276

UIT JAPANS MYTHOLOGIE EN GESCHIEDENIS.

kudden van tamme herten in volkomen veiligheid weiden, het groene grasveld, dat in het voorjaar met een kleed van roode azalea's schittert: dit alles te zamen vormt thans evenals vóór duizend jaren een van de schoonste der vele tafereelen van schilderachtige bekoorlijkheid, die natuurliefhebbers in Japan kunnen vinden.

Také Mika Dzoetsji, een der gezanten, die uit den hemel waren gezonden om den weg naar de aarde voor den kleinzoon van de Zonnegodin voor te bereiden, reed hier eens op een wit hert en alles wat hij aantrof, behaagde hem in die mate, dat hij deze plaats tot zijn aardsch verblijf maakte, in vereeniging met den god Ama Tsoe Koyané, die Ninigi bij zijne nederdaling vergezelde.1 Ter eere van cleze goden werd in 767 de tempel van Kasoega gebouwd, die er nog staat. Een grootere tempel is echter Todaiji, gesticht door keizer Sjomoe (724—749), die, zelf het Boeddhisme toegedaan, krachtig tot verspreiding er van werd aangezet door zijne echtgenoote, eene vrouw, die als eene der grootste vrouwelijke persoonlijkheden in de Japansche geschiedenis beschouwd wordt.

Hare trekken waren schoon en haar gelaatskleur zoo fraai, dat zij onder den naam van keizerin Komiyo (Pracht) bekend stond. Zij wendde al haar invloed aan ter verspreiding en vereering van het Boeddhisme en tot de oprichting en verrijking van tempels, niet alleen in de hoofdstad, maar door het geheele Rijk. In elke provincie werden door haar twee tempels gebouwd en ingericht: de eene werd door monniken, de andere door nonnen bediend, en godsdienstzin werd het wachtwoord om aan het Hof in de gunst te komen.

Men verhaalt, dat zij 1000 menschen, waarvan de laatste een leproos was, eigenhandig waschte en dat het afzichtelijk uiterlijk van dezen haar niet van het volbrengen harer taak afschrikte. Toen zij gereed was, genas de leproos op wonderbaarlijke wijze van al zijne zweren.

Het is jammer te moeten mededeelen, dat de vroomheid

1) Hierboven (bladz. 123) werd deze volgeling van Ninigi Nakatomi genoemd. Met de twee namen is dezelfde peivoon bedoeld.