heb net inzicht der socialisten overschat. Ik heb aangenomen, dat zij proeven, die over meer dan 25 jaar hebben geloopen ten slotte erustig zouden beschouwen en hun draagwijdte zouden gaan inzien.

De leiders der socialisten hebben er dikwijls op gewezen, dat de tegenwoordige maatschappij langzaam in nieuwe vormen zal ingroeien. Door mijn proefnemingen heb ik beide partijen, werkgevers en arbeiders, zulke vormen willen toonen.

De sociaal-democratie heeft dat streven niet erkend.

Zij heeft de eerste gelegenheid de beste reeds gebruikt, om te bewijzen, hoe weinig haar aan zulk een ontwikkeling gelegen is. Zij heeft gepoogd af te breken, waar zij kon opbouwen.

L- S. J. R.

KORTE BERICHTEN.

De H. Franciscus Xaverius als drankbestrijder. — Een Belgisch pater Jezuïet Dr. D. A. Stracke leert ons den H. Franciscus Xaverius kennen als een practisch drankbestrijder.

Sedert zijne bekeering door Ignatius van Loyola werd Xaverius geheelonthouder. Gedurende zijn zwaar apostelschap in Indië en Japan is hij het gebleven, en zóó gestorven.

Toen hij in 1544 bij de Paravers het geloof verkondigde, op de kust tegenover Ceylon, had de heilige veel te hervormen en uit te roeien, onder andere, de dronkenschap.

Die arme lui konden de verzoeking niet weerstaan en bedronken zich vaak aan den araka, brandenden alkohol, die gegist werd uit coco-scheuten. Xaverius begon met een streng toezicht uit te oefenen en bepaalde zelfs straffen. »Ik zend u, schreef hij aan een zijner medehelpers, 'n meirinho of opzichter, die ze bewaken moet, terwijl ik afwezig ben. Iedere vrouw, die zal worden betrapt op arakadrinken, zal met twee dagen gevangenis worden gestraft, en de meirinho krijgt 'n paar stuivers voor elk bewezen geval".

Niet lang daarna kon de heilige schrijven: »Ik ben gelukkig, vast te stellen dat ze geen araka meer drinken".

De opvolgers van Xaverius klagen nooit meer over die ondeugd bij de Paravers.

Toen het gezelschap van Jezus werd opgeheven en de Jezuïten uit Indië verdwenen, vielen de arme visschers weer aan het drinken. Toen de paters in 1841 hunne aloude missie onder hen opnamen, gebruiken zij opnieuw, op aandringen der Indiërs zelf, de vroegere middelen; men spreekt van roeslagen aan de schuldigen, door de getuigen mildelijk toegediend.

Nu, vertelde mij een Missionaris, die 10 jaren in Ceylon was, heb ik nooit een enkelen Paraver dronken gezien, of over 'n dronken parelvisscher hooren spreken.

Zoo werkt dus nog op den huidigen dag de geest van den grooten apostel van Indië in die verre barre gewesten.

De Zwitsersche geestelijkheid en de Sociale Actie. — Bij 't slot eener bespreking over de nieuwe arbeidswet in Zwitserland klaagt de Zwitsersche universiteitsprofessor en sociaal politiker Dr. J. Beck uit Freiburg in de Kirchen Zeitung over de weinige medewerking, die in Zwitserland de sociale actie van de zijde der clergé ondervindt. Hij spreekt zelfs van een onbegrijpelijke verwaarloozing der sociale belangen. Waar is het heilig vuur, dat een twintigtal jaren geleden clergé en voormannen der sociale actie bezielde! We mogen echter niet verder op dezen weg voortgaan.

'Het testament van den paus der arbeiders Leo XIII legt ■ons verplichtingen op, die wij niet mogen vergeten. Eiken vooruitgang op t gebied der arbeidersbescherming van staatswege moeten ■wij in den zin en den geest der onveranderlijke leerstellingen

, onzer kerk steunen. Daartoe verplicht ons het priesterlijk geweten , en de liefde tot het katholieke arbeidersvolk".

De ontwikkeling der Duitsche Volksscholen. — Zooeven ^ is een officieele statistiek verschenen, waaruit blijkt, dat de I Duitsche volksscholen in 't jaar 1911 door meer dan 1 o millioen kinderen bezocht werden.

| De ontwikkeling dezer instellingen blijkt wel het duidelijkst | uit het navolgend staatje:

Jaar Aantal scholen Aantal on- Aantal onder- Aantal kinderen derwijzers wijzeressen

| 1901 59187 124027 22513 8924779

1906 60584 137213 29384 9737262

1911 61557 148217 39268 10309949

Het aantal onderwijzers en onderwijzeressen is in de laatste tien jaren vlugger gestegen dan 't aantal kinderen en bedraagt thans één leerkracht op elke 54,9 scholieren, tegen een leerkracht op elk 60.9 scholieren in 1901.

Wanneer hierin ook een verbetering valt waar te nemen, zoo is, gelijk de Soziale Praxis terecht opmerkt, het aantal leerlingen van 54.9 op ééne leerkracht nog zeer groot.

Verzekering tegen werkloosheid. — Een groot aantal Duitsche steden heeft zich in de laatste jaren bezig gehouden met het vraagstuk der werkloosheid.

Op t oogenblik hebben de volgende steden een verzekering tegen werkloosheid:

Berlin—Schöneberg sinds 1910 Keulen » 1896

Erlangen » 1909

Freiburg i. B. > 1910

Gmünd » 1911

Kaiserslauten » 1912

Mannheim » 1911

Mulhausen i. E. » 1909 Straszburg » 1906

Stuttgart » 1912

In de volgende steden is men van plan een verzekering tegen werkloosheid in te voeren: Berlijn, Cassel, Colmar, Dresden, Düsseldorf, Essen, Eupen, Frankfort a. M., Guben, Heidelberg, Mainz, München, Neukölln, Neumünster, Nürnberg, Pforzheim, Weissensee, terwijl nog voorbereidingen getroffen worden in Augsburg, Charlottenburg, Duisburg en Solingen.

De Anarchie in de Engelsche Vakbeweging. — Er bestaat oneenigheid in den Engelschen Machienbouwersbond, een van de oudste, grootste, hechtste en rijkste »trade unions" van dit land, >Amalgamated Society of Engineers" geheeten. Diens ledental bedraagt ongeveer 120.000, het jaarlijksche inkomen ruim 5 millioen gulden en het reservefonds 7.5 millioen. In het zuiden van Londen, te Peckham, bezit deze bond een flink eigen gebouw, alwaar zijn hoofdbestuur dagelijks aanwezig is.

Georges Barnes, de bekwame arbeidersleider en een der afgevaardigden van de Labour Partij in het parlement, was langen tijd algemeen secretaris van dezen bond. Maar die goed bezoldigde betrekking gaf hij enkele jaren geleden op, doordien in het noorden een aantal leden enkele malen in strijd met de statuten, besluiten en overeenkomsten van den bond, het werk staakten en daarbij door anderen gesteund werden. Kortom, er werd de draak gestoken met het hoofdbestuur en dat werd er sinds dien niet beter op.

Thans is het tot een uitbarsting gekomen, naar aanleiding van nieuwe bepalingen, door een afgevaardigden-vergadering van den bond aangenomen, maar waartegen het hoofdbestuur zich verzette, op grond der onwettigheid dier bepalingen.

Bij een gehouden stemming sprak de meerderheid der bondsleden zich uit ten gunste der houding van het bestuur, dat