2® Jaargang.

2 October 1914.

453

DE TUINBOUW

Officieel Orgaan van den Nederlandschen Tuinbouwraad

ONDER REDACTIE VAN C. VAN LENNEP, SECRETARIS VAN DEN N. T. R.

ABONNEMENTSPRIJS. Dit blad verschijnt wekelijks en wordt, tegen be- taling van f 1.50 P. jaar, franco toegezonden aan de leden der aangesloten vereenigingen. Voor , ..Si p„ to,. „.nJ A

Redactie: Molenstraat 15. Telefoon Haag 781. Administratie: C. L. BOUCHER, – T...(0„ e..* iè«o.

CONTRACT-AD VERTENTIËN. wende menzich uitsluitend tot D. BERREKLOÜW Lomanstr. W te Arnsterdam, Telefoon Zuid No. 2979

Niet-OfTicieel Gedeelte.

Kolennood in verband met de crisis.

Amsterdam f 25.85 f 28.45 f 19.05 Gouda „ 25.45 „ 28.05 Den Haag „ 26.85 „ 24.85 Nijmegen „ 19.45 Rotterdam D. P. „ 25.25 „ 22.75 „ 18.45 Rotterdam M. „ 25.85 „ 28.45 „ 19.05 Utrecht „ 23.25 „ 21.45

Van verschillende zijden bereikten het Secretariaat van den N. T. R. berichten, dat, in verband met den oorlogstoestand, de contracten voor levering van gietcokes niet nagekomen werden.

Waar zelfs in normale jaren de aflevering dikwerf belangrijke vertraging ondervindt, had het Secretariaat reeds eerder de aandacht van de Regeering alsmede van de betrokken lichamen op deze aangelegenheid gevestigd, want al ondervinden de kweekers toch reeds veel schade van den huldigen toestand, het behoeft geen betoog, dat het werk in de kweekerijen. niet stil mag blijven liggen en dat er in elk geval onderhouden zal moeten worden, wat er te onderhouden valt.

Wel worden thans wederom gietcokes ingevoerd, maar zoolang er oorlog is, moet men er op blijven rekenen, dat eiken dag opnieuw eene stagnatie in dien toevoer in kan treden en is het verstandig na te gaan of de kolenmijnen in Limburg in deze niet kunnen leveren, wat de kweekers noodig hebben.

Reeds voor een tweetal weken richtte het Secretariaat dan ook te dezer zake een rondschrijven aan de bloemisten-organisaties, die allereerst bedoelde klachten hadden geuit, doch, waar ook in andere bedrijven en met name in de warmoezerij dikwerf brandstoffen noodig zijn, leek het ons niet ongewenscht het volgende meer algemeen onder de aandacht van de tuinbouwers te brengen:

Het is bekend, dat gewasschen Wilhelmina-nootjes No. 1, afmeting 50/80 een uitnemende brandstof vormen, die in vele ovens de bedoelde gietcokes kan vervangen.

Het Handelsbureau der Staatsmijnen in Limburg bood bij schrijven van 16 September deze nootjes vrijblijvend aan tegen f 185. per 10 ton loco mijn, welke prijs, zooals men ons nog heden telefonisch mededeelde, dezelfde gebleven is.

Per 10 ton bedraagt voorts de vracht van de mijn „Wilhelmina” tot onderstaande stations:

in hoeveelheden van 45 ton. 100 ton. per 10 ton.

Het ligt wellicht op den weg van kweekers in een zelfde streek of plaats wonend, zich in deze aaneen te sluiten, ten einde voor gezamenlijke rekening brandstoffen te betrekken.

’s-Gravenhage, 1 Oct. 1914.

Expeditie-voorschriften.

VIL

Voor den invoer van planten in Canada zijn geen certificaten van den Phytopathologischen Dienst van noode, al worden zij wel eens gebruikt. Zonder dat een certificaat eene zending begeleidt, mogen uit den aard der zaak ook geen „copy-certificates” op de kisten worden bevestigd. „Tags” zijn evenmin noodig, maar wel moet, bij gemis van deze papieren op de colli, op deze de plaats van bestemming worden vermeld, wanneer de zendingen niet in eene Canadeesche haven worden ontscheept maar over land via de Vereenigde Staten in Canada worden ingevoerd. In het vorige artikel is er reeds op gewezen, dat de Amerikaansche spoorwegmaatschappijen zulks eischen.

Boomkweekerij-artikelen, waaronder zpn begrepen: boomen, heesters, planten, wijnstokken, griffels, entrijzen, stekken en knoppen, mogen slechts langs bepaalde havens en op bepaalde tijden worden ingevoerd, en wel als volgt:

Halifax, Montreal en Sherbrooke van 15 September tot 15 Mei; Vancouver en Niagara Palis van 1 October tot 1 Mei; Winnipeg en St. John in het voorjaar van 15 Maart tot 15 Mei en in den herfst van 7 October tot 7 December; Windsor en St. Johns in het voorjaar van 15 Maart tot 15 Mei en in het najaar van 26 September tot 7 December. In deze plaatsen worden de geïmporteerde gewassen met blauwzuurdamp berookt, waarvan