Tentoonstellingen.

Rozententoonstelling te Boskoop.

Omtrent de groote Bozententoonstelling, die te Boskoop in Juli 1913 zal gehouden worden, zond men onseenige mededeelingen, die wij dezer dagen ook in de dagbladpers aantroffen. Aangezien verschillende bijzonderheden door ons reeds op 4 Januari in Nos. 1 en 2 van „De Tuinbouw” werden vermeld, plaatsen we slechts, wat voor onze lezers nieuw is.

Dat de regeering weer haar belangstelling toont in deze voor Boskoop zoo belangrijke onderneming blijkt hieruit, dat de Minister van Landbouw, Nijverheid en Handel het beschermheerschap over de tentoonstelling aanvaard heeft.

Aanvoer in 1912 Halve H.L. Aardappelen. Uien. Zakjes. Juni Boomvruchten. 25986 Slaboonen. Juli 82694 758 405 Aug 19501 42148 97 10685 Sept 8762 14187 1287 7624 Oct 5424 7790 1828 2580 Nov Ochtendm. . . . 1789 1797 728 240 Totaal . . . 90908 65561 2952 21294

Het programma voor afgesneden rozen is gereed gekomen en zal over eenige dagen worden verzonden.

In dit programma is No. 1 (nieuwe rozen nog niet in den handel) ook voor rozenkweekers buiten Boskoop opengesteld, zoodat wij de kweekers, die nieuwe rozen mochten hebben, aanraden, bovengenoemd programma aan te vragen. De Jury zal bestaan uit de eerste rozenkweekers uit het binnen- en buitenland. (Voor nieuwe lozen zullen verscheidene gouden medailles disponibel zijn.)

Vereenigingsleven.

Tuinbouwvereeniging „De Hoop” te Bovenkarspel.

Aan de ons door den Secretaris toegezonden verslagen uit de „Enkhuizer .Courant” en de „Nieuwe Hoornsche Courant’ ontleenen wij het volgende:

De algemeene ledenvergadering die op j.l. Maandag den 13den Januari ten huize van den heer K. Berkhout te Bovenkarspel werd gehouden, mocht zich, evenals altijd het geval is, in een tamelijk druk bezoek verheugen. Bijna een honderdtal leden waren wederom opgekomen, om hunne belangen te bespreken. De Voorzitter, de heer K. Laan, die deze bijeenkomst opende, sprak dan ook zijne voldoening er over uit, dat zoovele leden door hunne tegenwoordigheid blijk gaven van hunne belangstelling in het werken en streven der vereeniging en hoopte, dat de discussiën, evenals andere laren, van aangenamen aard en tot nut zouden zijn. Hierna kreeg de Secretaris-Penningm., de heer K. Bloemendaal het woord, die de notulen der vorige bijeenkomst voorlas, welke zonder op- of aanmerkingen werden goedgekeurd. Vervolgens las genoemde heer het jaarverslag voor, dat keurig bewerkt is en met onverdeelde aandacht werd aangehoord. Alles te vertellen gaat moeilijk. Niet, dat hetgeen wij achterwege laten, onbelangrijk was, in geen en deele, maar dit verslag zou te uitgebreid worden. Gesproken werd er over de ochtendmarkten. Lieten zich deze aanvankelijk succesvol aanzien, spoedig bleek, het dat de uitkomsten onbevredigend waren.

Gewezen werd er op de bemoeiingen en financiëelen steun der Vereeniging inzake: kunstmestkennis, proefvelden, cursus Duitsch, telefonisch verkeer, tuinbouwcursus etc. Verteld werd, hoe de Vereeniging pogingen m het werk had gesteld of er kans bestaat een mijntoestel plaatsen. Hier zijn echter nog zooveel inoeihjkheden aan verbonden, dat men ter vergadering begoot hier vooiioopig van af te zien.

De bloei der Vereeniging blijkt duidelijk uit de hier onder vermelde cijfers, samengevoegd in het volgende staatje:

een totale aanvoer dus van 180710 manden en zakken welke tuinbouwprodukten, volgens raming, in ’t geheel ongeveer 250.000 gld. hebben opgebracht. Het aantal leden is gestegen tot 516. Ook financieel is het de vereeniging goed gegaan, daar volgens dit jaarverslag de rekening met een batig saldo van /■ 1987.195 sloot, een zuivere winst over dit jaar aanwijzende van f 391.145. Nog werd gewezen op den steun, die men ook in het afgeloopen jaar van de gemeente Bovenkarspel ondervond, o.a. door het toestaan van een der schoollokalen, vrij vuur en licht en /'lO ten behoeve van den tuinbouwcursus.

De financieele commissie, bestaande uit de heeren K. de Groot, Van Venhuizen, M. Peerdeman en Jb. Ham Hz. te Bovenkarspel, bracht bij monde van eerstgenoemde verslag uit van hare bevindingen omtrent de nageziene rekening, en deelde mede dat alles keurig in orde was bevonden terwijl een woord van dank den accuraten secr.-penningmeester werd gebracht. Deze woorden werden rnet instemming begroet. Inzake de salarissen van Voorzitter en Secr.-Penningm. werd dat van den voorzitter op 70 gld., dat van den secr.-penn. op 115 gld. bepaald en mochten, door onvoorziene en meerdere werkzaamheden, de functies drukker worden, zoo werd aan het bestuur de vrijheid gegeven naar billijkheid te mogen handelen en meer te salariëeren.

De aftredende bestuursleden, de heeren K. Laan en P. Rood Kz. werden met zoo goed als algemeene stemmen herkozen, en namen deze herbenoeming, gezien het vertrouwen dat de leden in hun stelden, aan.

Onder de ingekomen stukken noemen we dat van de Handelaarsvereeniging, hetwelk de volgende verzoeken inhield:

le. De emballage goed te laten merken, om bij eventueele minder nette handelwijze van aanvoerders met meer zekerheid de schuldigen te kunnen kennen. 2e. Het fijne fruit niet meer per stuk maar per kilo te verkoopen.

3e. Indien noodig, de emballage 24 uur te mogen gebruiken, desnoods met het recht aan den verkooper, om van den kooper statiegeld te eischen. De voorzitter zegt, wat het eerste punt betreft, dat zulks reeds in het reglement is geregeld, maar, dat hij ten overvloede dé leden er nogmaals op zal wijzen.

Het tweede punt wordt na eenige bespreking aangenomen, doch het laatste, nog toegelicht door den heer G. G. Brander te Hoogkarspel, voorzitter der handelaarsvereeniging, kon niet worden ingewilligd.

Voorts werd besloten dat wanneer het later mocht blijken, dat een aanvoerder toch ernstig bedrog had gepleegd, het aan het bestuur der vereeniging werd overgelaten een zoo goed mogelijke regeling met den kooper te treffen.

Een „zoek” geraakte zak aardappelen gaf aanleiding tot het besluit om een klachtenboek aan te schaffen, waarin koopers en verkoopers hunne grieven aan het bestuur kenbaar kunnen maken.

De heer W. Roozendaal bracht verslag uit van de