Gedurende de pauze, die nu volgt, had de verkiezing van leden voor 't Hoofdbestuur plaats. Als stembureau traden op de broeders A. D. Meeter, A. B. v. Strien en A. G. Broer. De uitslag was, dat de drie aftredenden Ds. L. J. v. Leeuwen van Hilversutr , Ds. Joh. W. Groot Enzerink van Leiden en Ds. L. D. Poot van Haarlem herkozen werden.

Mij is verzocht mede te deelen, dat onder de opgenoemde plaatsen, waaruit leden aanwezig waren, ook Renkum dient genoemd te worden, 'k Heb dit niet gedaan, omdat ik de letters niet kon ontcijferen. Daarmede is deze fout hersteld.

De vergadering zong Gez. 3 : 2, waarna Ds. Bakker in gebed voorging, en de Voorzitter de vergadering sloot tot 2£ uur.

(Wordt vervolgd.)

Aan de belangstellende vrienden van den Evangelisatie-arbeid namens de Confess. Vereeniging op het eiland „Voorne en Putten".

Het is mij aangenaam aan de vrienden mede te mogen deelen, dat het bestuur onzer Commissie in hare vergadering van 21 Juni 1.1. heeft voorzien in de vacature ontstaan door het eervol ontslag van Br. J. A. Schalekamp.

Tot ons aller groote vreugde werd in die vergadering met algemeene stemmen benoemd de heer J. de Wilde, te Ter Heyde a. Zee en wij mogen in deze benoeming de leiding Gods niet voorbij zien.

Het zal er nu op aankomen, dat wij in staat blijven aan onze evangelisten het hun toekomende te rechter tijd te voldoen en gelijk de vrienden bekend is, is er door velerlei oorzaken veel geld voor dit werk noodig.

Sedert mijn laatste verantwoording heb ik niets ontvangen en ik vrees, dat de zomertijd daaraan niet vreemd is, doch hoe dit zij daarmede zijn wij niet klaar want om te betalen moet er geld zijn. Om deze reden mag ik niet zwijgen en ik verzoek dan ook zeer dringend dat ieder die kan onze Commissie steune in haar moeilijk werk.

Laat het nu eens niet noodig blijken, dat ik week aan week een beroep moet doen op Uw portemonnaie. De nood daarginds is zeer groot en onze verplichtingen zijn vele.

Komt vrienden, helpt dan den penningmeester met blijdschap en spoedig.

Mijn laatste verantwoording was niet onderteekend en hoewel dit niet de oorzaak kan zijn, dat mij geen giften toekomen, wil ik ditmaal die fout goedmaken en verblijf in afwachting,

de verlegen penningmeester, A. Henkemans.

's-Gravenhage, 28 Juni 1926.

Will. de Zwijgerlaan 14, Postgiro-no. 56110.

N.B. N& 26 Juli e.k. wordt het penningmeesterschap waargenomen door den heer J. F. Jansen, N. W. Binnensingel 71, te 's-Gravenhage.

GESLAAGD.

We bezochten de reorganisatie-vergadering. O.i. is er naast de vergadering der C. V. om de zaak van kerkherstel te bespreken, zeer wel plaats voor een andere meer officieus kerkelijke vergadering met dat doel, toegankelijk voor alle leden onzer kerk.

Niet zonder zorg gingen we echter ter vergadering op. Er waren vele oorzaken om voor mislukking te vreezen. Zoovele openlijke en ook verborgen tegenwerkers van reorganisatie zijn er. Ook was het voor velen die voor de jaarvergadering der C. V. een groote reis hadden gemaakt, niet wel

doenlijk veertien dagen later weer zich zooveel moeite en kosten te getroosten. (Tijdig overleg had dit bezwaar misschien kunnen wegnemen). Toch hing van het welslagen veel af. Een mislukking was koren geweest op den molen der tegenstan ders.

We kunnen met voldoening nu constateeren, dat de vergadering wèl geslaagd is. Alle hinderende factoren in aanmerking genomen, was de opkomst bevredigend. De drie doorwrochte referaten en de geanimeerde besprekingen strekten tot bevordering der zaak. We verblijdden ons zeer over de tegenwoordigheid en het spreken van Dr. Riemens. Er was tusschen hem en zijn coreferent meer samenstemming dan tegenstelling, 't Zou ons niet verwonderen, als ook dit bijzonder nog praktisch resultaat afwerpen zal. Gaarne geven we hieronder plaats aan een inzender, die behoefte had zijn indrukken van de vergadering weer te geven. J. Ch. K.

INGEZONDEN.

De Reorganisatievergadering.

Mijnheer de Redacteur!

't Was mij goed, Woensdag 23 Juni de vergadering te Utrecht te bezoeken. Ik kon door omstandigheden alleen de morgenuren aanwezig zijn, maar 'k ben daar versterkt geworden in de gedachte: Hoe broodnoodig zijn toch zulke samensprekingen! Hoe dient de nood der kerk ons telkens opnieuw op het hart gebonden te worden! M. i. is dit de wondeplek: De nood der kerk wordt niet gevoeld.

Ik spreekt niet van de breede lagen in ons kerkverband, waar onverschilligheid tiert — maar kom nu eens bij het meer positieve deel ?

De een is tevreden over den gang der zaken in zijne gemeente — men heeft de rechte verkondiging — men heeft het zelf goed, (dus géén nood!). De ander meent, dat herstel tot de onmogelijkheden behoort; men ziet leeuwen en beren op den weg (dus géén nood!); een derde meent, dat het uitziekensproces wel remedie zal opleveren en zoekt in nevenarbeid htil — (dus géén nood!). Een vierde — het wachten moede — wil tot daden overgaan — en msent in zijn ,,goedbedoelde!)" ijver een anderen weg te moeten inslaan, desnoods uittreding, (dus géén nood!). Wat zegt Ps. 146 : 3 onberijmd ? In 't kort samengevat — de nood ontbreekt! Men gevoelt niet in 't binnenste zijner ziel den bangen nood der kerk, en vandaar die slapheid, die traagheid, die lamlendigheid! Hoe komt dat? Geeft niet vraag en antwoord 115 Heid. Cat. hier eenig licht? Om dien nood te leeren gevoelen, moet de Wet Gods gepredikt! Onzen zondigen aard, kennen wij dien ? Zoeken wij de gerechtigheid alleen in Christus ? Bidden wij zonder ophouden om de genade des Heiligen Geestes ? De Heiland gebiedt: „Bidt den Heere des oogstes, dat Hij arbeiders uitstoote in Zijnen wijngaard." Is dat niet de zonde der gemeente — dat zij dit nalaat ? Zijn de

arbeiders niet weinige ? Zijn de velden niet wit om te oogsten 1 Hoe weinig ouders begeeren voor hunne zoons het ambt* van predikant, om de kerk te bouwen? Men ijvert voor alle dingen, men draaft op politiek terrein, men zwoegt voor de christelijke school — maar wie heeft oog voor het hetgeen vlak voor de voeten ligt? Is er een ijver voor Zijn huis ?

Wij zien den toestand der kerk aan de oppervlakte, maar de Heere doorschouwt alles — wat moet Hij zeggen van Zijne planting ? Zal de nood nog meer moeten stijgen ?

Zal er dan een roepen geboren worden uit de benauwdheid? — Wat mij in de vergadering op de tong lag (het spreken in de zaal valt niet iedereen even gemakkelijk) wil ik gaarne hier neerleggen: Hoe moest zulk een vergadering, als te Utrecht, zich oplossen in eene ure van bidden en smeeken, om den Heere alles te klagen. Hoe moest overal in den lande steeds opnieuw de bede ojfrijzen: „Heere doe ons wederkeeren, genees Gij ons, verwerp ons niet, neem Uw Woord niet weg, stoot arbeiders uit in Uwen wijngaard — vergeef ons ongeloof — houd ons bij Uw Woord, maak ons levend!"

Hoe schittert hier in zijn ontróerenden eenvoud het Woord des Heeren: „Heb Ik u niet gezegd, dat zoo gij gelooft, gij de heerlijkheid Gods zien zult?" En nu — al vermenigvuldigen de bezwaren en de gevaren — al zijn de getrouwen weinige —het geloof overwint de wereld, vrees nie't, geloof alleenlijk! —

Dr. Kromsigt! hoe heb ik U bewonderd in Uw blij, kinderlijk optimisme, in Uw geloof — hoe hebt gij ons op die vergadering het centrale punt weer aangewezen: de rechtvaardigmaking door het geloof alleen — hoe heeft de Heere aan U vervuld Jes. 40': (30) en 31. Ge zijt nog dezelfde, die Ge voor 15 jaren waart, toen ik U voor het eerst ontmoette. God geve U te zien Zijne heerlijkheid, ook in onze Kerk!

Ei den leeraars roep ik toe: Predik de Wet Gods in haar volle scherpte, opdat er nood geboren woide in de gemeente en (nu wil ik óók komen tot eene daad) de wil Gods volbracht worde — n.1. steunen op het Lam, door God Zelf gegeven — gelooven in Zijn werk, het aan de wereld verkondigen, dat alleen Zijne gerechtigheid geldt. —• Als de Geest Gods in de raderen is, wie zal dan keeren ?

Mijnheer de Redacteur, dit moest uit mijn pen of liever uit mijn hart. Zoo heelt de vergadering nog misschien breedere gezegende nawerking. Met dank voor de plaatsruimte teeken ik

Hoogachtend,

Uw dw. dien. A.

CORRESPONDENTIE.

Tot onze spijt moest wegens plaatsgebrek een open brief van Ds. Romijn aan Ds. Koolhaas met diens antwoord tot een volgend nummer blijven liggen.

De Uitgevers.

KERKNIEUWS.

Ned. Herv. Kerk.

Zestal te: Maarssen: D. J. van der Graaf, te Ridderkerk; J. D. van Hof, te Wilnis; G. J. Koolhaas, te Oud-Beijerland; H. A. Leenmans, te Delft; W. J. van Lokhorst, te Delfshaven en J. H. F. Remme, te Amsterdam.

Beroepen te: Feyenoord: J. H. Buinink, te Meppel. Ritthem: H. van Oyen, hulppred. te Heemstede. Putten (Geld.): J. Enkelaar, te Rijssen. Uitwijk en Waardhuizen (toez.): R. Beerekamp, cand. te Leiderdorp. Franeker: E. P. Borgman, te Klooster-ter Apel. Zegveld: J. H. Th. Rappard, te Barneveld. Ouddorp (Z.-H.): S. Ronner, te Doornspijk.

Aangenomen naar: Lemele (Ov.): C. L. Tuinstra, cand. te Scheveningen. Barneveld: G. v. Montfrans, te Sommelsdijk. Rijperkerk: W. G. G. Beerekamp, te Leeuwarden. Heukelum: Joh. Kloots, te Varik (Geld.).

Bedankt voor: Huizen: J. E. Klomp, te Oldebroek. Pesse: H. van Oyen, hulppred. te Heemstede. IJhorst en De Wijk: J. H. Klein Wassink, te Rottevalle. Mijdrecht: J. D. van Hof, te Wilnis. Papendrecht (toez.): G. van der Zee, te Hagestein. Sexbierum: Dr. W. Lodder, te Doorn. Ouderkerk a. d. IJsel: D. J. de Graaf, te Ridderkerk.

Gereï. Kerken.

Tweetal te: Zeist: J. Gillebaard, te NoordScharwoude, en J. v.- Herksen, te Hillegom. Hilversum: A. M. Boeyinga, te Sassenheim, en D. Nomes, te Delfshaven.

Beroepen te: Houwerzijl: J. Smelik, cand. te Hillegom; Kollum: D. J. B. Allaart, cand. te Oegstgeest. Sellingen: Joh. de Boer, cand. te Zwartsluis. Bierum (Gr.): S. P. Vermeer, te Oudemirdum.

Aangenomen naar: Helder: H. Steen, te Zoutkamp.

Bedankt voor: Benthuizen: B. van Neerbos, te Terneuzen. Woerden: B. van Halsema, te Ermelo. Zaamslag: W. H. v. d. Vegt, te DrachtsterCompagnie.

Chr. Geref. Kerk.

Beroepen te: Rozenburg: J. Reesink, te Aalten.

Bedankt voor: 's-Gravenhage: A. H. Hilbers, te Enschede.

— Door het Provinciaal Kerkbestuur van Utrecht is aan Ds. J. Doornbos, Ned. Herv. predikant, te Schalkwijk, na meer dan 50-jarigen dienst, eervol emeritaat verleend, ingaande 1 Nov. 1926.

— Te Kolhani (Gron.) wordt thans geld ingezameld om, daar de Kerkvoogdij niet onwillig doch niet in staat is, de benoodigde gelden bijeen te verzamelen om aan den aanslag van den Raad van Beheer te kunnen voldoen.

— Den 7en Juli hoopt Ds. J. P. van Melle zijn 25-jarig jubileum als predikant bij de Ned. Herv. Gemeente te Kralingen te herdenken. Vóór zijn overkomst naar Kraliiigen in 1901 stond hij resp. te Renswoude en te Sluis.

— Ds. C. J. van Paassen, predikant bij de Ned. Herv. Gem. te Haarlem, herdenkt 7 Juli zijn 25-jarige vervulling van dit ambt.

Aanbesteding.

Het College van Kerkvoogden der Ned. Herv. Gem. te Wageningen zullen op 12 Juli a.s. onder Protestantsche aannemers AANBESTEDEN het

vernieuwen van leien en loodgieterswerken

op het dak der Kerk.

Bestek en teekening vanaf 5 Juli a f 1»-—, franoó p. post f 1.10 verkrijgbaar bij den Heer L. VONK te Wageningen.

Aanwijzing volgens bestek.

W. SPAANS

BEGRAFENIS ONDERNEMER

SCHEVENINGEN MAASWIJKSTR. 134 TEL. 54207

Vervoer van en naar alle plaatsen in ons land per lijkauto.

J. G. en P. K. MENSINK

■ ARCHITECTEN Kerklaan 8 I APELDOORN BB

KERK- EN SCHOOLBOIW

H GD (TT] [ïï] QT] (ïï) QT] [ü] QT) QT] (TTj [ju [ü] (ÏÏJ |ïï] UD (H) QU 03 GD GD GD UB GD | CAFÉ-RESTAURANT „METR0P0LE" j§

u oudegracht 97 ■ utrecht ||

NAAST HUIZE: „OUDAEN" Qjj]

GD RESTAURANT h LA CARTE DEN GEHEELEN DAG ©

0 :: DINER VANAF F 1.50 :: lüJ 03 APARTE EETZAAL VOOR GEZELSCHAPPEN 03 G3 AANRFVFIFND ^B

1 billijke tarieven F. NAHU1JSEN 1 ■ITnniID[IBtinnTirrnfïïirni|TTiiTnrTTi[Tï][iT|[n]rrD[ïD(IDGïl[ïDlIDIII3EIDO

Plaats Uw familieberichten in dit Blad

21e JRG. I i 21e JRG.

IMMANUEL KALENDER

onder redactie van: Ds. W. G. O. Beerekamp, Ds H. C. Briët, Ds. N. J. Cupédo, Ds. H van Dijken, Ds. R. Dijkstra, Ds. Mr. E. D. Q. van der H.orst, Ds. L. J. van Xeeuwen, Dr. H. J. Olthuis, Ds. Mr. N. G. Veldhoen, Ds G.Verdoes Kleijn, Ds. J. Vermeulen, Ds. H. Visser.

De inteekenlijsten voor dezen bekenden kalender, met zijn prachtig, door Isings ontworpen, schild zijn gereed. Een ieder, die er mee wil werken, en op die wijze een flink bedrag vendienen melde zich bij de uitgevers. Als premie is er bij gegeven een keurig gebonden werk van de bekende schrijfster linda erios, wier werken altijd gunstig ontvangen werden. Onder den titel tine brink geeft de schrijfster in dit premieboek een prachtig oorspronkelijk verhaal in den hedendaagschen tijd. Een boek dat door zijn frissche, natuurlijke, vaak fijne taal pakt en letterkundig hoog staat. Een werk waarnaar

vele handen zullen

grijpen.

De prijzen van Kalender en Premieboek zijn zeer laag gesteld. De kalender op grooter schild, op dikker papier dan voorheen, met heideren druk, is voor eiken dag een leidraad bij onderzoek van GodsWoord.

Kalender afzonderlijk 85 cent

Premie: Tine Brink afzonderlijk 135 „ Kalender met Premie samen .. 160 „

H. VEENMAN & ZONEN - WAGEKINGEN

Zoo juist verschenen:

„Vijftig jaren in de kerk van Rome"

door PATER CHINIQUY 320 bladzijden - Prijs fl.50 Uitgave: „Geloof en Vrijheid", le Pijnackerstraat 102-106, Rotterdam

Franco toezending na ontvangst van f 1.50.

Adres: H. DB ROODE, Concierge van „Geloof en Vrijheid"

I. De Bijbel en de priester van Rome. II. Mijn eerste schooljaren te St. Thomas. De monnik en het celibaat. VI. De eerste communie. VII. Verstandelijke en godsdienstige opvoeding aan het Roomsch-Katholieke college. IX. De gelofte van het celibaat. X. Mijne ordening tot priester. Eerste bediening van de mis. XIII. Mijne benoeming tot vicaris van St. Roch, stad Quebec. De handel in missen. XV. Bekeeringen van Protestanten tot de Roomsche Kerk. XIX. Bezoek van een Protestantschen vreemdeling. XXI. Mijne benoeming tot curator van Kamouraska. Mijne aankomst en eerste preek. XXIV. Voorbereidingen voor de laatste worsteling, Wijze raad, tranen en droefheid van Vader Mathew. Longueuil neemt het eerste de groote hervorming van de matigheid aan. Gouden medaille. Ik ontvang den officieelen naam van „Apostel der matigheid in Canada". XXV Mijne voorlezingen over de matigheid te Détroit. Onmatigheid van de Bisschoppen en priesters dier stad. XXVIII.Intriges, bedriegerij en misdadig leven van een priester te Bour bonnais. Verontwaardiging van den Bisschop. De bevolking jaagt den misdadigen priester uit haar midden weg. Het geloof in de kerk van Rome wordt zeer geschokt. XXXI. Besluiten genomen op een publieke vergadering te Chicago. Ik schrijf aan paus Pius IX en aan Napoleon, Keizer van Frankrijk. XXXIII. Begeerte om Gods Woord te lezen. Verwerping der beelden. Allerheiligendag. XXXIV, Kort overzicht van de voornaamste gebeurtenissen van mijne bekeering tot op dezen dag. Gevaren en uitreddingen. Het eind der woestijnreis naar het Beloofde Land.

KARLBARTH

door Prof. Dr. Th. L. HAITJEMA

Royaal form., 168 blz., geb. f 3.90 Uitgevers:

H. Veenman & Zonen, Wageningen, Giro 12940

Abonneert U op dit blad

*