AAN BANDEN IS GELEGD

de Directie van de Coöperatieve-Unie bekend, dat de prijs van de margarinetrust hooger was dan gerechtvaardigd werd door de zelfkosten. De Directie trachtte aanvankelijk de trust door overreding er toe te brengen, haar prijzen te laten zakken. Daarna werd het beproefd met een dreigement: de Unie zou zelf de margarine-fabricage ter hand nemen, wanneer de prijzen niet verlaagd werden.

Niet dat de directeuren van de coöperatieve vereenigingen er zoo bizonder op gesteld waren, om zelf margarine te gaan maken; hun eenige bedoeling was om te komen tot billijkere prijzen en betere kwaliteit. De trust liet hunne verzoeken onbeantwoord, want de Unie had haar sporen op het gebied van fabricage nog niet verdiend. Ten slotte, in 1921, gaf de Unie gevolg aan haar herhaalde dreigementen en bouwde een margarine-fabriek. Deze moest reeds eenige malen uitgebreid worden, zoodat zij thans de grootste en modernste van haar soort in het geheele land is. En de margarine-trust verloor spoedig terrein, zooals te merken was aan achtereenvolgende prijsverlagingen, waarvan het geheele publiek profiteerde.

Bij de meel-fabricage braken de coöperatoren het monopolie van een andere trust op dezelfde manier. Thans bezit de Unie de grootste molens.

In Zweden kan men het des winters niet zonder overschoenen stellen, en de Coöperatieve Unie kwam vervolgens in conflict met een trust, die sedert lang de prijzen van dit onmisbare artikel op een onredelijk hoog peil gehouden had. Ditmaal was de eerste stap van de Unie het rondzenden van een circulaire, waarbij het publiek om bijdragen werd verzocht voor een fonds om een fabriek op te richten. Deze maatregel alleen was voor de trust reeds voldoende om den prijs van overschoenen met meer dan vijftig Amerikaansche centen per paar te verlagen. De Directie van de Unie voelde evenwel, dat zelfs deze verlaging den prijs nog niet bracht op een cijfer, gebaseerd op een redelijke verhouding tusschen de zelfkosten en den verkoopprijs, en derhalve zette de Unie de oprichting van nog een tweede fabriek door.

Nog sprekender is het succes van de Unie door de verbruikers te verlossen uit den greep van het internationale electrische-lampen-kartel. In 1928 werd een enquête gehouden