BESCHERMING TEGEN GIFGASSEN

zuurstofgehalte in de in te ademen lucht onder een bepaalde waarde komt, een vernuftig bedacht mechanisme nieuwe zuurstof laat toestroomen. Andere apparaten werken zonder deze automatische zuurstofregulatie. Hierbij stroomt steeds een bepaalde hoeveelheid zuurstof toe, die bij zeer groot zuurstofverbruik van den drager van het apparaat, wat wel voorkomt bij groote lichamelijke inspanning, door bedienen van een drukknop vergroot kan worden. De zuurstofdrukapparaten worden voor den duur van één tot twee uur gefabriceerd.

Onlangs zijn bruikbare zuurstofapparaten uitgedacht, waarbij de zuurstof in gebonden vorm wordt meegevoerd. Men gebruikt als zuurstof afgevende stof natriumsuperoxyde, dat bij het in aanraking komen met koolzuur en het vocht van de uitgeademde lucht langzaam zuurstof afgeeft. Deze apparaten hebben o.a. tot nu toe nog het nadeel, dat er onmiddellijk voor het gebruik eerst eenige malen in geademd moet worden, voor ze beginnen te werken, wat uit den aard der zaak eenigen tijd duurt. De slangapparaten zijn ook weer van eenige beteekenis geworden. Men gebruikt ze nu nog slechts voor zeer bepaalde doeleinden, zooals voor het schoonmaken van tanks, in putten en op al dergelijke plaatsen, waar het gifgasgevaar in afmetingen nauw begrensd is, zoodat dus het uiteinde van de slang absoluut in versche lucht ligt.

Steeds meer heeft men de aandacht gericht op de groepsgewijze bescherming van het volk door middel van gasdicht gemaakte ruimten. Men kan niet beweren, dat er al een uiteindelijke oplossing is gevonden; de vele voorstellen voor tijdelijk in te richten beschuttingsruimten moeten voor het grootste deel nog beproefd worden. Een moeilijkheid ligt in het tweeledige doel, dat met zoo'n ruimte moet worden bereikt, nl. beschermen tegen gifstoffen en tegelijk zooveel mogelijk bomvrij zijn. Al bij de vraag: „Waar in het huis moet de beschuttende ruimte worden ingericht?" komen er moeilijkheden. De betrekkelijk meest gunstige ligging voor zoo'n ruimte als bescherming tegen gifgassen is op de derde of vierde verdieping van het woonhuis; terwijl men echter voor scherven van bommen het veiligst in de kelders is.

De Rus Pawlow beschouwt het trappenhuis als de ge-