SCHOOTSTAFELBEREKENINQ.

Gedurende de laatste jaren werden de schootstafels voor het geschut der Nederlandsche Marine berekend volgens de KRUPP'sche methode, welke bekend verondersteld mag worden.

Het is echter duidelijk, dat de hierbij gebruikt wordende coëfficiënt k niet voor lederen afstand dezelfde waarde heelt. Gaat men toch na, welke waarde deze k voorstelt, n.1.: P i v,"dB k = ^ X I A "A dan zijn zeker P en r constanten, doch van l en A kan men niet hetzelfde zeggen. I is een correctiefactor voor den vorm van het projectiel; men moet hierbij echter m aanmerking nemen, dat de lengteas van het projectiel de richting van beweging en de richting van de resultante van den luchttegenstand onderling hoeken maken welke in ieder punt van de baan verschillen. Hierdoor zal 1 dus aan verandering onderhevig zijn. .

Ook A de luchtdichtheid, is niet constant. Het project el kan zich toch gedurende zijn baan eene aanmerkelijke hoo-te boven het aardoppervlak verheffen; het ondervindt daar& den tegenstand van lucht van mindere dichtheid, dan aan het aardoppervlak. Ook de versnelling van de zwaartekracht is op deze hoogte eenigszms anders.

Uit het bovenstaande blijkt dus, dat k niet constant is en dat wanneer men k berekent, of door proefneming bepaalt voor eenig punt van de baan, deze k niet voor de geheele baan mag worden aangenomen.

Bij de schootstafelberekening wordt voor lederen atstand eene gemiddelde waarde van k bepaald; men bepaalt dus, hoe groot k zou moeten zijn om bij eene bepaalde aanvankelijke snelheid en uitvaartshoek een door schieten bepaalde schootsverheid te bereiken, waarbij men aanneemt, dat k gedurende deze baan constant is.

M. 1914—I9T5- 1