843 : Een oolijkerd, vin' je niet, die Djokjaneesche jongen ?

844 : Een oud Javaansch moedertje aan wie het leven heel veel kommer bracht; een Javaantje, dat onbezorgd nog de toekomst tegenlacht, en een gezond papzakje, dat argeloos het leven in ziet.

861 : Een Hollandsche Pater (P. Prennthaler, S. J.) op bezoek in de dessa.

Daarboven : Rechte Javaansche kris, met greep in den vorm van een voorouderbeeldje en op het lemmet de garoedafiguur met goud geincrusteerd. (Photo Rijksmuseum voor Volkenkunde, Leiden.)

862 : Boven : Algemeen zicht op de Baraboedoer, de voortreffelijkste vertegenwoordiger van het heilige Boeddhistische bouwwerk bij uitnemendheid, de zoogenaamde stoepa. Van een bestaanden heuvel werden de wanden in terrasvorm afgeglad en vervolgens met een steenen mantel bekleed. Daardoor heeft men achtereenvolgens van beneden naar boven vier vierkante gaanderijen en drie ronde terrassen verkregen, terwijl zich op het hoogste middelpunt de eigenlijke stoepa bevindt-. Buitengewoon regelmatig is dus de opzet. Langs de wanden der gaanderijen zijn reliefs geplaatst, die stichtelijke teksten uitbeelden; boven die wanden verheffen zich nissen met beelden van den transcendentalen Boeddha. De ronde terrassen zijn geheel onversierd; zij dragen kleine, doorzichtige, klokvormige stoepa's, die eveneens Boeddhabeelden bevatten. (Zie teekeningen blz. 805 en 897.)

Over de Hindoe-Javaansche cultuur in een onzer volgende nummers een grondig artikel en een rijke illustratie.

Onder : Tjandi- (tempel) Pawon (aschplaats), een voortempeltje van Baraboedoer.

871 : Boven : Namens vader en moeder brengen broertje en zusje een mooie bloemkool aan de zuster (Djokjakarta).

Onder : Pater Constantinus Poespadihardja, S. J. (op het einde van zijn derde proefjaar te Drongen, twee weken voor zijn terugreis naar Java, in 1937 gestorven) met elf neefjes allen katholiek.

872-873 : Photo's Rijksmuseum voor Volkenkunde, Leiden.

In het midden, onder : Wajang beber. Lees in dit nummer : De Wajang, Kantteekeningen.

Verder : enkele poppen uit het Rijksmuseum voor Volkenkunde te Leiden.

Links : Javaansch bruidspaar uit de aristocratie.

Midden : Zijaanzicht van een tooneelspeler met sierlijke danskroon.

IHS