TARIEF DER KOSTEN YAN ONDERZOEKINGEN AAN DE RIJKSLANDBOUWPROEFSTATIONS.

[De onderstaande prijzen gelden uitsluitend voor onderzoekingen ten behoeve van landbouwers, die in Nederland gevestigd zijn. Voor ieder ander wordt het dubbel dier prijzen in rekening gebracht.)

A. Meststoffen. «. Bepaling v. den aard en de zuiverh. ƒ 0.50 b. Dito gehalte aan vocht . . . . » 0.50 c. » " " aschhestandd. . " 0.50 d. // * " totaal phosphorz. * 1.50 e. // * «in water oplosb. phosphorznur. . // 1,00 ƒ. // // //in citraat oplosb. phosphoszuur . •• 1.50 g. »/ * // stikst. in d. vorm van amm.zouten // 1.25 h. * // o dito i. d. vorm v. salpeterzuur. . // 1.25 i. * f " dito in anderen vorm ....// 1.50 k. // // « totaal stikst.geh. <• 2.00 l. // '/ '/ gehalte aan kali » 1.50 m. Qualitatieve bepaling vaneen der bovengenoemde bestanddeelen . // 0.25 n. Quantitatieve bep v. een ander dan eender bovengen, bestanddeelen » 1.50 B. Grondsoorten. n. Bep. v. klei-en zandgeh. (slibanal.) f 1.00 b. « « watercapaciteit . . . . » 0.50 c. // // het gehalte aan kali . . » 1.50 d. >r // // geh. aan koolz. kalk. » 1.00 e. Qualitatieve bep. vaneen der bovengenoemde bestanddeelen . . . // 0.25 f. Quantit. bep. v. een ander bestandd. » 1.50 C. Voedersioffen. ■a. Bep. v.d. aard en de samenstelling in het algemeen en de zuiverheid f 0.50 Bep. v.h. geh. aan vocht. . . .// 0.50 ■c. // // • // // aschbestandd. . * 0.50 d. // » // « « ei witst. {= stikstof X 6,25) . // 1.50 // w " // «vet .... // 1.00

f. Bep. v.h. geh. aan celstof . . f 1.50 g. " " " * * zetmeel (in aardappels) . // 0.50 h. •> •• •> •• " suiker . . » 1.25 i. » •> " " " alkohol . . * 0.75 Je. ” " " » » een bepaald mineraal bestandd. « 1.50 1). Zaden. a. Bep. v.d. echtheid der soort. . . f 0.50 b. » •' » zuiverh. in kleine zaden. « 1.50 c. » »•> " » groote " >/ 0.50 d. " ■/ '/ hoeveelh. warkruidzaad (Cuscuta) en bremraapzaad (Orobanche) . . » 0.50 e. •• " " kiemkracht . . . . // 1.00 f. » " het gemiddeld gewicht van . een zaadkorrel . . . . // 0.50 E. Melk. a. Bep. v. h geh. aan eiwitstoffen . . ƒ 1.50 b. » » •> " – melksuiker . . « 1.50 c. >• •> " " " boter vet . * 1.00 d. » » " •> » aschbestandd. .// 0.50 e. ■> – " " « water. . . . * 0.50 f. '• " " " " een bepaald mineraal bestandd. » 1.50 g. Qualitatieve bep. v. een toegevoegd bestanddeel » 0.25 F Boter. a. Bep. van de echtheid . . . . f 1.50 b. " " het gehalte aan vetstof // 1.00 c. " " de hoeveelheid zout. . « 1.00 d. " •> het gehalte aan water, n 0.50 e. " " » " – eiwit . * 1.50 /. Qualitatieve bep. v. een toegevoegd bestandd (behalve vreemd vet) " 0.25 g. Bepaling van de hoeveelheid eener andere minerale stof 1.50

Het bovenstaande tarief, dat 1 Nov. in werking getreden en aanmerkelijk lager is dan het tot dien datum geldende, is ontleend aan de ministeriëele beschikking, met toelichtingen voorkomende in de Staatscourant van 11 Oct. j.l. Nadere inlichtingen verstrekken de Directeurs der 4 Landbouwproefstations (te Wageningen, Breda, Groningen en Hoorn).

171