DE SPECTRAALANALYSE IN DE MEDISCHE WETENSCHAP

al deze elementen scherp naast elkaar aangeeft. Dezelfde spectraallijnen treden op, wanneer deze dampen van een element tot licht uitstralen worden gebracht door electrische ontlading in de electrische booglamp of in een metaaldamplamp — waarvan de kwikdamplamp als kunstmatige hoogtezon, de natriumlamp voor straatbelichting praktische toepassing hebben verkregen — of wel in de Geisslersche buizen van de kleurige reclame-lichtbuizen.

Uit de spectraallijnen van een lichtgevend gas kan men dus den aard van de in de lichtbron licht uitstralende chemische atomen bepalen. Dit is de wetenschap, waartoe Gustav Kirchhoff en Robert Bunsen in den winter van 1858 en 1859 kwamen en die in de volgende jaren de schoonste vruchten opleverde: Uit het optreden van eerder nimmer waargenomen spectraallijnen bij het gloeien van mineraalwaterresten en van ertsen ontdekte men het bestaan van destijds onbekende elementen; zoo werden het rubidium en het caesium, het thallium en het germanium, het gallium, het indium, enz. ontdekt en eerst in den laatsten tijd — met in principe gelijke methoden, doch onder toepassing van het röntgenspectrum — het hafnium, het rhenium en het masurium.

Van het meeste belang achtten Bunsen en Kirchhoff de groote gevoeligheid van de nu gegrondveste spectraalanalyse. Wij weten tegenwoordig, dat wij met verbeterde methoden door haar ongeloofelij k kleine hoeveelheden kunnen aantoonen, die zelfs onder één honderdmillioenste gram liggen. En bovendien heeft de methode het groote voordeel boven de chemische analyse, dat de erkenning van een element snel, zonder de tijdroovende chemische manipulaties plaats vindt en dat zij niet tot misverstand leiden zal, daar ieder element aan één, dikwijls ook aan meerdere, zeer bepaalde, slechts hem toekomende spectraallijnen herkend wordt.

Toch vond de methode geen verbreiding, omdat zij niet te verwijderen moeilijkheden opleverde en in het bijzonder zelfs geen grove quantitatieve beteekenis aan het spectrogram kon worden gegeven. Dit is nu ongeveer 10 jaren geleden gewijzigd, toen men de tusschen 1860 en 1920 verkregen physische inzichten betreffende de oorzaak van het ontstaan van de uitstra-