DE BOEKENTAFEL.

<so;j

Brusse heeft goed gedaan met dit boek te schrijven, want hoevelen zullen er niet zijn, die na dit brok jeugdige misdaad te hebben medegevoeld en medebegrepen, zich zullen hebben opgewekt gevoeld om voortaan anders, d.i. zachter te oordeelen.

De groote, zoo op 't eerste gezicht niet dadelijk gevoelde invloed ten goede, die van „Boefje" uitgaat, is dat het leert liefhebben.

* *

— „ACHTER DE COULISSEN" door M. J. BRUSSE (Uitgave van W. L. Brusse te Rotterdam), j

Dit werk van den auteur van „Boefje" is vroeger j artikelsgewijze in de „Nieuwe Rotterdamsche Courant" onder den titel van „Uit het Leven" verschenen.

Aangezien dit blad zeer veel gelezen wordt, zullen velen deze beschrijving van het lief en leed — maar ! vooral van het leed — der beklagenswaardige artiesten van café-chantant, tingeltangel en muziekhol al reeds kennen.

Maar daar weinigen zulke kranten bewaren en ze nu alles bijeen knnnen vinden, zal 't zeker niet aan liefhebbers ontbreken het boek te willen bezitten, om nog eens op hun gemak van Brusse's beschrijvingsen evokatietalent te kunnen genieten, en door hem gebracht te worden in een wereldje, dat men slechts van den anderen kant van het voetlicht kent.

Isaak Israëls maakte een omslagteekening voor dit boek: — een vrouwelijke artiest, die zich aan 't „schminken" is.

*

— „UIT DE GEDENKSCHRIFTEN VAN EEN \ SCHOOLJONGEN" door HENDRIK EBEN. (Joh. H. Been); geïllustreerd door J. B. Heukelom. (Uitgave van S. L. van Looy te Amsterdam).

Joh. Been is al een paar jaar een vriend van onze leestafel. Voor hem zijn we altijd thuis; nooit vindt i hij bij ons belet. En al hebben we 't nog zoo druk en J al wachten nog zooveel boeken op een beurt om ge-

lezen te worden, voor hem hebben we altijd een oogenblik over; we weten het steeds voor hem nog wel uit te breken.

Nauwelijks hebben we ons dan aan de lektuur van een zijner boeken gezet, of hij heeft ons gevangen in de charmes van zijn causeurstalent. En of 't een zoogenaamd „jongens"-boek dan wel iets anders is, 't komt er niets op aan; we lezen alles van hem.

Gaf hij het vorig jaar „Drie jongens op reis" (een reisje naar België) uit, zijn „Gedenkschriften", door een schooljongen in den ik-toon geschreven, en die nu het licht zagen, zullen er ongetwijfeld even goed als zijn vorige boeken ingaan. Benijdenswaardig talent, dat van Joh. Been.

*

* *

— KUNST EN MAATSCHAPPIJ, lezingen van WILLIAM MORRIS, vertaald door Mevr. Hugenholtz-Zeeven, van een levensschets voorzien door Henri Polak. (Uitgave A. B. Soep te Amsterdam).

We ontvingen dit boëk te laat, om het nog deze maand uitvoerig te bespreken; we zijn echter stellig voornemens er in bizonderheden op terug te komen.

We moeten er ons dus toe bepalen de verschijning dezer nieuwe vertaling aan te kondigen, maar willen ze tevens in de belangstelling van het publiek warm aanbevelen.

De uitvoering van de Hollandsche uitgave van dit meest belangrijke werk van den beroemdtn Engelschen „meester in vele ambachten", den artiest-craftsmansocialist- agitator- wever- lettersnijder- boekverluchter, William Morris valt zeer te roemen. En hoe zou dat ook anders kunnen, waar het gezet is met de letter en gedrukt is op de persen van de firma Ipenbuur en Van Seldam.

Een mooi portret van Morris is er in opgenomen, terwijl tevens, als proeve van Morris boekdruk- en boekverluchtingskunst uit de door hem op de beroemde „Kelmscott press" gedrukte boeken, zes reprodukties van Begin, Titel en Vóórpagina's zijn gegeven.

NOVEMBER-0 VERZICHT

van nieuwe uitgaven en herdrukken in Nederland.

LAND- EN VOLKENKUNDE. — GESCHIEDENIS. — LEVENSBESCHRIJVING.

Lodewijk van Savoye: De reis van de Stella Polare. Noordpooltocht van Z. K. H. Lodewijk van Savoye, hertog der Abruzzen. Uit het italiaansch vertaald onder toezicht van dr. Maurits Snellen. Leiden, A. W. Sijthoff. Gr. 8°. M. afb., 2 portr., 2 krtn., en 14 pltn.

Geb. f 7.50.

Loth., W. L.: Beknopte aardrijkskundige beschrijving van Suriname. 2e, vermeerderde druk. M. e. kaart v. Paramaribo. Amsterdam, J. H. de Bussy. 8°. f—.50.

Kernkamp, Dr. G. W.: Van Wagenaar tot Fruin. Rede, uitgesproken bij de aanvaarding van het hoogleeraarsambt aan de rijks-universiteit te Utrecht. Haarlem, H. D. Tjeenk Willink & Zoon. 8°. f —.60.

Boldingh, G. — Een hollandsch officier in Zuid-Afrika. Nagelaten geschriften van luitenant Gerrit Boldingh. Uitgegeven door G. H. Priem. M. een inleidend woord v. Ch. Boissevain. Rotterdam, B. van de Watering. 8°. M. e. portr. f 2.25; geb. f 3.—.

Seiner, Franco: Ervaringen en herinneringen van een Boerenstrijder op het slagveld van Zuid-Afrika, medegedeeld. Uit het hoogduitsch vertaald door J. W. van Straaten. Doesburg, J. C. van Schenk Brill. 8°. M. afb. en 1 portr. f 2.30; geb. f 2.75.

Ver Loren van Themaat, Mr. H.: Twee jaren in den Boerenoorlog. M. portret v. Danie Theron en 3 kaarten v. h. oorlogsterrein. Haarlem, H. D. Tjeenk Willink & Zoon. 8°. f 3.25; geb. f 3.75.

Villiers, O. T. de: Met De Wet en Steyn in het veld. Avonturen, ervaringen en indrukken. M. 26 illustraties