Het wetenschappelijk onderzoek is een verplaatsing van vraagtekens. Elk verricht onderzoek werpt nieuwe vragen op, stelt nieuwe problemen aan de orde. •X- * * Inde koe-uier kunnen verschillende bacteriën voorkomen, welke een latente infectie veroorzaken, zonder dat deze besmetting leidt tot een waarneembare verandering van uier of melk en zonder een chronische uieraandoening. Deze latente infectie kan door ondoelmatig melken overgaan ineen uierziekte, waarbij het kan komen tot een verzwakking van het weerstandsvermogen van de melkklier. (Schw. Archiv f. Tierheilkunde 1951 no 5). -X- * -X-. De schadelijke werking van keukenzout in boter uit gezuurde room, welke in het koelhuis bewaard wordt, wordt grotendeels toegeschreven aan in het keukenzout voorkomend magnesium. * * * Melksuiker wordt gebruikt zowel in voedingsmiddelen als voor chemisch-technische doeleinden. Vooral bij de bereiding van kindervoedsel vindt melksuiker op grote schaal toepassing. * * * ’s Zomers is de kans op de besmetting van room en boter met (Vervolg van pag. 669) neer die overwegingen de thans door ons gevolgde redenering dekken, afgezien nog van de wenselijkheid om aan het streven naar toenemende economische verbondenheid tussen de beide hier in het geding zijnde landen niet meer moeilijkheden inde weg te leggen dan soms blijkbaar niet of zeer lastig te vermijden is. C. S.

inde lucht zwevende micro-organismen groter dan in het winterhalfjaar. * * » Wanneer er met zwavelzuur wordt gewerkt, zoals bij het Gerber-onderzoek plaats vindt, is het goed, een soda- of natronloog of wel ammonia bij de hand te hebben, om gemorst zuur direct te kunnen neutraliseren, onwerkzaam te maken. * » » ’s Winters bedraagt het weitekort op de boerderijen in ons land ongeveer de helft van het overschot aan wei inde zomer. * * * Kleine suikerkristallen en een fijne verdeling van de lucht in het roomijs zijn van belang voor een zachte structuur. * * -5f Corrosie veroorzaakt door koelpekel moet als regel worden toegeschreven aan het feit, dat deze pekel zuur is geworden. Dit komt door het opnemen van lucht. In sommige gevallen vloeit dit voort uit de omstandigheid, dat de terugvoerleiding niet Voldoende onder het oppervlak van de pekel uitmondt. Verder kan het worden veroorzaakt door lekjes inde pakkingbussen van de pekelpomp, door welke lekjes lucht kan aangezogen worden. * * * Ook in Duitsland houdt men van mooie namen bij de melkshakes. Zo zijn er die genoemd worden: „Onbestorven Weduwnaar”, „Clou de Paris”, „Weduwedroom”, „Ogenopener”, „Witte Leeuw”, „Mooie Helena”, en „Meisjesdroom”. * * * Te kleine hoeveelheden salpeter inde kaasmelk gaande gasvorming inde kaas niet tegen, maar werken deze juist inde hand.

Het verdient aanbeveling aan de kalkmelk, welke dient voor het witten van muren, wat formaline toe te voegen (per liter 10 gram vaneen 40-percents oplossing). * * * De wetenschap heeft de fabriekmatige kaasbereiding mogelijk gemaakt met haar economische voordelen. Toch moet worden vastgesteld, dat er wel een grotere uniformiteit inde productie is bereikt, maar niet altijd een fijnere kwaliteit. * * * De karnemelk zal een hoog vetgehalte hebben, als de room veel vet in vloeibare vorm (niet uitgekristalliseerd) bevat. * * * De ontwikkeling van de ziektekiemen in melk en melkproducten is over het algemeen heel gering, omdat de optimum-temperatuur waarbij deze bacteriën zich ontwikkelen (ongev. 37 °C) een hogere is dan die waarbij deze producten worden bewaard. * * * Het is van belang bij het in gebruik nemen van nieuwe Werktuigen, waarmede de melk in aanraking komt (en dan vooral pompen), het bewuste apparaat eerst geruime tijd met water of ondermelk te laten „draaien”, voordat men het voor melk of room gaat gebruiken. * * » De naam „loerreman” werd oudtijds gegeven aan een zeer zachte Friese kaas van ongeveer 10 kg, welke in Friesland op de boerderij inde herfst veelal alleen voor eigen gebruik werd gemaakt. Deze kaas was zo zacht, dat ze in een aarden pot bewaard werd om het ontstaan van scheuren aan de oppervlakte te voorkomen. * * * Inde U. S. A. rekent men het roomijs onder de zuivelproducten. * * * De eigenschap van roestvrij staal, weinig door corrosie te worden aangetast, berust op de aanwezigheid in deze legering van chroom en nikkel.

670