over het >Rapport Opleiding" wordt geoordeeld :

a. Het praeparatoir examen worde door de Prof. afgenomen.

b. O.ntrent den studiegang niets te beslissen.

c. Het verband met de Theologische Faculteit der Vrije Universiteit aan te houden, zooals het is.

d. Het rapport geeft niet genoeg. Eenheid is goed, maar eenheid in opleiding wordt er in gemist.

Het rapport van de sEmerit. Kas" overwegende, leidt tot het algemeen oordeel, deze kas Provinciaal te maken.

Classe Zutfen, gehouden te Vorden, 20 en 2i Mei 1896.

Ds. J. N. Lindeboom is preases.

Het rapport van deputaten van de Generale kas ten behoeve van Emeriti predikanten enz. wordt besproken.

Verschillende gevoelens worden ten dezen uitgesproken.

Na breedvoerige bespreking wordt ten slotte een voorstel aangenomen, van dezen inhoud: de algemeene kas] voorj de pensioneering van van Emeriti predikanten enz. te behouden; vast te stellen een bepaald en voldoend pensioen voor een emeriti predikant., voor de weduwen en voor elk minderjarig kind; en het alzoo hiervoorbenoodigd bedrag te verkrijgen, door een omslag over de Provincies, die dan de Classes kunnen opdragen elke kerk voor een zeker percent aan te slaan.

Het rapport Joden-zending wordt besproken: eerst in het algemeen in verband met enkele daarin voorkomende uitdrukkingen, en daarna in het bijzonder over de conclusiën van dat rapport.

Besloten wordt conclusie I aan te vullen, achter »benoeme," met: *zoo mogelijk" Conclusie II wordt verworpen; doch de Ille en IVe aangenomen.

De »Handelingen der Curatoren-vergadering 19 Sept. v. v. 1895." komt in bespreking.

De een zou gaarne enkele opmerkingen en amendementen op 't voorstel tot reorganisatie der Th. School maken; een ander wenscht, dat in Art. 14 van het reglement van de gymnasiale opleiding worde opgenomen, dat 5 kan" slaat op uitsonderingen, zooals ontwikkeld is op pag. 31 v. v. van de bekende brochure »Theologie en Opleiding — enz. enz.

De deputaten Synodi kunnen hun winst met de gemaakte opmerking doen; een bepaald besluit wordt ten dezen niët genomen.

Het «rapport in zake de opleiding van a. s. Dienaren des Woords enz." komt in bespreking.

Naar aanleiding van dit rapport worden verschillende opmerkingen, vragen en antwoorden te berde gebracht, waaruit deputaten Synodi het gevoelen der Classis-vergadering kunnen afleiden; ook hierin wordt geen bepaald besluit genomen.

Classe Klundert, op 2 Juni 1896 te Klundert.

Nadat over een aantal punten besloten is, geenerlei nadere aanwijzing te geven, komen nu in behandeling het rapport van deputaten, in zake de Opleiding van aanstaande Bedienaren des Woords, het voorstel van curatoren, en het afwijkend voorstel van Prof. L. Lindeboom. Na lange discussie wordt in stemming gebracht de vraag, of in Kampen splitsing behoort te komen tusschen Litterarische en Theologische opleiding ? Met 9 tegen 3 stemmen wordt de wenschelijkheid van deze splitsing uitgesproken.

De tweede vraag loopt over Art. 14 van het Regiement voor het Gymnasium in het curatorenvoorstel. Hier staan de stemmen 6 tegen 6.

De derde vraag geldt de aldaar in Art. n van het School-Reglement voorgestelde wijze van e.xamineeren. De Classe verklaart zich hier voor met 8 tegen 4 stemmen.

Ter verklaring van deze drie stemmingen, moet hierbij gevoegd, dat vooraf een amendeering was voorgesteld van Art. 1 van het Reglement voor het Gymnasium, om de woorden iopleiding tol den Dienst des Woord" te veranderen in : «opleiding met het oog op den Dienst des Woords"; welke amendeering was verworpen met 8 tegen 4 stemmen.

De vraag, of men Generale Synode-deputaten begeerde voor de praeparatoire examens of Classicale examina, bleef met 6 tegen 6 stemmen onbeslist. Voor het bestaande Curatorenexamen te Kampen pleitte niemand. Over de overige vragen in deze stukken sprak de Classis zich niet uit.

Bij de bespreking van het rapport van deputaten voor de Zending onder de Joden werd een woord van waardeering gesproken over dit rapport; en vervolgens eenparig besloten uit te spreken, dat deze zaak een zaak moest zijn van al de kerken gezamenlijk; dat men geen leerstoel in dezen begeerde, maar welde aanstelling van Broederen (opzettelijk voor dit doel gevormd ofte vormen) om onder leiding van deputaten dezen Zendingsarbeid te verrichten.

Aan de orde komt nu het rapport van deputaten tot de Zending onder Heidenen en Mohammedanen. De praeses spreekt een' warm woord van dank en waardeering- voor dit rapport, waarmede de vergadering instemt. Vervolgens worden de conclusiën in zake Batavia en Soerabaia eenparig aangenomen.

De Concept-Regeling voor de Zending wordt tegenover de afwijkende nota Wagenaar-De Gaay Fortman in stemming gebracht, en aangenomen met 9 tegen 2 stemmen. De vraag, of men ook liever kerkelijke vergaderingen gedeputeerd zag dan bepaalde personen, en of men ook uit elke Provincie een deputaat zou willen gekozen zien, worden eenparig ontkennend beantwoord.

Engeland. De Engelsche Zondag bedreigd.

Voor de eerste maal heeft het Engelsche Lagerhuis eene resolutie aangenomen, waarin de wenschelijkheid werd uitgesproken, dat de nationale musea en kunstgalerijen des Zondags gedurende een beperkt aantal uren zouden geopend zijn en wel na twee ure des namiddags. Hoe dikwerf een dergelijk voorstel in het Engelsche Parlement gedaan werd, het kon maar geen meerderheid vinden. In de aangenomen resolutie werd de voorwaarde vermeld, dat geen beambte, aan musea verbonden, meer dan zes dagen in de week dienst zou mogen doen, en dat «en beambte, die consciëntiebezwaar mocht hebben, om op den dag des Heeren dienst te doen, ook van dienst op den Zondag zqu worden vrijgesteld.

De discussie was zeer geanimeerd; de argumenten van hen, die de musea gesloten wilden houden, waren^niet ontleend aan de theologie; alleen werd de vrees uitgesproken, dat, als men ééne concessie deed, er meerdere andere zouden volgen, en dat daardoor de Engelsche Sabbath zou

Verschillende gevoelens worden ten dezen uit-

Na breedvoerige bespreking wordt ten slotte

van Emeriti predikanten enz. te behouden; vast te stellen een bepaald en voldoend pensioen voor een emeriti predikant., voor de weduwen en voor elk minderjarig kind; en het alzoo hiervoorbenoodigd bedrag te verkrijgen, door een omslag over de Provincies, die dan de Classes kunnen opdragen elke kerk voor een zeker percent aan

eerst in het algemeen in verband met enkele

in het bijzonder over de conclusiën van dat

vervangen worden door den Zondag van het vaste land.

Wij kunnen ons dit zeer goed indenken en stellen ons vuor, dat de Christenen in Engeland er bevreesd voor zijn, dat de deur zal worden opengezet voor Sabbathschennis, geljk dit bijna door geheel Europa plaats heeft. En wij kunnen hun geen ongelijk geven, al zien wij het onderscheid tusschen den Sabbath en den dag des Heeren onder de nieuwe bedeeling niet voorbij. Wij houden het er voor, dat de voorrang, die het Engelsche volk heeft op menig gebied, mede te danken is aan zijn heilig houden van den dag des Heeren.

töemenjti $ieuUt£.

In de Oostzee-provinciën krijgen de Luthersche predikanten, die veroordeeld werden wegens het overtreden van de wetten, welke gemaakt zijn, om de Luthersche propaganda onder leden der Griekschorthodoxe kerk tegen te gaan, voortdurend gratie. De predikant Karl Boer te Süd Reyen, die vier maanden werd geschorst, de predikant BrunoTreu te Oppekelln, die voor een jaar werd geschorst, de predikant Eugen te Mickwitz, die werd afgezet, kregen allenkwijtschelding van straf. De vergrijpen (?) van genoemde leeraars hadden plaats vóór het manifest van 14 November 1894, waarbij amnestie verleend werd. Wij zijn zeer benieuwd, of de Luthersche predikanten, die na 14 November '94 in de oogen der Russische machthebbers tegen de Grieksche kerk gezondigd hebben, eveneens kwijtschelding van de opgelegde straf zullen krijgen.

In Berlijn werd door sociaal-democraten eene vergadering belegd, om propaganda te maken voor het denkbeeld: het uittreden uit de landskerk. Ook de gewezen hofprediker Stöcker was tot bijwoning van deze samenkomst genoodigd en is er ook geweest, vergezeld van eenige arbeiders der Berlijnsche Stadtmission. Op deze vergadering heeft Stöcker de sociaal-democraten ten ernstigste gewaarschuwd, om toch niet onder den indruk der vergadering jte handelen, maar den voorgenomen stap eerst rijpelijk te overwegen.

Met spot en hoon werd Stöcker overladen, maar dit verhinderde hem niet tot tweemalen toe zijn krachtig woord aan de vergadering te doen hooren.

De Evangelische Alliantie heeft hare stem verheven, Jom voor de zoo geteisterde Armeniërs hulp te smeeken. Het bestuur der Duitsche tak liet daarbij het volgende drukken, waaruit wij zien kunnen, hoedanig de toestand der Armenische Christenen is onder de heerschappij van den Turkschen zieken man;

Het vreeselijk lijden van de Armenische Christenen heeft in Europa schrik en ontzetting teweeggebracht. Het roept luide om tusschenkomst en hulp. 40,000 huizen zijn geplunderd, 12,000 winkels en werkplaatsen verwoest, 37,000] Christenen vermoord, 40,000 met geweld tot. Mohammedanen gemaakt. Over de 200,000 lutlpeloozen roepen om leniging van hunne namelooze ellende. Dagelijks sterven er honderden van koude en honger. Deze feiten zijn ons medegedeeld door oorspronkelijke berichten van de plaatsen waar de gruwelen plaats hadden. In deze ontzaglijke vervolging kan alleen Gods macht en genade helpen. Tot Hem wenden wij ons dan ook met ons innig gebed voor de broeders. De Heere sterke hen, opdat zij getrouw blijven aan hun geloof. Maar ook tot de menschen komt onze bede, tot alle Duitschers, tot alle Christenen, voornamelijk tot de Evangelischen, zonder dat onze toezendingen tot de Evangelische Armeniërs zullen beperkt blijven."

Inderdaad zal het nageslacht de machtige Christenrijken van dezen tijd veroordeelen, omdat zij, uit vrees voor elkander, toegelaten hebben, dat duizenden bij duizenden Christenbelijders door de volgers van den valschen profeet, die reegis zoo dikwerf de Christenheid bedreigden, werden vermoord, of van alles beroofd,

wlnckel.

ffoait fgittögttp,

v.

SM HET RAADHUIS.

Wat ook mij getroffen heeft," sprak Hagen, »is de sterke gelijkenis tusschen den vreemdeling en keizer Frederik. Ik heb den genadigen heer zelf gezien — was 't niet in '35 ? — toen wij hem met zijn jonge vrouw Isabella van Engeland, na de ontmoeting hier, naar Worms geleidden, 't Is wel haast vijftig jaar geleden, maar ik kan mij nog best den keizer voorstellen. Deze man heeft volkomen dezelfde stem en dezelfde houding, en al is zijn gezicht wat gerimpeld door de jaren, nog dezelfde trekken. Leefde de keizer nog, daft moest hij er zoo uitzien."

»Dat trof mij ook," sprak de burgemeester;" ik heb den keizer bij dezelfde gelegenheid gezien als gij, want ik behoorde tot de burgers die den keizer verzelden en onzen vorst langs den Rijn geleidden. Maar er is meer gelijk dan eigen. Hoe lijk ik niet op onzen gevangenbewaarder."

»Die wordt dan ook wel onze tweede burgemeester genoemd," zei Hilger lachend.

«Maar wat moet nu gebeuren?" vroeg de stadsschrijver.

«Wij moeten zoodra mogelijk den raad bijeenroepen," zei Overstolz, «eer 't bedrog verder gaat, en de goede burgers van de wijs brengt."

«Gij bedoelt dus, dat ik de raadsheeren ter vergadering noodig r"

«Ja, en wel tegen morgenochtend tien uur. Zend den dienaar naar de leden van den raad en noodig ook den vreemdeling, opdat allen hem leeren kennen. Men zal niet zeggen, dat we hem onverhoord beoordeelen."

De schrijver ging heen, evenals Hilger. De burgemeester bleef in diepe gedachten achter.

En niet minder ernstig waren de gedachten van den vreemdeling, terwijl hij met zijn beide geleiders in eene kamer van zijn herberg zat.

Dicht bij hem zaten zijn beide geleiders, die fluisterend spraken.

sKunald en Wolfram," zoo sprak de grijsaard eindelijk, «mij dunkt dat het ons hier te Keulen tegenloopt. De burgemeester bleef koel en cp mijn bewijzen sloeg hij geen acht."

«Had uw genade dan iets anders verwacht?" sprak Kunald. «Ook mij is het haast ongelooflijk dat gij keizer Frederik zijt."

Het oog van den grijze vlamde van toorn, terwijl hij uitriep: «Wat, gij twijfelt ook! Wilt gij met mijn vijanden saamspannen? — Hier is mijn zwaard, doodt mij of levert mij gebonden aan mijn vijanden over," zoo vervolgde hij, tot beide mannen sprekend. «Wat kan ik tegen u doenGij zult een goed loon van mijn haters ontvangen.''

«Vergeef het onbedachte woord van mijn vriend, «genadige heer keizer!" riep Wolfram. «Hij wilde uniet krenken. Wij twijfelen niet, en hebben uw leven voor u veil."

«Zoo is het," hernam Kunald. «Ik meende alleen, dal gij niets onmogelijks moet eischen. Het zal nw genade zelf toch een wonder zijn dat gij na zooveel gevaren nog leeft."

«Ja, een wonder," sprak de oude weder kalm. »'t Scheen vaak met mij gedaan, en ik leef nog en zie een schoone toekomst te gemoet. Ik hoop nog den /troon mijner vaderen, Duitsch-

In de Oostzee-provinciën krijgen de Luthersche predikanten, die veroordeeld werden wegens het overtreden van de wetten, welke gemaakt zijn, om de

De predikant Karl Boer te Süd Reyen, die vier maanden werd geschorst, de predikant BrunoTreu te Oppekelln, die voor een jaar werd geschorst, de

kregen allen kwijtschelding van straf. De vergrijpen (?) van genoemde leeraars hadden plaats vóór het manifest van 14 November 1894, waarbij amnestie verleend werd. Wij zijn zeer benieuwd, of de Luther-

der Russische machthebbers tegen de Grieksche kerk gezondigd hebben, eveneens kwijtschelding

gadering belegd, om propaganda te maken voor het

lands keizers, te bestijgen. Maar misschien had ik mij liever tot een andere stad dan Keulen moeten wenden."

«Neen, genadige heer," liep Kunald, «juist hier moest gij 't eerst optreden. Dat getuigt juist voor u. Wat zou 't u baten door een klein dorp als keizer erkend te worden ? Maar sluit zich Keulen bij ons aan, wordt gij hier als de nieuwe keizer erkend, dan volgt heel het rijk."

«Ik geef uw zaak ook in Keulen nog niet op," hernam Wolfram. «Menigeen onder 't volk is u goedgezind. Er spraken er ook: God zij dank dat keizer Frederik er weder is. En een ander verklaarde, dat gij sprekend op den keizer leekt. Maar bedenkt genadige heer, dat wij pas gisteren hier zijn gekomen. In zoo korten tijd kunt gij heel de bevolking eener groote stad niet winnen. Alles eischt tijd."

«Gij hebt gelijk," sprak de grijze. «De menschen vinden mijn verschijnen nog te wonderlijk. Maar dit verandert wel. Mijn tijd komt. Was de bisschop maar hier!"'

«Ik heb van morgen vroeg naar hem gevraagd" zei Kunald. «De hooge heer is nu in het Limburgsche, waar een twist is uitgebroken. Hij is te Keulen zeer gehaat, men ziet hem liever gaan dan komen".

«Dat weet ik", sprak de oude. «Maar juist die vijandschap tusschen hem en de burgers is mijn voordeel. Verwerpt de een mij, dan zal zeker de ander mij beschermen. Daarom blijf ik hier tot de bisschop terug is."

Op dit oogenblik werd de deur van het vertrek geopend; een dienaar uit de herberg verscheen :

«Genadige heer", sprak hij «een oud strijder laat om de gunst verzoeken u te spreken."

«Kunald ga eens zien wie naar mij vraagt, beval de aangesprokene.

Kunald vertrok, doch keerde weldra terug, zeggende: «Daar is iemand die beweert onder u gediend te hebben, en u dus gaarne zou wederzien."

«Breng hem binnen, zijn bezoek kan mij niet dan aangenaam zijn."

AAN VRAGERS.

C. X.— Vr. i.De naam Csaar of Tsaar is van denzelfden oorsprong als ons keizer, dat weer in verband staat met «Cesar," een woord waarmee de Romeinen hun beheerschers aanduidden.

2. De «kleine profeten" dragen dien naam eenvoudig wijl hun boeken kleiner zijn dan die der andere. In de volgorde der boeken van het Oude Testament zijn zij de laatste. De groote profeten zijn Jesaja, Jeremia, E'.echiël en Daniël.

K, Als gij in den tekst Handelingen 2 vs. 47 (laatste deel) „en de Heere deed dagelijks tot de gemeente, die zalig werden" eenvoudig achter «gemeente" de twee woorden «dezulken toe" in gedachten er bij voegt, is de zin duidelijk.

Hoogenbirk.

^erefarmeectie

Gereformeerde Kerken.

Beroepen : Paterson (Amerika), A. Makkcnze te Dirksland. — Zaandam, B. J. E. Vonkenberg te Voorthuizen.

Bedankt: Hazerswoude, T. Rispens te Oenkerk c. a.

Nederlandsche Hervormde Kerk.

Beroepen: Grijpskerke (cl. Middelburg), J. C. van Hoeve, cand. te Utrecht. — Scharwoude (toez.), W. Bax, cand. te Zaandam. — Goudswaard, Leerbroek en Cillaarshoek, B. J. Bolwerk, cand. te Utrecht. — Breedevoort, A. J. Wartenaar, cand. te Gouda. — Workum, W. A. Mac Pherson te Goënga c. a. — Akkerwoude, G. T. Smith te Daarle. — Wijnjeterp en Duurswoude, M. de Jong, cand. te Raard (bij Dokkum). -—Ter Aar. J. H. Gunning E.Bz. te Leersum. \— Helenaveen (gem. Deurne). D. van Krevelen te Hoogvliet. — Heeswjjk c. a., A. P. de Groot te Koedijk. — Nieuwerkerk (in Duiveland), P. van der Linden Jz., cand. te Oud-Beierland. — De Leek, D. W. Beukema te Oosterhesselen. — Oud-Beierland, E. B. Gunning te Oosthem c. a. — Ilooge-Zwaluwe, A. M. Bloem te Dussen (Noord-Braband). — Meeuwen en Hagoort, C. Plaatsman te 'Doeveren c. a. — Sebaldeburen, E. H. Limborgh te Groningen (toez.), cand. — Iie, S. Monsma te Ammerzoden c. s. — Ter Apcl, N. Lofvers te Beduin, cand. — Biczelinge, B. M, Mantz te Baambrugge.

Aangenomen : Goudriaan, I,. Kan de Beer te Herkingen (Flakkee). — Schraard (toez.), L. J. Wesseldijk, cand. te Utrecht. — Hemmen, A. W. Jaques Fockens, cand te Leiden. — Ijlst, P. H. Visser te Wapenvelde, — Biervliet (cl. IJzendijke), J.J. Homburg, cand. te Middelburg. — Ruigahuizen c. a.,

H. Hazelager, cand. — Den Ham en Fransum, H. Blankstein te Oldeholtpade.

Bedankt: IJzendijke (Zeeuwsch Vlaanderen), G. L. Krol te Groede. — Echteld (bij Tiel), A. van Selms te Kralingen. — Dreischor en Zuidzande, J. Jr Homburg, cand. te Middelburg. —• Kollumerzwaag, M. de Jong, cand. te Raard (bij Dokkum). — Hoogezand, A. Bruining Jr. te Krommenie. — Lopik c. a., D. J. van Aalst, cand/ te Leiden. — Lettelbert en Enumatil, B. II. Gust, cand. te Groningen. —Nieuwpoort en Benthuizen, II. Hazelager, cand. — OudeSchild, C. Leffef te Hoorn (op Texel). —- Waarder c. a., W. R. Kalshoven tc Kesteren. — Goingarijp en Broek, L. J. Wesscldijk, cand. te Utrecht.— Nijega, A. Veenhuizen te Nederhorst den Berg.

Oud-Gereformeerde Kerk.

Aangenomen: Melissant, D. J. Hartkamp te Sloten (N.-H.)

Voor de veelvuldige bewijzen van belangstelling, op 28 Mei ontvangen, betuigen ondergeteekenden hunnen hartelijken dank.

G. RINGNALDA. J. RINGNALDA—

Hartgerink.

Apetdoorn, 12 Juni 1896.

I. G. WEISZ & C0.,

Commissionairs in Effecten,

Prinsengracht bij de Prinsenstraat,

No. 157,

AHISTËRDAKI.

Admissie-Examen.

Het eerstvolgend examen ter toelating tot de lessen aan de Vrije Universiteit gegeven, zal D. V. worden afgenomen DINSDAG 7 JULI. Hun, die zich daaraan wenschen te onderwerpen, wordt verzocht, zich met opgave van ouderdom, woonplaats en der faculteit, waarin zij wenschen te studeeren, schriftelijk aan te melden bij den ondergeteekende, vóór of op Wteuifdag I Juli.

Pe dee. der lit. fac.

Dr. J. WOLTJER.

tSB»

p. wm mm.

firma J O HANNES Ft JL M E Fl <S> Co.,

OM 15-17, AISTEBMI.

Koopen en verkoopen EFFECTEN, diverse LOTEN en vreemde COUPONS, Wisselen Gouden Zilveren MUNTEN en vreemde Banknoten. Sluiten PROLONGATitN en BELEENINGEN. Nemen gelden k DEPOSITO 1/2 pCt onder de prolongatiekoers. Bedragen tot en niet Duizend Gulden worden op vertoon terugbetaald.

Oe fCanfopen wan

JOHANNES KRAMER & C°.

DAM 15—17 (Wissel- en Effectenkantoor) en U3JQ£N-

ÖAüS $2 (Prolosigatiin esn Deposito's), suilen wan af fseden

na 6 uur 's namiddags

GESLOTEN ZIJN.

AMSTERDAM, 9 Juni 189G.

GOLDSCHlEDING's

PIANO's en ORGELS

zijn alom bekend! en worden bij toeneming gevraagd.

GROOTE MAGAZIJNEN keizersgracht 305,

Warmoesstraat 141, Amsterdam.

VRAAG Catalogus cm Conditiën, tan Hnnr, Mnll en Betaling.

Speciale inrichting voor Reparatie.

Sedert de vorige opgave met hartelijken dank ontvangen voor de Wed. H. KLAVER en hare 5 jeugdige kinderen van:

N. N. te Zwartsluis aan postzegels ƒ 1.25; den heer Kinkhorst te Zwartsluis ƒ 1; N. N. te Middelburg aan postzegels ƒ0.75; Ds. Segboer te Zwartsluis ƒ 1; Collecte Geref. Kerk te Stad Vollenhove ƒ 10.96I/2; Mej. J. te Hilversum ƒ 1, saamgebracht op de Receteervereeniging sKlimop" te Zwolle, ter gelegenheid van het huwelijk van een harer leden ƒ 2.79I/2; G. M. B. te Amsterdam/10; N. N. te Haarlemmermeer ƒ 1.85; den heer E. van Dooren, N. van Dooren en N. van Dooren te Kampen ƒ 3; Mej. A. M. te 's-Gravenhage een postbewijs van ƒ 2; L. en L. te Pernis ƒ 2; Andre, te Amsterdam ƒ 1.25; B. K. te Zwolle / 0.50; Mej. S. Goldsteen en Mej. J. Goldsteen te Zwolle, ƒ 2; door dén heer A. J. M. Flörke te Hilversum, gevonden in het kerkzakje der Ger. Kerk A ƒ 1.

De Diaconie blijft de Wed. KLAVER nog verder in de Christelijke liefdadigheid aanbevelen.

Namens de Diaconie der Geref. Kerk te Stad Vollenhove W. v. d. SCHOOT.

IS VERSCHENEN 3

Prikkelen en Nagelen.

OPSTELLEN van wijlen

Kr. L. W. G. KEUCHENIUS,

uitgegeven door

Ds, J. W. A„ NOTTEVt.

Met Portret.

Prijs 75 Cents.

LEIDEtt. D. OOfüDER.

Kerkbouw te Avereest.

Ontvangen van de Geref. kerk te Scherpenzeel ƒ 2; van N. N. te Scherpenzeel ƒ 8; van Ds. Hulsebos te Vlissingen van eenige leden van kerk B ƒ3.50.

Voor deze bijdragen onzen dank.' Mogen velen zich alsnog opmaken om een steentje toe te voegen. De behoefte is groot.

Namens den kerkeraad\

J. BREMAN, Praeses. H. HOLTRUST, Scriba.

Avereest, 9 Juni 1S96.

Van hei

Christelijk Liedeboek voor Sohool en Huis,

uitgegeven door de

Afdeeling „Groningen en Omstreken"

van ds Verecaiging van Christelijke Onderwijzers en Onderwijzeressen ia Nederland,

Prijs f 0.25,

wordt een present-Exempl. franco toegezonden aan iedep Hoofd eener Christelijke school, die het franco aanvraagt en zijne kwaliteit bij de aanvrage opgeeft.

De Uitgevers,

Amsterdam. HÖVEKER & ZOON.

- — M

Vrije Universiteit.

In dank ontvangen:

Voor de Vereeniging:

Aan Coatrifeytlën :

Door Ds. H. de Koning te Mijdrecht ƒ69.50. Aan Collecten : (voor de Theol. faculteit). Van de Geref. kerk te Colijnsplaat ƒ 5.49. Aan Schenkingen:

Door den heer H. Seret te 's Gravenhage van den heer L. J. S. v. K. te 's Gr. ƒ 50; door Ds. W. H. Gispen te Amsterdam van N. N. te Pretoria (Transvaal) ƒ60.34; gevonden in de collecte Ger. kerk B ƒ 0.50.

Voor de Bibliotheek:

Van den schrijver: Over een liebreeuwsch voorzetsel door A. Noordtzy, Leiden 1896; van de centrale commissie voor de statistiek : Jaarcijfers, Koloniën, 1894.

S. J. SEEFAT. Hilversum. ' Penningmeester.

EXCELSIOR.

Geïllustreerd Tijdschrift voor Neerlands Volk,

ONPER REDACTIE VAN

A. 1. H006ENBISR en I. A. W0RMS1E.

Prijs per jaargang (12 Nrs. a 18 pag. en 12 Nrs. è 8 pag,) ƒ 3.50.

Inhoud van het Nr. van 7 Juni. 1896: De geschiedenis wan een Koningshuis. — De Zeeslag bij Kijkduin; Gedicht van J. A. WORMSER. — De Adam der liohammcdane». — IVÜin gezellig. — fflr. Jacob van Lennep. — In des Heeren

hand. — Dïi het leven. (Gezegend. Een oude uitvinding. De Zondag. De blinde en zijn stok).

Amsterdam. HÖVEKER & ZOON.

=1EHCYCLOP/EDIE

DER

Heilige Godgeleerdheid,

DOOR

A. IC II ¥ PER.

Drie Deelen, ingenaaid f 16.76; in drie halflederen banden f 21.25. (Lioaso banden per stuk f 1.—).

De Uitgever,

Amsterdam. A. WORMSER.

Bij J. A.. WOHMSEFl, te Arasterdam, verscheen:

Si de lolalif e des iesis.

Meditatiën ?oor de Irankeikamer en Mj hei Sterfbed,

DOOR

Dr. A.. KUYPEH.

Prijs f In sfeanpeiisaCTsi f 2.40,

~~ JSLKCTRISCHE DRUKKERIJ, voorheen f. f. Arnd & Zonkn.