SPORT IN BEELD/DE REVUE DÉR SPORTEN

EEN PRAATJE MET ALBERT HEYNNEMAN

(de oud-recordhouder verspringen die... nog nimmer rookte.) Lid van de imaginaire club „Zij die geen haast hebben

A. E. Heynneman. Voor hoeveel K.N. A.U. leden van het moment is dit méér dan een klank?

Dezer dagen stond hij plotseling voor mij, nadat ik hem in twaalf jaar niet gezien had. En natuurlijk heb ik met Al bert Heynneman eens over oude en nieuwe athletiektoestanden gepraat.

Hoe ,,Boeng" debuteerde.

Ab Heynneman, zijn tijdgenooten ook bekend als „Boeng", kwam voor het eerst in 1916 in een athletiekwedstrijd uit, hij liep toen voor de athletiekclub van de Grenadiers en Jagers, de arena was het middenveld van de toenmalige Scheveningsche wielerbaan en van zijn concurrenten herinnert hij zich nog de naam Duiker.

Daarop volgde de Nationale Olympische Spelen in 1916 te Amsterdam gehouden. Inmiddels was hij de kleuren van het Haagsche„Vlugen Lenig" gaan verdedigen, hetgeen hij tot 23 Juli 1923 deed. Hij kreeg toen „troubles" met zijn club, o.m. over de aankomst op de 200 Mtr van de op dien dag op Houtrust gehouden P.H. Bekerwedstrijden. H a r r y Broos was eerste, Heynneman tweede en zijn clubgenoot Harry van Rappard derde. ManusvanThiel.de bekende H.B.S. voetballer, was jury van aankomst en maakte het abuis Rappard als tweede te zien. Heynneman was „snel", reeds een week later kwam hij te Brussel uit onder de door hem zelf gecreëerde kleuren van „De Trekvogels", welke organisatie eerst in Sept. d.a.v. door hem metHarryBroos, HarrydeKey-

zer, Piet de Boer, Henk de M i k e.a. definitief werd opgericht. Men zal zich herinneren dat de beide Harry's binnen Nederland nimmer de Trekvogelkleuren hebben verdedigd.

Naar Indië.

Zijn afscheid van de Hollandsche athletiek vond plaats tijdens de Sveriges Idrottsspel in 1923 te Göthenborg gehouden, waarna hij naar Indië vertrok.

Kort voor zijn vertrek bracht J b. Boot tijdens Holland-België, in het Sparta Stadion te Rotterdam gehouden, het Nederlandsch record verspringen van Heynneman van 6,90 op 6,905 Mtr. Vechter als „Boeng" was, werd zijn eerste werk in Indië te laten zien, dat hij nog steeds de beste Nederlandsche ver-sprin ger was. In 1924 tijdens de wedstrijden van T.H.O.R. te Soerabaya sprong hij 7,22 Mtr, welke prestatie nog heden ten

Toen Albert Edouard Heineman nog boven de 7 meter sprong.

dage als record van de Indische Athletiek Unie geldt.

In Europa heeft hij ook nog 7,19 Mtr gesprongen, dat was in 1922 te Rechlinghausen, toen hij met „Vlug en Lenig' in Duitschland toerde, doch destijds kon men met uitzondering van de O.S. geen records buiten Nederland maken. Zijn 6,90 Mtr prestatie deed hij reeds in 1918 té Wormerveer, met o.m. Sint als tegenstander. Geen wonder dan ook dat mijn vraaggesprekslachtoffer weinig bewondering kon hebben voor de Hollandsche verspringprestaties 1935.

In 1920 maakte hij ook deel uit van de bekende „Hollandia" afvaardiging naar de Antwerpsche Olympische Spelen, de Hollandsche équipe was toen dermate V. E. L. getint dat op een vaantje met de bekende rood-zwarte ster „Olympiade Antwerpen 1920" was geborduurd. (Heynneman, Wezepoel, van Rappard, Boven s en v. d. Wel, Paulen toen voor „Haarlem" uitkomende, J. C. de Vries de kleuren van Z.A.C. nog dragende en Schotte en Gubbels de beide snelwandelaars).

In recordploegen.

Voorts maakte hij deel uit van de V. E. L. recordestafetteploeg 4 X 100 Mtr in 44,3 sec, 14 Sept. 1919 te Amsterdam gemaakt in samenwerking met L. H. C.

Rsron Randwück, J- Cloos en

B. V e r w a a I en van de 4 X 200 Mtr V.E.L. recordestafetteploeg, 22 Mei 1921 bij het 20-jarig bestaan van de K.N.A.U. op het H.V.V. veld te den Haag gevestigd met I min. 35,4 sec, te zamen met C h. Bovens, C. W. A. W:zepoel en H. M. M. v a n R a p p a r e. Deze records lijken thans verre van .records", doch men vergete niet dat mer toen nog geen sintelbanen kende. Zoo werd het 1925, dus zes jaar later, alvcrens „Haarlem" 0,1 sec. van het 4 X !Q) Mrt record afk'nibbelde en zelfs I92c voordat V.E.L. zelve het andere recordcot I min. 32 sec. terug bracht.

Inmiddels was ook WimtoeWater dit „interview" met ieynneman komen bijwonen. Deze V.:.L. hoogspringer sprong voor het liMt in 1922 bij het kampioenschap hoogspringen dat te Zutphen was „gedistribieerd". Hij was nog alleen met Wim Beslover toen hij ongelukkig neerkwam eneen gecompliceerde beenbreuk kreeg.

Eerst nu werd he een vraaggesprek in den waren zin <es noords. Weet je nog van Praag? W^r zit tegenwoordig X? enz. waren n\£ 'an de lucht en heel wat namen di< pheel van het tooneel verdwenen zij1 wamen weer ter tafel. Ik noteerde het volgende: In 1922 te Recklinghs'sei deed „Boeng" aan een driekamp lOCMr-vermet en speer deel. De 100 M. vfnAU in '0.8 sec, hij sprong 7 19 Mtr ve,erhad toen zooveel punten, dat den wise~>rijs hem niet meer kon ontgaan, dchr|ij moest noS speerwerpen ook. En dc ^s nu juist niet ziJn <f°n"De eerst; 'orpen waren of ongeldig of blever °der de 30 Mtr, zoodat ze met 0 pjnt1 werden gehonoreerd; een c|ubgencot»af een kleine wenk en er kwam ein orP welke punten opleverde. De hoK('evan c'en PrÜs' ^e West-Duitscher pa fe r, deed daarop alle mogelijke moeite ° Heynneman te bewegen den yvissprijs niet te accepteeren, hetgeen zen prettigen indruk maakte, dat na ;rtien jaren zoowel toe Water als Heyeman de naam van dezen „sportman" g wisten.

vVijebben in gedachten nog eens de trips ar Munster, Recklinghausen, Düsseldc Frankfort en Praag overgedaan, in 19stond te Münster met vette letters jn ^dagbladen H o u b e n—H e y n n em aen Preussen Crefeld—Vlug en Lenig. Deaudenplakploeg van U.D. met Keide Ebeling, Koning, Cloos, V waal, Grijseels, Jobst, Pee-

(Vervo/g pag. 5 laatste kolom)

4