Liever getrouwd dan burgemeester.

De familie van Krachten was in de XVIe eeuw te Roermond in vollen bloei. Zij bezat groote goederen in het Ampt van Montfort, in Maasbracht, in Echt, Beesel, St. Odiliƫnberg en een huis aan de Markt te Roermond. Zij was door huwelijk verbonden aan de van Dursdaill van Spyk, aan de van Olmussen genannt Muistro, aan de Hoeufft, aan de Keverbergh, Coc, Behr, van Lom, van Wessem en men vindt nog grafsteenen met haar familiewapen voorzien in Munster en Kathedraal. Ook in leenactenboeken van Gelderland komen de van Krachtens herhaaldelijk voor. In de Roermondsche papieren vindt men den naam dikwijls onder de schepenen, raadsverwanten en burgemeesters en ook in de memorieboeken der Roermondsche Kerkelijke Gestichten.

Een groote grafsteen ligt nog in de Munsterkerk met het omschrift: Memento mori 1611 den 22 October is der edel erentfeste Joannes van Dursdaill gestorven. Godt wil der seelen genadich sein. In het midden staat het opschrift Anno 1609 den Hen Sept. ist die Edle und Erentreiche Joffer Elisabeth van Kruchten gestorven. Good gnadt die Seel.

De van Kruchten's hadden naar de zede dier tijden de eerste beambtenplaatsen in bezit. De vader Dirk van Kruchten, getrouwd met Mechel van Lom, was schout; daarom werd zijn zoon Arnold Johan het ook in 1584. Zijn broeder Lambert van Kruchten moest echter weinig van eerepostjes hebben en toen hij tot burgemeester benoemd werd, trok hij er van door naar Venlo en trouwde daar als middel tegen den schrik, dat hij zoo maar burgemeester moest worden, met een adellijke dame Maria van Hushoven of van de Wijer, die hem wel erg lief voorgekomen moet zijn, daar ze zes roode hartjes in haar wapen had. Dit vreemde geval, dat een echte Roermondenaar verhuist om geen burgemeester te worden, willen wij uit de origineele stukken vertellen en er bij zeggen, dat 't hem trots zijn trouwen niet gelukte en hij toch burgervader moest worden, 't Schijnt hem nog al medegevallen te zijn, want later in 1565 en 1570 werd hij 't wederom en nam het toen heel gemoedelijk aan. De notitie draagt tot opschrift: Strijd over het niet aannemen