het onverwachte van het geval, liet overal in het land zoeken naar de vrouw, die het gedragen had; toen men haar in de stad Naucratis gevonden had, werd zij naar Memphis gebracht; zij werd de vrouw van den koning en kreeg na haar dood het monument, waarover boven is gesproken." Dat verhaaltje is door Aelianus in de boven genoemde Varia Historia (boek XIII, hoofdst. 33) overgenomen ; hij noemt echter den koning Psammetichus, wat Cats ook doet, die dus zeker Aelianus heeft gevolgd

Bij Cats is Rhodopis geene hetaere, maar eene eerzame jonkvrouw , naar wier hand gedongen wordt door een krijgsman , een raadsheer , een koopman , een rentenier , een dichter , een schilder en een borduurwerker, die allen in lange redevoeringen de voortreffelijkheid van hun beroep bij de schoone bepleiten. De dichter maakt nog den meesten indruk op Rhodopis, maar zij verliest haar schoen en wordt de vrouw van koning Psammetichus.

Er zijn in het gedicht eenige liedjes ingelascht en eene episode, die tot titel heeft: Krakeel tusschen de Liefde en de Doot. Cupido heeft, door de duisternis misleid, een verkeerden pijlkoker meegenomen ; hij treft eene jonge maagd, die sterft. De dood heeft Cupido's pijlen voor de zijne aangezien en treft een ouden man1), die nu verliefd wordt op Rhodopis. Zoo hangt deze episode samen met de andere , Oude mans vryagie getiteld. De Liefde en de Dood betwisten elkander met veel woorden de heerschappij.

De Rhodopis is het laatste trouwgeval in het derde deel van den Trou-ringh, maar er zijn daarin nog eenige kleinere verhalen opgenomen.

Liefde sonder sten verweckt, en schoonheyt blindelinghs verkoren speelt te Antwerpen. Ben blinde arts komt bij een zieken man en neemt aan hem te genezen, wanneer hij later van zijne drie dochters eene tot zijne vrouw mag kiezen. De voorwaarde wordt aangenomen; de man herstelt en de blinde kiest op den tast het mooiste meisje van de drie. Maar de minnaar van het meisje wijst hem op het gevaarlijke van zulk een bezit en weet hem te overreden liever de leelijkste, maar geestigste, van het drietal te trouwen.

Het droevigh trou-geval tusschen . . . den koningh Masanissa, en de koninginne Sophonisba is, zooals Cats zelf meedeelt, ontleend

1) Men vindt het verhaaltje ook in Vondel's Gulden Winkel bij het 13de prentje.