vertakte planten met reuzentuilen, terwijl ook de afzonderlijke bloempjes van enorme afmetingen waren. Niet minder mooi waren de Begonia's, flinke, gedrongen planten, bedekt met bloemen;'met het oog op den tijd van het jaar was deze inzending iets heel bijzonders. Ook de stamroosjes: Mrs. Cutbush en Erna Teschendorff, van denzelfden inzender, mochten gezien worden. De Heer de Ridder had ook een groep prachtige iTortensia’s ingezonden, bestaande uit de beste Fransche aanwinsten der laatste jaren. Uit deze groep, voor de Plantenbeurs bestemd, bood de Heer de Ridder een drietal nieuwigheden der Keurings-Commissie ter beoordeeling aan, n.l. President Fallières, zachtrose, met kleine bloemen; Saxiona grandiflora, zacht zalmkleurig rosé en groote bloemen en Lilie Mouillère, donkerrose, grootbloemig. Van deze aanwinsten ontving Saxiona grandiflora een Getuigschrift van Verdienste en Lilie Mouillère een Getuigschrift Eerste Klasse. De laatstgenoemde verscheidenheid achten we ook een groote aanwinst vooi' ons Hortensia-tiortiment. De plant vertoont een krachtigen groei en heeft flinke bloemtuilen met groote bloemen; maar vooral de donkerrose kleur maakt haar tot eene opvallende verschijning, die voorzeker spoedig een eerste plaats onder de rosé Hortensia’s zal innemen en behouden. Ook door den Heer C. Kroon te Baarn was deze verscheidenheid ter beoordeeling ingezonden.

Vanwege de „Export-Maatschappij” te Oegstgeest (Directeur de Heer N. J. Brouwer) was ingezonden eene nieuwe Azalea indica Haerensiana, gewonnen door de ürma Haerens & Wille te Somergem (België). Deze variëteit heeft mooie, groote, rosé bloemen, met witte nuanceering, die goed gevuld zijn. ’tls eene fraaie aanwinst onder de laatbloeiende Azalea’s en verdiende o. i. terecht het Certificaat Eerste Klasse, dat haar werd toegekend.

De Heer K. Wezelenburg te Baarn was weder present met een aardige verzameling afgesneden bloemen van vaste planten en eenige Saxifraga-?,ooYten in pot. üit den aard der zaak kon de groep ditmaal niet uitgebreid zijn; een volgende maal verwachten we wel meer. Ten slotte vermelden we de groep Astilbe (Spiraea) Arendsi Vesta van den Heer W. Lodder (Handelskweekerij „Gelria”) te Hees. De groote, volop-bloeiende planten toonden dat deze Astilbe-aonrt ook voor de vroege forceering waarde heeft en door hare sierlijkheid voor decoratieve doeleinden dan zeer bruikbaar is. Hiermede zijn we aan het einde van ons overzicht gekomen. We hopen, dat we een volgende maal meer te vermelden hebben.

H. 204-’U. L.

Bloemenkeuring der Alg. Ver. voor Bloembollencultuur op Dinsdag 14 April 1914.

Getuigschrift Eerste Klasse werd toegekend aan:

Narcissus Princess Juliana, als nieuwe verscheidenheid ingezonden door de N.V. v/h. Gebr. de Graaff, te Leiden. Trompet zuiver geel, wijd geopend en fraai gekarteld, petalen iets lichter. De verscheidenheid werd in 1910 door de inzenders uit zaad gewonnen en in 1914 inden handel gebracht.

Getuigschriften van Verdienste werden toegekend aan:

Narcissus Stolberg, eene giant Leedsii verscheidenheid, met trompetvormige cup, kleur lichtgeel, verbloeiend in wit; petalen zuiver wit, mooi gevormd. Narcissus Sir IHghton, trompet donkergeel, wijdgeopend en gerand, petalen sulpherwit.

Narcissus Titan, donkergele, groote trompet, wijd geopend, grof gerand, petalen zacht geel. Bovenstaande drie verscheidenheden, als nieuwigheden

ingezonden door den Heer C. G. van Tubergen .Ir., te Haarlem.

Narcissus polyanthus Servie. Groote, gele cup, petalen lichtgeel, mooi gevormd.

Nareissi(s polyanthus Montenegro. Groote, oranje cup, petalen roomwit.

Narcissiis polyanthus Bulgarije. Groote, donkeroranje cup, petalen lichtgeel. Narcissris polyanthus Albanië. Groote, donkergele cup, petalen wit.

Naj-cissus polyanthus Roemenie. Cup kanariegeel, petalen wit.

Bovenstaande vijf verscheidenheden, als nieuwigheden ingezonden door den Heer G. van der Weijden Jobz., te Noordwijk. Narcissus Kingdom, als nieuwe verscheidenheid ingezonden door de H eeren G. Zeestraten en Zonen, te Oegstgoest.

Eene giant Leedsii, cup kanariegeel, petalen zuiver wit, goed gevormd; werd door de inzenders uit zaad gewonnen. Freesia Tubergeni Appleblossom, wit, zacht appelbloesem rosé getint. Freesia Tuhergeyii Canari, sulphergeel, oranjegele vlek.

Beide verscheidenheden, als nieuwigheden ingezonden door den Heer C. G. van Tubergen Jr., te Haarlem, zijn door den inzender uit zaad gewonnen.

Diploma’s voor Verguld Zilveren Medaille werden toegekend aan:

Eene verzameling Anemone fidgens, ingezonden door den Heer C. G. van Tubergen .Jr., te Haarlem. Deze Anemonen, in schitterend gekleurde verscheidenheden, bloeien in den vollen grond reeds vanaf einde Februari. Eene verzameling Narcissen in 25 soorten ter opluistering ingezonden door de N.V. v/h. Gebr. de Graaft, te Leiden.

Diploma’s voor Zilveren Medaille werden toegekend aan:

Eene verzameling Narcissen ter opluistering ingezonden door den Heer P. van Deursen, te Sassenheim. Eene verzameling Zaailing Narcissen, ter opluistering ingezonden door den Heer .1. Kouwenhoven, te Warmond.

Uit Tuinbouw-centra.

Aalsmeer.

„Aalsmeersche pottenkweekers, brengt uwe producten ter veiling” schreven we de vorige week. Hoewel den belanghebbenden deze leuze niet nieuw in de ooren klinkt, is ’t toch gewenscht, de voor- en nadeelen van ’t veilen nog eens onder de aandacht te brengen.

Beginnen we met de nadeelen. Daar zijn dan in de eerste plaats de dierbare 8 centen, die in gevaar komen. Ja, dat is een feit, de wijzer van ’t mijntoestel houdt bij de 8 niet op en zal er zonder twijfel wel eens over heen gaan. Maar zooveel hebben we van het veilen der snijbloemen hier ter plaatse toch wel geleerd, dat daartegenover staat, dat in tijden van groote vraag ook de prijzen stijgen. En ontvangt tegenwoordig nog wel iedereen de 8 centen per stuk, ook hij, die maar een middelmatigen pot teelt, in tijden dat de handel niet al te vlot is? We zetten er nog een groot vraagteeken achter. Een groot voordeel van ’t veilen voor de vakkundige kweekers is ook, dat de qualiteit van ’t product betaald wordt; dit feit is dagelijks waar te nemen.

Een bezwaar voor sommigen is, dat het product zich slecht leent om te worden geveild. We wijzen slechts op de snijbloemen en herinneren er aan hoe groote bezwaren tegen liet veilen daarvan werden aangevoerd en dit betrof een artikel, veel teerder dan de potplanten. Ook de bezwaren betreffende aanvoer en aflevering, ze zouden blijken zeer gemakkelijk op te lossen te zijn.