DE POTASCHJACHT IN DE VEREENIGDE STATEN.

333'

zullen weeren of ten minste de mededinging er voor zeer zullen bemoeilijken.

Heeft men eens werkelijk in Amerika eene voldoende boeveelheid kali gevonden, dan zal dit in financieel opzicht grooter voordeden opleveren dan eenig goudveld ter wereld.

Het is eigenlijk een zeer verbazingwekkend of, juister gezegd, bijna ongeloofelijk feit, dat terwijl potasch een van de meest algemeen in zeer groote hoeveelheden verspreide bestanddeelen der aardkorst is, men alleen in Staszfurt en enkele andere plaatsen in de Pruisische provincie Saksen deze grondstof in een voor den landbouw bruikbaren toestand zou aantreffen.

Over het geheele grondgebied der Vereenigde Staten verspreid, vindt men geheele bergketenen van potassiumhoudenden steen, die echter de natuur, als het ware om den mensch tot vindingrijkheid te prikkelen, daar heeft gedeponeerd in onoplosbaren toestand, waardoor zij voor den landbouw onbruikbaar is.1 Evenals de schipbreukeling op een klip in den oceaan uitriep: „Water, water overal, maar geen druppel om te drinken!" zou ook de Amerikaansche boer kunnen klagen: „Potasch, potasch overal, maar geen zakvol om mijn land te bemesten! Aan de chemisten moet dus de opdracht worden gesteld, eene uit een oeconomisch oogpunt aanbevelenswaardige manier te vinden om uit onze rotslagen oplosbare kaliumzouten af te zonderen.

Maar er is nog iets anders. De beddingen van kaliumzouten in Duitschland zijn daar in vroegere geologische tijdperken bezonken uit water, dat door verweering van rotsen met die zouten bezwangerd was. Terwijl dit aan den eenen kant de chemisten er toe leidt zich af te vragen hoe ze die verweeringsprocessen kunstmatig zouden kunnen nabootsen,

1) Hiermede wordt bedoeld, dat uit de bedoelde gebergten geen oplosbare kaliumzouten mechanisch kunnen worden afgezonderd. De chemisten zijn wel zeer goed in staat de mineralen uit die gebergten te ontleden en daaruit kaliumzouten en kali af te zonderen, maar tot dusver alleen volgens procédé's die veel te duur zijn om tot het bereiden van meststoffen te kunnen worden gevolgd.