47

werk heeft ondernomen, is loffelijk; doch een gedeeltelijke uitvoering, zooals wij hoven aangaven, zou zeer zeker een beteren indruk maken.

De hof kapelmeester Wüllner dirigeerde hoogst verdienstelijk; de executanten kweten zich zeer goed van hunne taak. De soli waren in handen van de dames Leonofp en Bitter en de heeren Vögl en Bausewein. De concertmeester Joseph Walter werd, na de voortreffelijke voordracht van zijn solo in het Benedictvs voorgeroepen.

F.

FEUILLETON.

Amsterdam. Het zesde concert der Maatschappij Felix Meritis had plaats Vrijdag 17 Februari, met medewerking van mej. Mar ie Marimon, eerste zangeres der Opéra-comique te Parijs, en den lieer Henri Coenen, te Amsterdam (piano). De orkestwerken van dit concert bestonden uit: Symphonie u°. 7 van Beethoven, ouverture l'Hólellerie Portttgaise van Cherubini, en ouverture die Zauberfl'óle van Mozart.

Rotterdam. Hoogduitsche opera-voorstellingen iu de maand Februari: Fidelio van Beethoven. Tarnt van Gounod. Robert der Teufel van Meyerbeer (2 maal). Figaro's Hochzeit en die Zauherflöte van Mozart. Lohengrin van Wagner. Vndine van Lortzing.

Den 13den Februari gaf de lieer I). de lange, vroeger violoncellist, doch sedert eenige jaren pianist en organist, eene soiree in de zaal van het lachtclub-gebouw. De omstandigheden in aanmerking genomen, verdient erkend te worden, dat de heer de Lange zich als pianist vrij goed heeft weten te bekwamen. Van zijne voordrachten bevielen 't meest die van een menuet van F. Schubert en van een salonstuk Tm Walde van Heller, welke compositiën zeer beschaafd en geestig werden voorgedragen. Als componist trad de concertgever op met eene groote sonate voor piano, die ons eenigszins rhapsodisch iu gedacht engang en vorm voorkwam; overigens is daarin meer orgel- dan wel pianostijl aanwezig.

Mej. Weijringer schonk hare medewerking aan deze soiree door het voordragen van eenige zangstukken, compositiën van den concertgever. Het kerkstuk „o salutaris kottin,", met begeleiding van" orgel, mag welgeslaagd heeteu en voldeed algemeen. Minder" gelukkig daarentegen is de componist geweest met een tweetal liederen, wier voordracht dan ook aan de zangeres blijkbaar moeite kostte.

Dc violist Benoit Hollander, die in eene sonate voor piano en viool van Beethoven medewerkte en nog een paar kleinere solo's ten gehoore bracht, bleek weinig goede eigenschappen te bezitten. Zijn toon is zeer zwak en de greep onzuiver.

Zondag 19 Februari gaf de Liedertafel Rotte's Mannenkoor een groot concert, in de groote zaal der sociëteit Harmonie, ten voordeele der huiszittende armen. De uitvoering der verschillende nummers van het programma, bestaande uit compositiën van Verhulst, de Vliegh, Abt e.a. slaagde naar wensch, terwijl ook de solo-voordrachten der aria uit Martha van Floto'w en der romance uit Aleida non Holland van Thooft door het talrijke auditorium met daverend applaus begroet werden.

Staande de uitvoering, werd door den president der Liedertafel, den heer de Biehemont, een toespraak tot het publiek gehouden en vervolgens door een der leden een toepasselijk lied gezongen, waarna een collecte voor de huiszittende armen werd gehouden, die ƒ 222 heeft opgebracht. De Burgemeester -woonde een gedeelte van dit concert bij.

De Rotterdamsche Vames-Zanc/vereeuiging en de Mannen'Zangvereeniging Amphion, beide onder directie van den lieer Alex. W. A. fleyblom, zijn voornemens, den 21 sten Maart e k. eene groote uitvoering met orkest te geven in de zaal der sociëteit Harmonie. Het programma bevat de volgende werken : Requiem van Mozart, der Christnachi van F. Hiller, Hymne „ Prei.i Dir Allmdchtiger! van Haydn, Bri'm Sonnenunlergang van Gade en de 42ste Psalm van Mendelssohn Bartholdy.

's Rravenhagc. In de vergadering van 14 Februari heeft

de gemeenteraad, overeenkomstig het voorstel van Burgemeester en Wethouders, besloten, de subsidie aan het Fransche tooneel a, ƒ 15,500, zooals tot dusverre werd verleend, voor het tooneeljaar 1871/72 niet meer toe te kennen. Ten gevolge van dit raadsbesluit is ook de toezegging der gewone subsidie a ƒ 20,000 van wege Z. M. den Koning wederom ingetrokken.

Naar men verneemt zal aan de laatstgemelde subsidie eene andere bestemming gegeven worden. De Koning is namelijk voornemens om die som voor de helft ten bate der toonkunst, en voor de andere helft ten bate der schilderkunst te besteden, en wel door vijf der meest belovende jeugdige beoefenaars van elk dier kunsten eene opleiding in het buitenland te doen geven, 'sKonings hof-pianist, de heer C. van der Does, is belast met het vormen eener commissie, die, na een te houden wedstrijd, jeugdige toonkunstenaars aan Z. M. zal voordragen, die voor bovengenoemde ondersteuning iu aanmerking kunnen komen. De heer H. F. C. ten Kate zal zich, overeenkomstig 's Konings last, met het bestuur der Maatschappij Arti et Amieitiue in betrekking stellen, ten einde Z. M. omtrent de jeugdige schilders voorlichting te geven.

Breda. De tweede uitvoering der Zangvereeniging Aurora, waartoe ook de Liedertafel Breda's Mannenkoor hare medewerking verleende, had plaats Dinsdag 14 Februari, in den schouwburg. Door de Zangvereeniging werden ten gehoore gebracht: Hymne van Spohr en Olüekes Tramt van Brunner. De bijdrage der Liedertafel bestond uit: R'óslein im Walde van Fischcr en An die Freude van Greger. Overigens werd het programma aangevuld door de volgende instrumentaalwerken: ' Trio voor piano, viool en violoncel, op. 38 (arrangement van ' het septuor, op. 20) van Beethoven, vijfde concert voor piano i van Beethoven, Traumeswirren van Schumann en Etude van Chopin, voor piano.

Purmerende. Den lOden Februari gaf de Zangvereeniging Bevordering der Toonkunst eene uitvoering, die als zeer welgeslaagd mag beschouwd worden. Door de ijverige bemoeiingen van den directeur, den heer J. F. W. Godron, wien voor het welslagen de grootste lof toekomt, was de Zangvereeniging ! in korten tijd gereed tot het ten gehoore brengen van het volgende programma: 1. a. Morgenioanderung, b. O Welt, wie bist du so trim, van F. Abt. 2. Fantaisie op T' Africaine, voor piano, van Ketterer. 3. a. Die stille Wasserrose en b. Waldandachl van F. Abt. 4. ^Ondcr directie van den heer W. G. G. Godron) Das IAed von der Glocke van A. Somberg.

De solopartijen werden gezongen door den heer J. W. G. | Godron (tenor), den heer Th. Godron van Arnhem (bas) en door twee dames, leden der Zangvereeniging (sopraan en alt).

De uitvoering voldeed algemeen, en de wensch werd geuit, dat de Zangvereeniging het publiek nog meermalen zulke genotvolle avonden moge verschaffen.

Wecnen. Op een Elèvenconcert van de zangonderwijzeres Passy-Cornet liet zich met grooten bijval hooren mej. Emilie Vlass, de zeer smaakvolle, technisch goed onderlegde coloratuurzangeres, die voor eenigen tijd aan de Opera te Botterdam met succes debuteerde.

De Fliegende Hollander maakte furore. De derde voorstelling buiten abonnement gaf de hoogste recette, die tot nog toe bereikt was-. 4000 gulden. Niemand verzuimde de zee te gaan zien, en menig toeschouwer van gevoelige complexie verzekerde dat het zien der golven hem zeeziek maakte. In Augustus worden de heeren Betz en Niemann verwacht, om in de Meistersinger op te treden. Ook zal mej. Marie Sass overkomen, ofschoon ze geen Duitsch kent. Intusschen gaart mej. Mathilde Sessi de schoonste lauweren als Lucia. Smaakvolle voordracht. Ze schittert niet door haar spel.

■eerlijn Den 11 Februari gaf de Stern'sche Gesangvcrein, tot viering van de overwinningen der Duitschers en tot gedachtenis aan de in den oorlog gesneuvelden, een concert, bestaande uit het Requiem, van Fr. Kiel en eenige solo's en koren uit Judas Maccabdus van Handel. Genoemd Requiem, in den winter van 1859—60 gecomponeerd, werd in 1863 voor 't eerst opgevoerd. Het Domme met de grandiose fuga en Hostias, zegt een recensent, is o.i. het machtigste en schoonste, wat we van kerkmuziek zelfs na Mozart, Beethoven en Cherubini gehoord hebben. De uitvoering, onder leiding