DE KWESTIE VAN HET SAARGEBIED

men de Saarlanders de Musspreussen, dat wil zeggen de „ Pruisen-tegen-wil-en-dank", en het Saargebied het Franzosennest, dat wil zeggen het „Fransche nest". Tegenwoordig nog wordt men, wanneer men door de straten van Sarrebruck loopt, getroffen door het zeer groote aantal Fransche namen, die men op de winkelpuien ziet.

Toen het uur der onderhandelingen kwam, die leidden tot het verdrag van Versailles, op een tijdstip, waarop Duitschland tot in onderdeden de voorwaarden had bestudeerd, die het ons ingeval van overwinning dacht op te leggen, hadden wij onzerzijds aan niets gedacht. Tijdens den oorlog hebben wij ons niet over het Saargebied uitgelaten, en nu is het die nalatigheid, welke de houding van President Wilson in den loop der onderhandelingen bepaalde.

De onderhandelaars konden gedurende tien dagen niet tot overeenstemming komen en op sommige oogenblikken dreigde dit zelfs op een conflict uit te loopen.

Zonder in bijzonderheden te treden omtrent die onderhandelingen of de nota's waartoe zij aanleiding gaven, breng ik slechts in herinnering, dat President Wilson den 3isten Maart 1919, tijdens de zitting der Vier, de overdracht van den eigendom der mijnen aan Frankrijk toestond, als tegenwicht van de verwoestingen, in den oorlog in de Fransche mijnen van het Noorden aangericht.

Den ioden April werd de Raad het over den definitieven tekst eens. Deze schreef voor, dat vijftien jaar na het in werking treden van het verdrag de bevolking zich door plebisciet zou kunnen uitspreken over de vraag, of zij zou willen terugkeeren tot Duitschland dan wel geannexeerd worden door Frankrijk of blijven onder den status qüo, onder bescherming van den Volkenbond. Op het oogenblik is het dan ook de Volkenbond, die het Saargebied bestuurt, het eenige gebied in de wereld, dat door het organisme van Genève wordt beheerd.

Een regeeringscommissie, bestaande uit Knox, voorzitter, Morize, Fransch vertegenwoordiger, Ehrenrodt, een Fin, Zoricic, een Joegoslav, en Kossmann, een Saarlander, vormt een ministerraad, die alle besluiten neemt, welke den raad