RAUWE KOST.

101

in welke mate ook de mensch voor het krijgen van kanker op deze wijze vatbaar is. Deze hygiënische beschouwingen kunnen tot waarschuwing strekken, rauwe kost zonder eenig voorbehoud te gebruiken. Naar onze meening zijn er nog, bij de bijna onmogelijke controle op eetwaren (men denke maar bij den wereldhandel in eetbare rauwe stoffen aan plaats van afkomst, oogst en verpakking) van hygiënisch standpunt ernstige bedenkingen te opperen tegen een algemeen gebruik van rauwe kost. Uit hygiënisch oogpunt beschouwd, is het ijveren voor het gebruik van rauwe kost als gezondste voeding in de geschiedenis van de cultuur een achteruitgang.

2. Uit economisch oogpunt beschouwd, is propaganda voor een veel grooter verbruik van fruit voor vele Europeesche landen een onmogelijkheid. Reeds nu kan de behoefte aan fruit door de opbrengst van inheemsche producten op verre na niet gedekt worden. Bij slechte oogsten is dat tekort buitengewoon groot. Dit blijkt soms duidelijk uit den hoogen prijs van sommige vruchten. De invoer verhoogt nu reeds aanmerkelijk de uitgaven. De inheemsche productie zoo op te voeren, dat ze in de behoefte voorziet, is dus van groot belang. Dit gaat echter niet zoo snel als men zou wenschen en kan in vele jaren, ja, misschien wel in tientallen van jaren, nog niet bereikt worden.