illst naar Wonrl QPflH TL- 1.-i r-. .-,,"^4- ~ 1 -

^ _ ■ ■ -««uvnu. J.IV I\aii XiiCL '--pyivv.iuuui <tis UC~

zeggen of de benaming thans nog bekend is. Dit- nami"g voor een stuk zelfde geldt eveneens van 'an<^ or>der Jelsum.

1800 nnrlp tUR gc°"f Van 23 Pondemaat dat ik omstreeks

1800 onder I.roek als het Spijkerboor vond aangegeven

vaart-K E^hoi^ vermeldt als Spijkerboor een bocht in de Woudvaart bezuiden Sneek waar het Duivelsrak in dit water uitmondt.

e Schotanuskaart (1718) duidt als zoodanig aan een onmiddellijk bewesten de bocht liggende sate. J

10. In 1511 wordt onder „Goyngum" (Goënga) opgegeven • IV ponden hoyland..., genoempt dat Spijkerboer". Het schijnt hetzelfde nd te zijn dat in 1543 (Beneficiaal Boeken) onder „Sybrandebuyvermeld wordt: „noch vier pondematen, geheten het Spyker-