Dooreen verbetering- van het weidebestand krijgt men ’n andere grasmat en een vermindering van het onkruid. Daar het voedsel, dat het vee tot zich neemt, invloed heeft op de smaak van de melk en haar producten, ligt het voor de hand, dat deze verbetering van de welden het aroma van boter en kaas en de smaak van consumptiemelk, consumptiemelkproducten, melkpoeder en condens zal kunnen beïnvloeden.

* * * In Denemarken wordt even sterk als in ons land gelet op een zeer laag los-vochtgehalte van de boter. * * * Volgens de onderzoekingen van Dodd en Neave krijgen koeien in hun eerste lactatieperiode, welke de melk gemakkelijk laten schieten eerder mastitis (besmettelijke uierontsteking) dan dergelijke koeien, welke de melk langzaam laten schieten. (Journ. Dairy Res, 1951, blz 240).

Een suikergehalte van het roomijs van meer dan 12 k 13 % veroorzaakt zowel een langzamer als een minder krachtig opslaan, terwijl bovendien het vriespunt van de mix daalt, waardoor het vriezen langer duurt. * * » Met behulp van het electronenmlcroscoop is het gelukt, het kaasstofmolecule inde melk zichtbaar te maken, en waarnemingen te doen met betrekking tot de veranderingen, welke dit molecule ondergaat door de inwerking van stremsel en zuur. * * * Gehomogeniseerde melk vormt minder bezinksel, wanneer de flessen met deze melk staande dan wanneer deze liggend worden bewaard. * * * Bij het gebruik vaneen moderne centrifuge bedraagt het verlies door het afscheiden van centrifugeslib slechts ongeveer 0,04 %.

Het reguleerventlel zet men bij de koolzuur- en de ammonlak-koelmachine zover open, dat de compressor behalve gas ook wat vloeibaar koolzuur of ammoniak aanzuigt. Hierdoor wordt de temperatuur inde compressor niet te hoog. * * * Tussen het kaasstofgehalte van de morgen- en de avondmelk bestaat vrijwel geen verschil. * * * De zuurtegraad van de room, althans wanneer deze normaal genoemd kan worden, heeft geen invloed op de stevigheid van de boter. » * * Wordt melk onderzocht met een groot aantal weinig levenskrachtige coccen en een gering aantal colibacteriën en melkzuurbacteriën, dan zal deze melk bij de telling van het aantal kiemen als slecht worden aangemerkt. Onderzoekt men deze melk met de coll- of de reductase-proef, dan zal men ze volgens de dan verkregen uitkomst goed moeten noemen. Men kan er over discussiëren, welk onderzoek maatgevend moet zijn, maar o.i. moet aan de coli- en aan de reductaseproef meer waarde worden toegekend dan aan de kiemtelllng.

"™ ” “ ::: „■ r.irsr* ” ——— 1... (in tonnen) Van veehouders In cons gebrachte Aan '" -■ on tvangin .elk „n. en room v.obouders ■* >«d» c t 1 « v n «.Upnd.it,, «k e k ft..»», gct„d.i |slag. —-* • .“jfiov^— 1951 1952 *n en kjnis. en der- en Heter fabrleks- boeren- vol en 8e- Geoonidk'»V' en volle melk koffie- karnemelk kaas kaas standaar- mager denseer- Caseïne – _____ _ 1881 melk room jj dlseerd de melk 30.3. 18 62 – 6.4. 19 52 .., 18 . 88.0 84. 3 , 4 30.5,„ 77777 77 77777 . 325 23., 12.4, .. 94.343 33.3-2» .0,3 31.394 3.3,„ 248 8.350 2 533 28 3 " 9 3.096 >00,,.0 4 3,1 29.585 4,30. .98 9.493 1.523 2.839 ,308 582 4! 11 Totaal 4de periode ' ———— _ (23.3.1952- 19.4. 1952, °’B 1 ° »66.089 – 1,0 ,22.233 14.339 333 32.388 6.341 9.834 24. 2.342 1.343 .3,9». “ 20.4. 1952 . 26.4. 1952 ,02.620 108.243 * 6,6 30,356 4.166 ,38 10.132 ~333 3. 44 7T7 7 33.4. o. 3.5. .952 110.286 116.541 * 6,3 30.396 4.531 .89 11.351 . 8.3 3«8 7 634 4'9B° " 4.6.1,62.10.6. – „l.ia. 123.223 * 1., 30..53 4.391 1,2 12.598 |I” 5'16“ ” 31.6. ■■ – 13.6. .. ,23.343 126.091 .., 2 3°.938 4.356 184 .3,3 43 1.948 3.834 Z Totaal Bde periode ——————_— (20.4,19 8 2-13.6. 19 62, -34.102 * 2,3 1 23.4 43 ,18.14 333 34 3.8 6 4 3.405 14 . 223 63 5 3.9 9 53. 13 1 20.9 24 ~ 18.5.1952 . 24.5,1952 13..256 126.3 19 – 4,2 30.63 4 4.307 208 14.639 , 880 3 907 77T7 r:: – re" i2B-916 " – 3'° 3-3” •« :: 'z :: ’ ' ' 139.645 123.454 . 4,8 30.306 4.615 211 14.669 1.917 3,893 904 860 . ... , 8-6' " ■ 14-6‘ " ™ •" -09 1.898 3.320 Z Z6 ’Z 23 Totaal 6de periode ■— (18.6.1952.14.6.1962) 619.499 497.082 -4, 3 123.430 16.167 838 69,366 3,533 ,6.388 2.193 3.335 3.809 177777 777 16 6. 1962 . 24.6.1962 128 489 . 20.608 . 4.3 30.862 4.626 ,94 16.283 1.94, T777 777 777T777 77 133-g°6 lie-933 ' 3“-679 «0 3.02, 3.641 666 900 „ Totaal 2de kwartaal ——— – – ___________ (30.3,196- 28.6.1962) ~6,3.363 1.492.333 .1.4 400.236 66.381 2.664 , 63.346 23.126 44.643 .„,833 .0,049 68.06, 330 Totaal Iste kwartaal *O2 (30.12. 1961-29.3. 1962) 033.203 – 4,3 386.608 38.236 1.960 69.966 11.522 13.339 ..050 4.60 , 854 44.837 33 Totaal le to hal fj aar •ö2 ' , _ _J3O. 12... 51-23.8. 1952, [.. 333 ■ 880 .316.846 -2, 8 |,88.844 19 4.993 4. 524 |.4.84,1 61.88 6 |l. ..ofcp.,» | 363 1) voorlopige cijfers

750