lichamelijke verrichting, een der elementen van elk misdrijf, welke ik hier beneden als „de materiëele daad" zal omschrijven.

Alvorens verder te gaan, hebben wij vast te stellen, wat ónder strafbare handeling (d. i. de door de wet met straf bedreigde handeling) te verstaan is.

Van Deinse, Algeineene beginselen van Strafrecht, bladz. 98, die eigenaardig spreekt van „het doen of nalaten van eene daad", bezigt het woord promiscue met daad en verklaart haar de door den mensch teweeggebrachte verrichting. De grenzen zijn daardoor al zeer onvolledig afgebakend. Die verrichting doet toch op zich zelf de handeling niet aanwezig zijn. Eene werkzaamheid, die geenerlei gevolg heeft, eene lichamelijke concentratie der zenuwen en spieren, die niet gewild is, heeft voor het strafrecht geene beteekenis. Held er is dan ook het betoog van prof. Pols 1), dat ik hier overneem: „de drie momenten van de handeling, wilsvorming, wilsopenbaring in eene materiëele daad (verrichting) en het tot stand komen van een gevolg komen bij elke handeling voor ; elk levert een der drie noodzakelijke vereischten: wil, materiëele daad en gevolg. Gezaraelijk vormen zij de handeling, die eerst bestaat op het oogenblik, dat het gevolg tot stand komt."

Het noodzakelijk bij elke handeling aanwezig zijn van een gevolg wordt door von Liszt, pag. 108 en Meijer, I pag 226 2) volmondig toegtstemd en door den eerste overtuigend het verkeerde gereleveerd om tusschen materiëele en formeele misdrijven, al naar mate van het intreden van een uiterlijk gevolg blijkt, te onderscheiden. Er moet volgens htm eene, al is het nog

1) T. v. S., deel III: Opzet en schuld.

i) Minder consequent heet het elders (pag. 22C) van hem: Eine weitere Yerschiedenheit ist die, ob die Handlung (hier: die "Willensbethatigung eine" Person) als solche unter Strafe gestellt ist, oder ob die Strafe des (vollendeten) Delictes an den Eintritt eines bestimmten auszeren Erfolges mit sich führt. Zou hier de door von Liszt aan Meijer in zijne voorrede toegekende. „Scheu den Dingen auf den Grund zu sehen" te voorschijn komen?