HET PLATINA.

29

zeggen, dat wij hier aan de grens van het „wonder" staan.

In de eerste plaats heeft platina de merkwaardige eigenschap in de gloeihitte waterstofgas op te nemen en het na afkoeling vast te houden; is het platina vast, dan neemt het vijfmaal zijn volume waterstof op, in gesmolten toestand veel meer. In fijn verdeelden vorm absorbeert het platina niet alleen waterstof, maar ook bijna alle andere gassen; om het in dien fijn verdeelden toestand te verkrijgen, maakt men een oplossing van platina in koningswater en slaat het metaal daaruit neer door toevoeging van salmiak; men verkrijgt dan een geel precipitaat, dat, na gegloeid te zijn, zuiver platina achterlaat in fijn verdeelden, zwamachtigen vorm, dat dan ook onder den naam van platinazwam bekend is. In dezen toestand kan het platina enorme hoeveelheden gassen absorbeeren.

Nog sterker werkt in dit opzicht het verwante palladium; bij normalen druk kan het 873maal zijn volume aan waterstof en tot lOOOmaal zijn volume zuurstof in zich opnemen en verdichten. Wanneer men onder gewone omstandigheden, d.i. zonder hulp van platinametalen, zuurstof in dezelfde mate wilde verdichten, zou men een druk van 300 atmospheren moeten uitoefenen en een temperatuurverlaging tot 140 graden onder nul verwekken; eerst dan zou het gas vloeibaar worden.

In verband met deze eigenschap staat het vermogen van waterstofgas, om door gloeiend platina-metaal heen te dringen, b.v. door de wanden van een gloeiende platinabuis te diffundeeren.

Br schijnen goede gronden te bestaan om het gas, dat in platina opgenomen is, tot op zekere hoogte als in het metaal „opgelost" te beschouwen. Een scheikundige reactie tusschen twee lichamen heeft veel sneller en vollediger plaats, als deze in opgelosten toestand verkeeren; brengt men nu platinazwam in een mengsel van gassen, die in staat zijn zich met elkaar te verbinden, dan heeft er vaak een hevige en snel verloopende reactie tusschen die gassen plaats, die zonder aanwezigheid van het metaal, of niet, of zeer langzaam zou hebben plaats gehad. Dit vermogen van het platina, om alleen door zijn tegenwoordigheid de reactiën in