dragen sich alhier wederomme by ons in syn olden dienst begeven.”

De pastoor begaf zich van Kampen naar zijn Vaderstad ’s Hertogenbosch, waar hij nog in hetzelfde jaar 1580 tot pastoor van St. Jacob werd aangesteld. Keeds in 1581 werd hij tot kanunnik van St. Jan verheven en in 1594 ontving hij de waardigheid van Plebaan der Kathedraal. Toen hij zijn einde voelde naderen stichtte hij den 3 October 1603 te Leuven aan het Standonck’s Gollegie eene beurs van 73 gulden voor de Philosophie en Godgeleerdheid. Mocht de regent van Standonck de stichting en het collatie-recht niet aannemen, zooals gebeurde, dan diende de beurs voor een theologant aan de Universiteit van Leuven of Douay en de oudste bloedverwant deed de begeving. Na de bloedverwanten hadden Bosschenaars recht op de beurs, die in 1840, uit twee stukken land onder Dungen en Berlikum, 74 gulden opbracht en destijds door een protestant werd genoten.

Kort daarop op bet feest der H. Apostelen Simon en Judas 1603 overleed de laatste Pastoor van Kampen de geleerde en ijverige priester Johannes Havens. Zijn stoffelijk overschot rust in de oude St. Jacobskerk te sHertogenbosch. Op zijn grafsteen beitelde men dit opschrift.

Memoriae avitae eximii viri Domini et magistri Joannis Havens primum pastoris hujus Ecclesia deinde Cathedralis Johannis Evangelistae Oanonici et Plebani vigilantissimi, cujus eruditionem academiae, facundiam templa, integritatem vitae omnis ordo veneratus est. Vixit anno CIO . 10 . GUI V Kal. Novembres.

B. P. Vblthuysen,

Hertme,

Pastoor.

14 Aug. 1895.