^^üercjciclerincj

MUSIS SACRUM

^Tïliddagvercfader'mg

's Middags om twee uur wordt de vergadering heropend. Inmiddels zijn er nog enige gasten gearriveerd n.1. Ds J. Douma, Ds K. M. R. v. d. Beek en het nieuw-benoemde lid van de Commissie van Advies: Mr J. van Aartsen en diens echtgenote.

Na het één en ander gezongen te hebben is het woord aan Prof. Dr K. Dijk, die, als oude bekende in de kring van onze Bond, met applaus begroet wordt.

In aansluiting op hetgeen we in de morgenvergadering gehoord hebben, mogen we nu luisteren naar het onderwerp: „Op Uw Woord klink' ons Amen."

Professor Dijk begint met te zeggen, het erg prettig te vinden op deze Bondsdag te mogen spreken, aangezien deze dag staat in het teken van de Bijbel: Het Woord van God in het centrum van ons leven. Als we aan Pinksteren denken, dan denken we aan de Geest. Deze zelfde Heilige Geest is de auteur van de Bijbel, en spoort ons ook aan de Bijbel te lezen. De Geest bindt de gemeente aan het Woord van God. Helaas is er in de tegenwoordige tijd een stroming, die de Bijbel in zijn gehéél niet erkent. Er is zo'n grote kloof tussen God en mens, dat er geen overbrugging mogelijk is in de vorm van een Bijbel, die we met onze handen kunnen tasten. Wel kan God eens tot de mens spreken, maar dan als het inslaan van de bliksem.

Gelukkig is dit onjuist. God heeft zich aan Zijn Woord gebonden. De Bijbel hebben we, om met onze ziel „Amen" op te zeggen: „Here het is waar en zeker".

Kijken we naar ons Bondsinsigne dan zien we een geopende Bijbel in het midden van een zon, die haar stralen naar alle kanten uitzendt. Zö moet het zijn op onze Vereniging.

Helaas zijn er veel jonge mensen, die iets anders willen, dan een J.V. of M.V.

Onderwerpen behandelen, Kadercursussen organiseren enz. vinden ze belachelijk. Jammer genoeg worden ze nog door veel anderen in hun oordeel ondersteund. In 1918, toen de Bond werd opgericht, was dit al net zo!

De kern van ons Gereformeerd Jeugdwerk moet echter zijn en blijven: Gods Woord onderzoeken, en aan de hand van de Bijbel de vragen van de tijd waarin we leven bezien.

De geestelijke vorming der Jeugd is een voornaam ding!

We moeten onze weg alleen zoeken in het Woord des Heren, en steeds de Bijbel als uitgangspunt nemen.

Lid van een M.V. zijn, betekent het biddend onderzoeken van de Bijbel die je leest, óók bij de Kerkgeschiedenis, óók bij Maatschappelijke onderwerpen enz. Steeds moeten we ons afvragen: Wat zegt God hierover in Zijn Woord?"

We moeten niet terug naar de tijd van vroeger en ieder Bijbelhoofdstuk vers voor vers gaan lezen en bespreken, maar wèl moet de Bijbel in het middelpunt staan. Ook moeten we ons werk biddend doen.

Alleen dan kan onze Vereniging vrucht dragen. Helaas is het een feit, dat er tegenwoordig veel minder Bijbelkennis is dan vroeger.

We moeten er voor oppassen, dat we niet opgaan in een uitwendig lezen van de Bijbel, maar wij moeten dit doen met ons hart.

De liefde tot God moet hierin uitkomen.

Onze inleiding en bespreking moet staan in het teken van het „Amen" 0p Gods Woord, d.w.z. dat we beseffen, dat we op onze Vereniging met het Woord van God te doen hebben.

Dit moet ook uitkomen in onze houding tegenover elkaar.

We moeten elkaar helpen, en onze gaven aanwenden ten dienste van de ander.

Helaas gaat het leden aantal van onze Bond er niet op vooruit! Hoe moet dat in .de toekomst ? Professor Dijk spreekt hierover zijn bezorgdheid uit. Was hij 40 jaar jonger, dan zou hij het land doortrekken, om propaganda te maken voor het Gereformeerde Jeugdwerk.

Laten wij dit ter harte nemen, en ieder in eigen omgeving rond zien, of hier mogelijk verbetering in te brengen is!

Ten slotte merkte Prof. Dijk nog op, dat we ook onze plicht te verstaan hebben ten aanzien van de politiek.

Blijf a.s. Woensdag niet thuis! Dat doet geen lid der M.V., maar stemt Ant'i-Revolutionnair!!

Is het wonder, dat een daverend applaus volgde? ? In aansluiting op hetgeen Prof. Dijk gezegd had zongen we gezamenlijk het 4e couplet van ons Bondslied.:

O, Here, bouw Gijzelf ons huis Bestier en richt ons streven Wil door het veel gesmade Kruis Ons d' overwinning geven.

Bewaar en bouw ons in 't geloof Bind' Uwe liefd' ons samen En, wat ons ooit de wereld roov'

Op Uw Woord klink' ons Amen.

Dat deze professorale rede vol aandacht gevolgd is, blijkt wel uit het grote aantal vragen, dat hier op volgde.

Heel spoedig was reeds het bewuste eerste schaap over de dam, en zoals bekend volgen er dan meer!

Liefst twaalf in getal.

Hoe komt het, dat op onze provinciale dagen, als er jongens bij zijn, de meisjes met hun vragen achterwege blijven ? Is dit alleen bleuheid ? ?

Enfin, misschien verandert dit in de toekomst ook nog wel eens!

We zullen jullie niet lastig vallen door alle gestelde vragen op te sommen. Hun antwoord hebben de vraagsters immers gehad? Daarom een korte indruk. Er is weer duidelijk naar voren gekomen, dat „de grote stad" nog steeds met de meeste moeilijkheden te kampen heeft. Zelfs is er üens opgemerkt, dat het Gereformerd Jeugdwerk zeel te Gereformeerd is, waarop Professor Dijk rich afvroeg hoe iemand, die zo'n opmerking nlaatst nog Gereformeerd kan zijn!