geschiedde den 6'*®“ September 1623. *) En niet slechts Maarsbergen, maar ook al de andere goederen van Berne, buiten de provincie Holland gelegen, ontving V. d. Boucborst in ammodiatie voor /■ 800.— ’sjaars, mits bij die zou houden buiten confiscatie; en den 24sten December van hetzelfde jaar werd bij gemachtigd anderen te substitueeren met gelijke macht. Nog meer, den October 1624, werden aan gemelden beer, op zijn verzoek, de goederen van Maarsbergen in eigendom gegeven, mits bij daartegen aan de Edelgrootmogenden zou afstaan een equivalent van landerijen in de provincie van Holland en die maken van gelijke natuur.

Dit alles hadden de Gecommitteerde Baden van Holl. en Westvr. aldus bedongen zonder voorweten van den abt van Berne en ondanks de hoop, die hem gegeven was, op bet behoud zijner goederen, voor bet bewerken van een onderling verdrag van surcéance tusscben prins Maurits en de Infante van Spanje, en wederom de verlenging van dat bedrag, zooals t. a. p. in extenso is medegedeeld. *)

Dit alles bad evenwel maar voor een gedeelte zijn gevolg; want de abt van Berne bracht bet wederom zoo ver, dat V. d. Boucborst zijne banden moest terugtrekken van de abdijgoederen, alleenlijk Maarsbergen uiigezonderd, als „egheen contributie subject wesende”, schrijft Jacob Vercuylen, daardoor te kennen gevende,

Was het dezelfde persoon ofwel de erfgenaam van Van der Bouchorst? De naam van Nic. v. d. Boucborst wordt evenwel nog gevonden 12 Maart 1636, wanneer een apostille der Staten-Gen. door hem is geparapheerd.

') 2) 3) Resolutiën der Gecom. Raden.

->) Blz. 201—221.